Zakelijke dienstverleners verwachten een buitengewoon boekjaar

Tegelijkertijd staat personeelsverloop innovatie in de weg

| Unit4 | 3 min | 26 april 2022 18:35
Afbeelding: Wat is uw verwachting voor omzetgroei in uw huidige fiscale jaar? | Copyright: Unit4
Zakelijke dienstverleners zijn uitzonderlijk optimistisch over de huidige markt: maar liefst vier op de vijf (83%) zakelijke beslissers verwacht het huidige boekjaar een hogere omzet te realiseren dan vorig jaar. En dat niet alleen; 82 procent verwacht ook een groei van hun klantenkring. Dat blijkt uit onderzoek van Unit4, leverancier van cloud bedrijfssoftware voor middelgrote en dienstverlenende organisaties, uitgevoerd door onderzoeksbureau PAC onder beslissers bij 250 Europese zakelijke dienstverleners.

Groei door bestaande klanten, nieuwe klanten en fusies

Zakelijke dienstverleners hebben diverse plannen om de verwachte groei te realiseren. Voor de helft is het aantrekken van nieuwe klanten een van de belangrijkste groeifactoren. Voor bijna veertig procent van alle Europese dienstverleners spelen fusies en overnames de belangrijkste rol. Uiteindelijk vormen de huidige klanten de stabiele basis: maar liefst negentig procent van de respondenten rekent erop dat de omzet die vanuit hen komt de primaire dan wel secundaire groeifactor zal zijn.

Personeelsverloop en legacy zorgen voor groeipijn

Toch is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn: uit het onderzoek komen ook duidelijke pijnpunten naar voren die de groei van organisaties belemmeren. Zo zorgt de huidige arbeidsmarkt voor grote uitdagingen. Bij maar liefst zestig procent van alle organisaties is er sprake van een personeelsverloop van meer dan tien procent, bij bijna een derde (30%) ligt dit zelfs boven de twintig procent. Dit heeft gevolgen voor de personeelsbezetting: één op de vijf (19%) respondenten slaagt er niet in een personeelsbezetting van zeventig procent te realiseren, een percentage dat door de sector als benchmark wordt beschouwd.

Een ander struikelblok is de technologische gereedheid. Zo ziet 71 procent de afhankelijkheid van legacy systemen en een gebrek aan integratie tussen bedrijfskritische applicaties als de belangrijkste belemmering voor innovatie. Een ander veel genoemd probleem dat innovatie in de weg zit, is het gebrek aan essentiële prestatiedata (62%).

Mark Gibbison, head of Strategic Motions for New Business bij Unit4: “Toekomstig succes in de zakelijke dienstverlening is afhankelijk van de manier waarop innovatieve bedrijven op de huidige behoeften van klanten inspringen. Dit vraagt om een IT-infrastructuur die een flexibele basis heeft, maar die ook als centrale bron van informatie dient. Bedrijven moeten daarnaast nauwgezet aandacht besteden aan het personeelsbeheer. Dit is nodig om personeelsverloop te voorkomen en maximale herhalingsomzet uit bestaande klanten te halen.”

Nick Mayes, onderzoeksdirecteur bij PAC: “Nu het optimisme in de zakelijke dienstverlening terugkeert, kan het voor zakelijke besluitvormers verleidelijk zijn om voorbij te gaan aan de belangrijkste pijnpunten die uit dit onderzoek blijken. Voor organisaties is het echter belangrijker dan ooit om de juiste strategieën te hanteren, zowel voor het waarborgen van duurzame groei, als het realiseren van de nodige flexibiliteit om in te spelen op de behoorlijk wisselvallige marktomstandigheden. 2022 is misschien nog niet het jaar van ‘overnemen of overgenomen worden’, maar bedrijven zouden geen illusies moeten koesteren. Want er is niet alleen maar sprake van kansen voor groei; ook de druk vanuit de markt neemt toe.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Unit4
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over Unit4
De next-generation bedrijfssoftware van Unit4 is de drijvende kracht achter veel van ’s werelds meest mensgerichte middelgrote dienstverleners. Het cloudplatform, ERPx, brengt de mogelijkheden van financieel-, inkoop- en projectmanagement, HR en FP&A samen binnen een geïntegreerd cloudplatform dat voorziet in real-time informatie. De software helpt om het inzicht, de effectiviteit en betrokkenheid van het medewerkers te vergroten. Het ondersteunt snelle en voortdurende veranderingen door maatwerk op schaal te leveren voor elke klant, het biedt de juiste tools om de processen in de gehele organisatie te verenigen en mensen met elkaar te verbinden.
Meer over Unit4
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.