Cybercriminelen richten zich in toenemende mate op de financiële sector

Vijfde Modern Bank Heists-rapport benadrukt drastische toename van aanvallen en ransomware, nu financiële leiders worstelen met meer agressieve en verfijnde aanvalsmethoden

| VMware | 5 min | 23 april 2022 12:23
Copyright: VMware
VMware presenteert zijn vijfde, jaarlijkse Modern Bank Heists-rapport waarin CISO's en security-leiders van de financiële sector naar het veranderende gedrag van cybercriminele kartels zijn gevraagd. Uit het rapport blijkt dat financiële instellingen in toenemende mate slachtoffer zijn van ransomware en te maken hebben met destructieve aanvallen. Cybercriminele kartels beperken zich niet langer tot fraude met overschrijvingen, maar richten zich nu ook op marktstrategieën, beleggingsrekeningen en banken.
In het rapport Modern Bank Heists zegt 63% van de financiële instellingen dat het aantal destructieve aanvallen is toegenomen. Cybercriminelen zetten dit soort aanvallen in om bewijsmateriaal te laten verdwijnen. Daarnaast heeft 74% van de ondervraagden in het afgelopen jaar ten minste één ransomware-aanval meegemaakt, waarbij 63% het geëiste losgeld betaalde. De meerderheid van de financiële instellingen gaf aan dat ze Rusland als de grootste zorg beschouwen.

Uit het rapport blijkt ook dat cybercriminelen, als ze eenmaal toegang hebben tot een financiële organisatie, niet langer alleen uit zijn op overschrijvingen of toegang tot kapitaal. In plaats daarvan zijn cybercriminele kartels steeds vaker op zoek naar niet-openbare marktinformatie, zoals winstramingen, een beursgang en belangrijke transacties. 66% van de financiële instellingen heeft te maken gehad met aanvallen die gericht waren op marktstrategieën. Deze moderne marktmanipulatie komt overeen met economische spionage en kan worden gebruikt om handel met voorkennis te digitaliseren.

Belangrijke bevindingen uit het 2022 Modern Bank Heists Report zijn onder meer:
  • 60% van de financiële instellingen ondervond een toename van ‘island hopping’, waarbij cybercriminelen zich richten op de meer kwetsbare externe partners van een organisatie om de beveiliging van het doelwit te ondermijnen en toegang te krijgen tot hun netwerk. Dit is toegenomen met 58% ten opzichte van vorig jaar. Hieruit blijkt dat het kapen van de digitale transformatie van een financiële instelling - om de afdelingen middels ‘island hopping’ aan te vallen - het ultieme gewenste resultaat van een aanval is geworden.
  • 67% van de financiële instellingen heeft manipulatie van tijdstempels waargenomen. Deze aanval draagt de naam Chronos (naar de god van de tijd in de Griekse mythologie). Opmerkelijk is dat 44% van de Chronos-aanvallen gericht was op marktposities.
  • 83% maakt zich zorgen over de beveiliging van cryptovalutabeurzen. Het voordeel voor cybercriminelen om deze beurzen als doelwit te nemen, is dat succesvolle aanvallen direct in cybergeld kunnen worden omgezet.
  • De meerderheid van de financiële instellingen is van plan hun budget dit jaar met 20% tot 30% te verhogen. De top van de investeringsprioriteiten bestaat uit uitgebreide detectie en respons (XDR), beveiliging van workloads en mobiele beveiliging.

Frederick Verduckt, Lead Cybersecurity SE - CoE - NEMEA bij VMware: “In cybersecurity spreekt de financiële wereld nog altijd tot de verbeelding, maar eigenlijk zijn er op het gebied van aanvalstechnieken weinig verschillen tussen sectoren. Ook cyberaanvallers zijn minder begaan met de sector dan met de schade die ze kunnen berokkenen. Hoe meer weerstand een organisatie kan bieden, des te minder hackers geïnteresseerd zijn. Wie security en businesscontinuïteit in één adem kan vermelden, heeft daarom een streepje voor. Succesvolle organisaties beseffen dat cybersecurity een eindeloze race is en gaan uit van een beleid dat inzet op hoge beschikbaarheid en het voorkomen van problemen. En dat zijn ook niet toevallig de sterkste punten van VMware.”

Donald Lemmens, Account Executive Financiële Sector bij VMware BeLux: "De financiële wereld gaat hand in hand met security, zeker nu de sector zichzelf dankzij data opnieuw uitvindt. Maar waar de nadruk in het verleden voornamelijk lag op het beschermen van fondsen en reputatie, heeft iedereen onder impuls van nieuwe uitdagingen een eigen kijk op security gekregen. In de war for talent is de hybride werkplek bijvoorbeeld erg belangrijk, op veel plaatsen staat de beweging naar de cloud nog altijd hoog op de agenda, en dan zijn er nog de recente geopolitieke evoluties. Ook de rol van de CISO wordt overal anders ingevuld. Wel zien we dat veel organisaties security en het beschermen van klanten aan de hand van data als een opportuniteit zijn gaan beschouwen. Wat vroeger noodzakelijk was, is nu een enabler die tot nieuwe businessmodellen leidt."

Tom Kellermann, hoofd Cybersecurity Strategy, VMware: “Beveiliging is top-of-mind geworden voor zakelijke leiders in een tijd van toenemende geopolitieke spanningen en aanvallen met wipers en Remote Access Tools (RAT's). Het is daarnaast een recordjaar voor Zero Day-exploits. Financiële instellingen begrijpen nu dat de aanvallers van vandaag de dag overgaan van een overval naar een kaping en van vernieling tot vernietiging, om hun stempels op een uiterst kwetsbare sector te drukken. Samenwerking tussen de cyberbeveiligingsgemeenschap, overheidsinstanties en de financiële sector is van groot belang om deze opkomende, toenemende bedreigingen te bestrijden.”

Rick McElroy, principal cybersecurity strategist, VMware: “Cryptovaluta zijn echte valuta's, maar consumenten behandelen ze vaak alsof ze dat niet zijn. Mensen vertrouwen nieuwe beurzen, ook al bieden ze geen adequate bescherming. In een op crypto gebaseerde wereld moeten consumenten een zekere mate van verantwoordelijkheid op zich nemen bij de bescherming van hun cryptovaluta. Er zijn geen garanties dat cybercriminelen zich niet zullen richten op de beurzen, warm wallets of de cold storage. Ga ervan uit dat waar het geld is, er ook criminelen zullen zijn die het proberen te stelen.”

Methodiek VMware-rapport

VMware heeft in februari 2022 een online enquête uitgevoerd over veranderende cyberbeveiligingsdreigingen waarmee financiële instellingen worden geconfronteerd. 130 CISO's en security-leiders uit de financiële sector van over de hele wereld namen deel. 41% van de financiële instellingen heeft zijn hoofdkantoor in Noord-Amerika, 29% in Europa, 16% in Azië-Pacific, 12% in Midden- en Zuid Amerika, en 2% in Afrika. De respondenten werd gevraagd slechts één antwoord per vraag te selecteren.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over VMware
VMware software drijft ’s werelds meest complexe digitale infrastructuur. Het compute-, cloud-, mobility-, networking- en security-aanbod van het bedrijf biedt een dynamisch en efficiënt digitaal fundament.
Meer over VMware
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.