Vier op tien Nederlanders stappen nooit in zelfrijdende auto

43 procent verwacht dat AI-chauffeurs meer ongelukken veroorzaken dan mensen

| MisterGreen Electric Lease | 3 min | 26 april 2022 8:55
Afbeelding: Ik zou nooit in een zelfrijdende auto willen stappen | Copyright: MisterGreen Electric Lease
Maar liefst 44 procent van de Nederlanders wil nooit in een zelfrijdende auto stappen. Dit blijkt uit onderzoek van MisterGreen onder 1.091 Nederlanders met een rijbewijs, uitgevoerd door Panelwizard. Veiligheid lijkt hiervoor de belangrijkste verklaring. Zo denken ruim vier op de tien respondenten dat full self-driving (FSD) auto’s vaker verantwoordelijk zijn voor ongelukken dan menselijke bestuurders.

Vooral vrouwen zijn terughoudend ten opzichte van zelfrijdende auto’s. Zo wil 53 procent van hen nooit in zo’n voertuig stappen en is de helft ervan overtuigd dat ze meer ongelukken veroorzaken dan wanneer er een persoon achter het stuur zit. Onder mannelijke respondenten bedragen deze percentages 35 en 34 procent. “Nieuwe technologieën zijn altijd spannend en roepen vaak weerstand op”, zegt Caroline Asselbergs-Van Dijl, CEO van MisterGreen. “Ik kan me nog herinneren dat niemand enthousiast was over mobiele telefoons en kijk waar we nu staan. Naar verwachting gaat full self-driving een vergelijkbare ontwikkeling doormaken, zeker wanneer de wetgeving meer mogelijk maakt en Nederlanders het echt kunnen gaan ervaren.”

Bang om stuur uit handen te geven

Behalve veiligheid lijkt angst voor het onbekende een belangrijke reden waarom veel Nederlanders liever niet in een zelfrijdende auto stappen. Zo blijkt uit het onderzoek dat maar liefst driekwart van de respondenten het eng vindt wanneer de auto de volledige besturing overneemt. Dit komt mogelijk doordat 77 procent niet precies weet wat zelfrijdende auto’s tegenwoordig allemaal kunnen. Ook nu zijn het vooral vrouwen die bang zijn om het stuur uit handen te geven (84 procent) en onvoldoende op de hoogte zijn van de FSD-technologie (86 procent). Onder mannelijke respondenten bedragen deze percentages 65 en 67 procent. Asselbergs-Van Dijl: “Ik kan me voorstellen dat een volledig zelfrijdende auto voor veel mensen nog als toekomstmuziek klinkt, maar op technisch vlak zijn veel fabrikanten er al. Dit blijkt ook uit ongeluksdata, die een ander beeld laten zien dan dat mensen hebben. De grootste drempels zijn nu nog politiek en psychologisch; daar moeten autonome auto’s het vertrouwen winnen.”

Toekomst zelfrijdende auto’s

Ondanks het scepticisme en de angst voor het onbekende denkt alsnog zestien procent van de Nederlanders dat we binnen tien jaar alleen maar zelfrijdende auto’s op onze wegen terugzien. Hier zit niet iedereen op te wachten: drie op de tien respondenten vinden dat de overheid de ontwikkeling van full self-driving tegen moet houden. Dit laatste geldt aanzienlijk meer voor veertigplussers (36 procent) dan respondenten jonger dan veertig jaar (20 procent). Asselbergs-Van Dijl: “AI-bestuurde auto’s zijn niet alleen veiliger, ze dragen ook bij aan duurzaamheid. Want hoe meer FSD-auto’s, hoe meer mensen gebruik kunnen maken van één auto en dus hoe minder auto’s er nodig zijn. Daarom moet de overheid juíst inzetten op de ontwikkeling, die alsmaar sneller gaat wanneer meer auto’s de weg op gaan en data verzamelen.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over MisterGreen Electric Lease
MisterGreen Electric Lease zet zich al meer dan 12 jaar in om de transitie naar duurzame mobiliteit te versnellen, door complete en betrouwbare leasecontracten voor elektrische auto's aan te bieden. De Tesla expert rust niet tot het gebruik van fossiele brandstoffen voor mobiliteit de wereld uit is. Met hun dienstverlening maken zij elektrisch rijden toegankelijk voor een groot publiek en verkleinen zij de impact op het milieu.
Meer over MisterGreen Electric Lease
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.