Bijna driekwart van de organisaties in Nederland denkt dat zij in 2022 te maken krijgt met cyberaanvallen

Werken op afstand en cloudinfrastructuren toprisico’s voor organisaties

| Trend Micro | 2 min | 21 april 2022 20:58
Afbeelding: Cyber Risk Index per regio | Copyright: Trend Micro
Trend Micro, leider in cybersecurity, presenteert de bevindingen van zijn Cyber Risk Index (CRI)-onderzoek voor de tweede helft van 2021, waaruit blijkt dat Nederland te maken heeft met een verhoogd risicolevel (CRI van -0,15*). Daarnaast is gebleken dat 71% van de organisaties in Nederland denkt dat zij succesvol aangevallen zullen worden in de komende twaalf maanden. 22% denkt zelfs dat dit ‘zeer waarschijnlijk’ is.

“Om een effectieve beveiligingsstrategie te ontwikkelen, moeten organisaties de kunst van het risicomanagement beheersen. Hierbij komen rapporten zoals het CRI goed van pas omdat zij mogelijke risicogebieden aanwijzen”, zegt Pieter Molen, Technical Director bij Trend Micro. “Naarmate dreigingen met betrekking tot het werken op afstand en de digitale infrastructuur blijven bestaan, moeten organisaties een platformgebaseerde oplossing adopteren om beveiliging te optimaliseren en een wildgroei aan tools te minimaliseren.”

Het halfjaarlijkse CRI-rapport meet de kloof tussen hoe voorbereid respondenten zijn op een aanval en de waarschijnlijkheid dat zij daadwerkelijk aangevallen worden*.

83% van de Nederlandse respondenten geeft aan dat zij in de laatste twaalf maanden te maken hebben gehad met een of meerdere cyberaanvallen. Daarbij geeft maar liefst 12% aan dat zij zeven of meer aanvallen hebben ervaren. De dreigingen waar de meeste zorgen over bestaan zijn ransomware, advanced persistent threats (APT) en phishing/social engineering. De meest genoemde negatieve gevolgen van een aanval of inbraak zijn verloren omzet en intellectueel eigendom en gestolen of beschadigde apparatuur. Als het gaat om de IT-infrastructuur, zijn organisaties het meest bezorgd over applicaties van derde partijen, cloud computing en werknemers die op afstand werken.

Deze bevindingen benadrukken de uitdagingen die organisaties hebben omtrent het beveiligen van de digitale investeringen die zij gemaakt hebben tijdens de pandemie. Deze investeringen waren nodig om werk op afstand te ondersteunen, efficiëntie en flexibiliteit te stimuleren en het aanvalsoppervlak te begrijpen.

“Organisaties hebben elke dag te maken met complexe beveiligingsuitdagingen, van software-kwetsbaarheden en datalekken tot ransomware-aanvallen en meer”, zegt Dr. Larry Ponemon, Chairman en Founder van het Ponemon Institute. “Dit halfjaarlijkse onderzoek is van grote waarde in het evalueren van het snel evoluerende dreigingslandschap, het helpt organisaties hun beveiliging te verbeteren en dient als een gids in strategische planning.”

De hoogste risiconiveaus werden gevonden rond de volgende statements:
  • De C-level executives in mijn organisatie zien IT-beveiliging als een topprioriteit
  • De IT-beveiligingsmedewerkers in mijn organisatie kunnen maatregelen nemen (zoals honeypots) om kennis te verzamelen over een aanvaller
  • De IT-beveiligingsmedewerkers in mijn organisatie hebben zich ontwikkeld als antwoord op veranderende aanvalspatronen.
Dit geeft duidelijk aan dat er wereldwijd meer middelen moeten worden ingezet om risiconiveaus te verminderen.
* Op basis van deze informatie wordt een indexwaarde berekend op basis van een numerieke schaal van -10 tot 10, waarbij -10 het hoogste risiconiveau vertegenwoordigt. In dit rapport stond de Nederlandse CRI op -0,15 wat gelijk ligt aan -0,15 voor Europa, maar hoger dan de wereldwijde CRI van -0,04.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Trend Micro
Trend Micro, wereldwijd leider in cybersecurity-oplossingen, zet zich in voor een wereld waarin we digitale informatie veilig kunnen uitwisselen – zowel vandaag als in de toekomst. Door slimme toepassing van onze XGen security-strategie, leveren wij onze innovatieve oplossingen aan consumenten, bedrijven en overheden: connected security voor hun datacenters, cloud-omgevingen, netwerken en endpoints. Onze connected threat defense maakt het eenvoudig om threat intelligence te delen. Ook biedt het centraal inzicht en onderzoek om organisaties zo veerkrachtig mogelijk te maken.
Meer over Trend Micro
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.