Earth Day: Jongeren zetten GIS-technologie in om klimaatverandering in kaart te brengen

GIS-technologie (geografische informatie systemen) is onmisbaar om klimaatverandering te analyseren en te beperken

| ESRI | 3 min | 22 april 2022 15:35
Afbeelding: Hitte in de stad | Copyright: ESRI
GIS-technologie (geografische informatie systemen) is onmisbaar om klimaatverandering te analyseren en te beperken door het letterlijk in kaart te brengen. Veel jongeren zetten zich hiervoor in; meer dan een miljoen studenten aan meer dan 10.000 universiteiten over de hele wereld zijn al bezig om klimaatverandering en de gevolgen daarvan beter te begrijpen met behulp van GIS-technologieën. GIS-specialist Esri grijpt Earth Day, 22 april, aan om enkele van deze innovatieve projecten toe te lichten.

Tech voor de toekomst: Jonge generaties staan op om de planeet te redden

Uit het laatste IPCC-rapport blijkt dat bijna de helft van de wereldbevolking in hotspots woont die onderhevig zijn aan de gevolgen van de klimaatverandering. Vooral kinderen hebben hieronder te lijden. Volgens de klimaatrisico-index voor kinderen van UNICEF wordt bijna elk kind op aarde blootgesteld aan ten minste één groot klimaat- en milieurisico, en die gevaren zijn verspreid over de hele wereld. Het risico dat kinderen in Frankrijk het slachtoffer worden van natuurrampen ten gevolge van de klimaatverandering is bijvoorbeeld zelfs groter dan dat van kinderen in Malawi.

Met name jongeren komen wereldwijd in actie om de planeet te redden en hun eigen toekomst veiliger te stellen. Hierbij worden ze ondersteund door allerlei innovatieve technologie waaronder geografische informatiesystemen (GIS) die verschillende datalagen kunnen combineren tot informatierijke kaarten. De GIS mapping software van Esri wordt wereldwijd ingezet om de projecten te realiseren, successen te visualiseren en te meten, en nog meer mensen te inspireren de doelen te steunen.

Warmte in de stad

Klimaatverandering wordt ook steeds meer een probleem in steden, bijvoorbeeld omdat de warmteaccumulatie toeneemt als gevolg van de stijgende temperaturen. Om dit probleem meer onder de aandacht te brengen, bouwde de Nederlandse student Jet Kramer voor een project aan de Universiteit Utrecht een dashboard met GIS-technologie. Het geeft mensen niet alleen de kans om het risico voor hun eigen buurt te berekenen, maar ook om suggesties in te dienen voor hun stad om actie te ondernemen tegen de hitte.

Weerstand van meerdere soorten

Dit project brengt jonge onderzoekers, studenten en kunstenaars samen om het behoud van meerdere soorten in Europa te stimuleren. Het heeft zowel een creatieve als een technologische aanpak en is een goed voorbeeld van interdisciplinaire en digitale samenwerking. ArcGIS StoryMaps werd gebruikt om het project uit te beelden, het publiek en de deelnemers erbij te betrekken, en om gegevens uit heel Europa te verzamelen.

North Coast World Earth

Om nauwkeuriger gegevens over ingezameld afval te verzamelen en de administratie te verminderen, gebruikt deze milieubewustmakings- en actiegroep uit Noord-Ierland de digitale kaartsoftware van Esri. Dit geeft de vele gezinnen, clubs en scholen die bij het project betrokken zijn een kans om de positieve effecten van hun werk te zien en meer bewustzijn voor milieubewustzijn en verandering te creëren.

"UNICEF's Children's Climate Risk Index bewijst dat de klimaatcrisis bovenal een crisis is voor kinderen en toekomstige generaties. Daarom is het bemoedigend om te zien dat jongeren over de hele wereld hun lot in eigen hand nemen en projecten opzetten voor een verstandigere en duurzamere aanpak om het levensonderhoud en de gemeenschappen in de toekomst veilig te stellen", aldus Carmelle Terborgh, doctor in de wetenschap en Lead Account Manager, Nonprofit and Global Organizations, bij Esri.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
ESRI
Over ESRI
Esri is wereldwijd marktleider in GIS (Geografisch Informatie Systeem) software, location intelligence en mapping en biedt de meest uitgebreide geospatial cloud-oplossing om bedrijven te helpen met behulp van locatiegegevens hun operationele en bedrijfsdoelstellingen te behalen. Dankzij location intelligence kunnen bedrijven binnen alle sectoren gefundeerde beslissingen maken op basis van helder gepresenteerde data.
Meer over ESRI
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.