SAS en Microsoft bevorderen samenwerking in de gezondheidszorg

SAS Health en Azure Health Data Services bieden baanbrekende voordelen voor de zorgsector

| SAS | 4 min | 3 mei 2022 9:47
Copyright: SAS
Analytics marktleider SAS en Microsoft werken samen aan de ontwikkeling van geavanceerde technologie-integraties, waardoor geavanceerde health analytics oplossingen toegankelijker worden voor zorginstellingen en Life Science-organisaties. Het partnership biedt geïntegreerde technologie die veilig, snel en schaalbaar is bij de levering van zorg en onderzoek.

Het gebruik van Fast Healthcare Interoperability Resources (FHIR®) standaarden en de integratie van Azure Health Data Services met SAS® Health op Azure versterkt de onderlinge samenwerking in de gezondheidszorg. Microsoft heeft recent Azure Health Data Services op de markt gebracht. Een platform in de vorm van een ‘Platform as a Service’ (PaaS) dat beveiligde gezondheidsinformatie (PHI) in de cloud ondersteund. Door de integratie met Azure Health Data Services zijn de ingebouwde AI-mogelijkheden van SAS Health efficiënter en veiliger. Dit biedt meer mogelijkheden voor patiëntgerichte innovatie en een veilige samenwerking binnen de gezondheidszorg.

Toekomst van het uitwisselen van medische data ligt bij FHIR

"Door het gebrek aan standaardisatie in de zorgsector beperken de inzichten zich tot functionele silo's. Zorgaanbieders en verzekeringsmaatschappijen worstelen met het handmatig uitwisselen van onverenigbare bestandsformaten. Dit vertraagt de overdracht van informatie en heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de zorg en de ervaring van de patiënt," aldus Steve Kearney, PharmD, Global Medical Director bij SAS.

De wereldwijde invoering van de FHIR-industriestandaard voor data - die definieert hoe zorginformatie kan worden uitgewisseld tussen verschillende computersystemen – groeit. Grote organisaties op het gebied van elektronische medische dossiers (EHR) zijn druk bezig om FHIR te implementeren, en in de VS heeft het Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) het gebruik ervan zelfs verplicht gesteld.

Het Azure Health Data Services API-model maakt de overdracht van FHIR-data naar de krachtige PaaS-infrastructuur van Azure mogelijk. De geharmoniseerde FHIR-datasets die worden opgeslagen op Azure Health Data Services maken FHIR-gebaseerde verzoeken voor specifieke data mogelijk, waardoor query's in bijna real-time kunnen worden uitgevoerd en patiëntgegevens worden beschermd.

“Met deze nieuwe technologie wordt het voor zorginstellingen makkelijker om data uit verschillende bronnen bij elkaar te brengen en te analyseren. Door gebruik te maken van industriestandaarden en de mogelijkheden van Microsoft Azure en SAS, kan een datafundament worden gecreëerd. Dit biedt nieuwe, relevante en waardevolle inzichten die de gezondheidszorg verbeteren”, zegt Antonie Berkel, Technical Accountmanager Public & Health bij SAS.

Transformatie van analytics in de cloud

Veilige cloud-omgevingen in de gezondheidszorg, zoals Azure Health Data Services en SAS Health, bieden de mogelijkheid voor real-time integratie van patiënt- en declaratiegegevens. Het platform host een verscheidenheid aan workloads vanuit dezelfde data-opslag en biedt cloud computing aan om de ontwikkeling en levering van AI in de zorgsector te verbeteren. “De integratie tussen Azure Health Data Services en SAS Health betekent een enorme verandering voor organisaties die moeite hebben met het in de praktijk brengen van analytics", aldus Kearney. "Het gebruik van uiteenlopende medische gegevens binnen het hele zorgproces in een gedeelde cloudomgeving zorgt voor betere resultaten in de gezondheidszorg."

Een game changer voor de gezondheidszorg

De samenwerking tussen SAS en Microsoft Azure biedt geïntegreerde technologie die veilig, snel en schaalbaar is voor belanghebbenden bij de levering van zorg en onderzoek, waaronder:
  • Aanbieders - SAS Health on FHIR geeft snelle toegang tot analytics-inzichten binnen het EPD, waarbij alleen de benodigde informatie wordt ontsloten. Hierdoor neemt de kwaliteit van de zorg en de tevredenheid van de patiënt toe.
  • Betalers - Met FHIR kunnen betalers patiëntendossiers veilig doorzoeken om de medische noodzaak van een dienst of procedure vast te stellen en te bepalen of de juiste autorisatie is verkregen, waardoor de benodigde tijd drastisch wordt teruggebracht.
  • Academische instellingen voor gezondheidsonderzoek - FHIR-ready datasets versnellen het inzicht in nieuwe gezondheidsaspecten en vergroot het scala aan datasoorten voor onderzoek, waaronder sociale gezondheidsbepalende factoren, real-world data, genetica, gegevens van van medische apparaten en meer.
  • Biowetenschappen - Naarmate de beschikbaarheid en het gebruik van real-world data toeneemt, stelt FHIR farmaceutische bedrijven in staat om nieuwe informatie over de veiligheid en werkzaamheid van geneesmiddelen te genereren op basis van een bredere dataset dan voorheen mogelijk was.
"Uiteindelijk kunnen deze innovaties zorgen voor snellere inzichten binnen het enorme ecosysteem van professionals die zich inzetten voor een gezondere wereld", aldus Kearney. "Hoewel technologie slechts een deel van de oplossing biedt, begint het verbeteren van de gezondheid met het voorspellen van toekomstige gezondheidsrisico's en het nemen van proactieve stappen om ziekte te beperken en fysiek en mentaal welzijn te bevorderen."

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SAS
SAS is een betrouwbare leverancier van analytische oplossingen voor organisaties die onmiddellijke waarde uit hun gegevens willen halen. Een uitgebreide reeks van analyseoplossingen en brede branchekennis zorgen ervoor dat onze klanten terugkomen en zich zelfverzekerd voelen. Met SAS® kunt u inzichten uit uw gegevens ontdekken en alles begrijpen. Bepaal wat werkt en los op wat niet werkt. Neem intelligentere beslissingen en stimuleer relevante verandering.
Meer over SAS
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.