Nieuw onderzoek van VMware: The State of Kubernetes 2022

Kubernetes wordt mainstream – beveiliging en vaardigheden zijn cruciaal

| VMware | 4 min | 3 mei 2022 14:34
Afbeelding: Aantal Kubernetes-clusters dat momenteel in gebruik is | Copyright: VMware
VMware lanceert zijn ‘The State of Kubernetes 2022’ rapport, waaruit blijkt dat Kubernetes mainstream wordt. 99% van de respondenten zegt voordelen te ervaren sinds ze de technologie gebruiken. Developers maken ook gebruik van multi-cloud strategieën, waarbij twee derde nu Kubernetes in meerdere clouds draait.

Voor de enquête werden 776 gekwalificeerde software development- en IT-professionals ondervraagd. Volgens hen zijn de belangrijkste voordelen van Kubernetes: verbeterd gebruik van resources en uitgaven (59%), eenvoudigere upgrades van applicaties (49%) en vlottere cloudmigratie (42%). Uit het rapport blijkt ook dat beveiliging nog steeds een topprioriteit is voor bijna alle respondenten (99%). Meer dan de helft (51%) erkent dat er een gebrek is aan interne ervaring en expertise om Kubernetes in te zetten en te beheren.

"De laatste jaren zijn steeds meer mensen Kubernetes gaan gebruiken als de standaardlaag bovenop de infrastructuur, over de private en public cloud, en vaak beide. Het gebruik is meer mainstream geworden", zegt Michael Cote, Staff Technologist bij VMware. "Hoewel er nog veel gebouwd moet worden, is het moeilijk om mensen te vinden die géén plannen hebben om Kubernetes in te zetten of dit al ingezet hebben, zoals blijkt uit de enquête. Door deze mainstreaming groeit de behoefte aan Kubernetes-beheertools en zelfs distributie, vooral als het gaat om beveiliging en het ondersteunen van de ervaring van developers. 100% van de mensen in dit onderzoek is dan ook geïnteresseerd in het vinden van en betalen voor tools die hen helpen de volledige voordelen uit de Kubernetes-levensstijl te halen".

Meer details over de bevindingen van de enquête volgen hieronder:

Kubernetes wordt mainstream

 • Een van de duidelijkste tekenen dat Kubernetes de norm wordt, is de snelle groei van het aantal clusters dat wordt ingezet: 29% van de organisaties heeft meer dan 50 clusters en bijna de helft (48%) verwacht dat het aantal Kubernetes-clusters dat zij exploiteren met meer dan 50% zal groeien.
 • De factoren die hebben bijgedragen aan de toegenomen adoptie zijn onder andere:
  • Betere softwareontwikkeling: 62% koos voor het vergroten van de flexibiliteit van applicaties en 54% koos voor een betere efficiëntie van developers als belangrijkste redenen.
  • Gebruik van de cloud: 59% van de respondenten koos voor een betere benutting van de cloud en 46% koos voor lagere cloudkosten als belangrijke factoren voor adoptie.
  • Efficiëntie van de exploitant: Meer dan een derde (37%) gaf aan dat de noodzaak om de efficiëntie van de operator te verbeteren een factor was.

Multi-cloud overheerst

Een van de belangrijkste redenen dat organisaties Kubernetes omarmen, is omdat het duidelijke voordelen biedt voor snel uitbreidende cloudactiviteiten. Er is een versnellende trend weg van on-premises en single-cloud Kubernetes-implementaties ten gunste van hybride en multi-cloud:
 • Respondenten wiens Kubernetes-voetafdruk voornamelijk voor development is, geven de voorkeur aan on-premises (62%) of een enkele public cloud-leverancier (42%).
 • Ter vergelijking: degenen wiens Kubernetes-voetafdruk op productie is gericht, geven de voorkeur aan meerdere public cloud-leveranciers (52%), gevolgd door on-premises (47%) en een enkele public cloud-leverancier (42%).

Doe-het-zelf Kubernetes behoort tot het verleden

Nu Kubernetes zo snel groeit en evolueert, is het voor veel organisaties moeilijk om bestaand personeel op de hoogte te brengen (en te houden) en om mensen aan te nemen met de nodige Kubernetes-skills:
 • 95% heeft moeite met het selecteren, implementeren en beheren van Kubernetes:
  • 51% vindt dat er een gebrek is aan interne ervaring en expertise
  • 37% denkt dat het moeilijk is om de nodige expertise in te huren
  • 34% heeft moeite met de snelheid waarmee Kubernetes/Cloud native verandert
Door het tekort aan expertise proberen veel teams de gaten te vullen met eenvoudigere Kubernetes-oplossingen in combinatie met ondersteuning en diensten: 97% zou betalen voor diensten en ondersteuning voor belangrijke Kubernetes-tools.

Meer zorgen over veiligheid

Gezien de groei van het aantal Kubernetes-clusters en multi-cloud implementaties – en een voortdurende toename van cyberdreigingen – staan beveiligingsuitdagingen centraal voor teams die Kubernetes implementeren en beheren:
 • 97% van de organisaties maakt zich zorgen over de beveiliging van Kubernetes.
 • Voldoen aan beveiligings- en compliance-eisen is de grootste uitdaging voor zowel het implementeren van Kubernetes (59% van de respondenten) als het beheren van Kubernetes (47%).

Onderzoeksmethode

Voor het onderzoek, dat samen met Dimensional Research is uitgevoerd, zijn 776 gekwalificeerde software development- en IT-professionals ondervraagd. Het onderzoek was gericht op personen met verantwoordelijkheid voor Kubernetes bij bedrijven met 1.000 of meer werknemers en bestreek een breed scala aan rollen, industrieën, regio's en functieniveaus. Alle ondervraagde organisaties hebben een aanzienlijke voetafdruk op het gebied van software development.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over VMware
VMware software drijft ’s werelds meest complexe digitale infrastructuur. Het compute-, cloud-, mobility-, networking- en security-aanbod van het bedrijf biedt een dynamisch en efficiënt digitaal fundament.
Meer over VMware
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.