50% meer plastic afval op stranden dit jaar

Keep Sea Blue gebruikt Oracle Blockchain-technologie om vervuiling door plastic te bestrijden en de Middellandse Zee schoon te houden

| Oracle | 3 min | 5 mei 2022 9:35
Copyright: Oracle
Keep Sea Blue, een onafhankelijke en internationale milieuorganisatie gevestigd in Athene, zet in op Oracle Cloud Infrastructure (OCI) en Oracle Blockchain ter ondersteuning van zijn missie om de Middellandse Zee vrij te houden van plastic. Keep Sea Blue stimuleert een circulaire economie voor het verzamelen, recyclen en hergebruiken van plastic langs de kust. Met Oracle Cloud kan de organisatie de waardeketen van plastic volledig transparant en traceerbaar maken.

Elk jaar komt wereldwijd acht miljoen ton plastic in oceanen terecht. De Middellandse Zee, een van ’s werelds meest kwetsbare milieus, ontkomt niet aan de plastic-crisis. Naar schatting lekt elk jaar 229.000 ton plastic de Middellandse Zee in. Dat is schadelijk voor de ecosystemen en biodiversiteit aan land en in zee.

Keep Sea Blue verzamelt maandelijks ongeveer 150 ton plastic, een hoeveelheid die gelijkstaat aan circa 5 miljoen plastic flessen. Nu de coronabeperkingen zijn opgeheven en het toerisme flink zal toenemen, verwacht Keep Sea Blue in 2022 een toename van 50% aan plastic afval in de Middellandse Zee.
  • Keep Sea Blue werkt samen met vrijwilligers, non-profitorganisaties, de privésector en lokale autoriteiten om plastic afval zoals flessen, nylon en visnetten op stranden te verzamelen.
  • Het verzamelde afval wordt zorgvuldig gesorteerd en verwerkt tot ‘Recovered Seaside Plastic’, een gecertificeerde, gerecyclede grondstof die fabrikanten gebruiken voor het maken van nieuwe producten of verpakkingen.
  • Via het platform van Keep Sea Blue, aangedreven door Oracle Blockchain-technologie, registreren gecertificeerde partners informatie en traceren ze de herkomst van het plastic, tot aan het specifieke kustgebied waar het is teruggevonden.
  • Bedrijven die verpakkingen van het gerecycleerde materiaal gebruiken, kunnen hun producten of verpakking van het keurmerk ‘Recovered Seaside Plastic’ voorzien en klanten daarmee inzicht bieden in de circulariteit van een verpakking of product.
Een van de partners van Keep Sea Blue is Klöckner Pentaplast, een fabrikant van duurzame verpakkingsproducten. Het bedrijf gaat verpakkingen fabriceren voor vers voedsel in het Verenigd Koninkrijk, Italië, Portugal, Duitsland en Turkije van gerecycled plastic dat aan de kust is verzameld door Keep Sea Blue.

"Het mooie is dat je nu kunt volgen en zien wat er gebeurt met het afval dat je hebt verzameld. Als een team van vrijwilligers of een lokale gemeenschap 200 kilo plastic verzamelt, kunnen ze controleren waar dit terechtkomt en hoe het wordt gebruikt om een nieuw product te creëren. Dat werkt zeer motiverend", zegt oprichter Lefteris Bastakis van Klöckner Pentaplast.

"Geavanceerde technologieën zijn krachtige instrumenten in de strijd tegen klimaatverandering. Oracle lost duurzaamheidsproblemen op met oplossingen die eenvoudig kunnen worden geïntegreerd in de kernactiviteiten van een organisatie. Het blockchain-gedreven platform van Keep Sea Blue is een zeer innovatieve manier om technologie te gebruiken en we zijn erg trots dat we deel uitmaken van hun succes. Het circulaire economie-model in actie zal hopelijk veel meer organisaties inspireren om de kracht van technologie te benutten en zo op een duurzame manier zakelijk succes te creëren", zei Stefanos Dionysopoulos, Country Leader Oracle Griekenland.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Oracle
Oracle Corporation (NYSE: ORCL) is een Amerikaans multinationaal computertechnologiebedrijf met hoofdkantoor in Redwood Shores, Californië. Het bedrijf verkoopt databasesoftware en -technologie, cloud engineering-systemen en bedrijfssoftwareproducten.
Oracle en Java zijn geregistreerde merken van Oracle Corporation.
Meer over Oracle
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.