Vereniging van Nederlandse Gemeenten doet voorstel beëindigen aanbestedingscontract digitale beveiliging

Een mogelijke beëindiging van het aanbestedingscontract levert een verhoogd risico op als het gaat om de privacy en gegevens van inwoners

| SecureMe2 | 2 min | 4 mei 2022 9:02
Gewaardeerd
Copyright: SecureMe2
Uit onderzoek van VPNdiensten.nl blijkt dat er ruimte voor verbetering is wat betreft netwerkbeveiliging bij gemeenten. “Het merendeel van de Nederlandse gemeenten maakt op dit moment nog geen gebruik van verplichte en volgens experts zeer nuttige vormen van netwerkbeveiliging. Mogelijk leidt dit tot onnodige datalekken en andere veiligheidsrisico’s”, staat in het onderzoek. “Slechts 21% van de Nederlandse gemeenten beschikt over de verplichte infrastructuur om hackpogingen en malware te monitoren en in kaart te brengen.”

Een voorbeeld hiervan is het voorstel van afgelopen week door de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) aan nagenoeg alle Nederlandse gemeenten om het huidige aanbestedingscontract voor het digitaal beveiligen van gemeenten te beëindigen. Dit was aanbesteed onder de naam GGI Veilig, perceel 1 en het ging om een SIEM/SOC oplossing. In het voorstel wordt als oorzaak de veranderende behoeften van gemeentelijke organisaties door de ontwikkelingen in beveiligingssoftware aangemerkt.

Gemeenten zijn verplicht om te voldoen aan Basisbeveiligingsniveau 2 van de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO). Het gaat hier met name om basale detectie die elke organisatie nodig heeft, zie het als verplichtingen rondom brandpreventie in bedrijfsgebouwen.

Een mogelijke beëindiging van het aanbestedingscontract levert een verhoogd risico op als het gaat om de privacy en gegevens van inwoners. “Opvallend is dat kleine gemeenten verder lijken te zijn met hun netwerkbeveiliging dan grotere. 11 van de 28 gemeenten die alle technologieën gebruiken, vallen in deze categorie. Dit is ruim 39%”, volgens het onderzoek. Grote gemeenten zijn afhankelijk van GGI-Veilig, maar een aantal kleinere gemeenten heeft reeds een eigen oplossing ingekocht. Nederlandse cybersecurity specialist SecureMe2 levert hun Cyberalarm, een Network Intrusion Detection System (NIDS), reeds aan enkele tientallen gemeenten.

Hiermee is het mogelijk de basisbeveiliging snel op orde te brengen en te kunnen voldoen aan basisbeveiligingsniveau 2 van de BIO. Deze vorm van netwerkmonitoring stelt gemeenten in staat onder de aanbestedingsgrens te blijven, wat de snelheid ten goede komt. Netwerkmonitoring door middel van een NIDS is een goed startpunt voor cybersecurity. Belangrijke vervolgstappen zijn het inzetten van vulnerability scanning, werkplekbeveiliging en back-up faciliteiten. Met de veelvuldigheid waarmee organisaties momenteel te maken hebben met digitale criminaliteit is er geen tijd te verliezen en dient nu gestart te worden met het implementeren van cyberveiligheid oplossingen.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (2 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SecureMe2
SecureMe2 levert het toegankelijke, innovatieve en betaalbare beveiligingsplatform SAM Cyber Alarm, dat netwerkverkeer scant en analyseert om direct afwijkende en potentieel gevaarlijke issues te detecteren en te rapporteren. SAM Cyber Alarm is leverbaar in verschillende versies, waarmee elke organisatie, van zzp’er tot en met enterprise, securitymaatregelen kan nemen.
Meer over SecureMe2
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.