Drie op de tien IT-beslissers: beveiliging klantdata laat te wensen over

Een derde weet niet waar klant- en privacygevoelige data staan of wie toegang heeft

| BIT Internet Technology | 2 min | 4 mei 2022 8:57
Copyright: BIT Internet Technology
Maar liefst drie op de tien (30%) IT-beslissers kan niet met zekerheid zeggen dat de klantdata binnen de eigen organisatie optimaal beveiligd zijn. Dit komt naar voren in onderzoek van datacenter BIT. Voor het onderzoek werden meer dan 1.000 IT-beslissers ondervraagd over beheer, opslag en beveiliging van data. Dertien procent durft niet te zeggen of er in de eigen organisatie zorgvuldig wordt omgegaan met klantdata.

Veel onwetendheid

Er lijkt veel onwetendheid te zijn over klant- en privacygevoelige data. Zo weet een derde (33%) van de IT-beslissers niet waar klant- en privacygevoelige data zich bevinden of wie hier toegang tot heeft. Minder dan de helft (48%) van de organisaties controleert regelmatig waar de data staan. Meer dan de helft doet dit dus niet.

Dit baart Alex Bik, CTO bij BIT, grote zorgen: “De beveiliging en privacy van klantgegevens zou voor alle bedrijven een topprioriteit moeten zijn. Het is zorgwekkend dat 33 procent van de IT-besluitvormers niet weet waar gevoelige data zijn opgeslagen. Mensen lijken de risico’s te onderschatten. Denk aan een datalek of hack, waarbij (klant)gegevens openbaar worden gemaakt of productieprocessen worden stilgelegd. Dit schaadt niet alleen het imago en het vertrouwen van een bedrijf of organisatie, maar kan ook het voortbestaan in gevaar brengen. Het is dan ook van cruciaal belang dat er meer wordt gezegd over en gedaan omtrent beveiligings- en privacymaatregelen. Elke organisatie zou discussies over gegevensbeveiliging moeten voeren. Niet alleen op de hoogste niveaus, maar ook op de werkvloer. Iedereen moet op de hoogte zijn van wet- en regelgeving, en moet weten hoe daarmee om te gaan.”

Privacy wet- en regelgeving

Een op de vijf (21%) IT-beslissers is naar eigen zeggen niet goed op de hoogte van privacywetgeving. Slechts een kleine meerderheid (52%) van de organisaties monitort continu of de organisatie nog voldoet aan wet- en regelgeving op het vlak van privacy. Anderen voeren periodieke controles uit (23%) of voeren alleen een controle uit wanneer er nieuwe wet- en regelgeving wordt geïntroduceerd (6%). Een op de drie (33%) IT-beslissers heeft het inregelen van privacy omtrent klantdata door een externe onafhankelijke partij laten doen. Bijna de helft (48%) van de ondervraagden werkt samen met een adviseur of consultant op het gebied van privacy omtrent klantdata.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over BIT Internet Technology
BIT beheert een drietal datacenters in Ede en is gespecialiseerd in groene colocatie, internetverbindingen, managed hosting en outsourcing voor zakelijke gebruikers van het internet. BIT levert aan kwaliteitsbewuste organisaties de ruggengraat voor hun IT- en internet-infrastructuur. Betrouwbaarheid is het uitgangspunt van de dienstverlening, zodat klanten zich zorgeloos met hun kernactiviteiten bezig kunnen houden. BIT onderscheidt zich door een hoog kennisniveau, jarenlange ervaring en een pragmatische aanpak. BIT is ISO 27001 en NEN 7510 gecertificeerd.
Meer over BIT Internet Technology
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.