Netwerkbeveiliging Nederlandse gemeenten nog niet op orde

Slechts 21% van de Nederlandse gemeenten beschikt over de verplichte infrastructuur

| VPNdiensten | 2 min | 21 april 2022 15:03
Gewaardeerd
Copyright: VPN Nederland
Het merendeel van de Nederlandse gemeenten heeft zijn netwerkbeveiliging niet op orde. Slechts 21% van de Nederlandse gemeenten beschikt over de verplichte infrastructuur om hackpogingen en malware te monitoren en in kaart te brengen. Dit blijkt uit een inventarisatie van VPNdiensten.nl.

Gemeenten beheren steeds meer privacygevoelige gegevens van burgers. Maar hoe veilig zijn deze gegevens eigenlijk voor bijvoorbeeld datalekken? En wat doen gemeenten tegen digitale dreigingen als hacks, ransomware en malware?

Om het basisniveau voor informatiebeveiliging binnen de Nederlandse overheid te regelen, is sinds 1 januari 2020 de Baseline Informatie Overheid (BIO) van kracht. Hierin is een standaard verplicht gesteld om verdachte incidenten op gemeentelijke netwerken te monitoren en te melden; een zogenoemde SIEM/SOC. Uit een inventarisatie van VPNdiensten.nl blijkt echter dat maar 21% van de gemeenten beschikt over een dergelijke verplichte voorziening.

Uit de inventarisatie blijkt verder dat gemeenten ook maar beperkt gebruik maken van andere technologieën die hun netwerken veiliger maken. Zo zijn nog lang niet alle gemeenten aangesloten op de Gemeentelijke Gemeenschappelijke Infrastructuur (GGI-netwerk) en het beveiligde WiFi-netwerk govroam.

Op basis van deze drie technologieën heeft VPNdiensten de netwerkbeveiliging van gemeenten in kaart gebracht. Zie bovenstaande beeld.

Dat slechts een kleine minderheid over de drie technologieën beschikt is opmerkelijk, omdat ze volgens experts veel bijdragen aan de beveiliging van de gegevens van burgers. Daarnaast is het gebruik van een SIEM/SOC op dit moment verplicht, tenzij gemeenten kunnen uitleggen waarom dit niet het geval is. Ook was het volgens de VNG de bedoeling dat alle gemeenten eind 2020 waren aangesloten op het GGI-netwerk.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VPNdiensten
Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten informatie opdoen over VPN-verbindingen en het gebruik ervan. De website biedt informatie over de inzet van VPN-diensten voor specifieke doeleinden, tests en beoordelingen van verschillende VPN providers. Ook vind je op VPNdiensten algemene informatie over (online) privacy gerelateerde onderwerpen.
Meer over VPNdiensten
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.