Emotet malware leeft op in Nederland en vormt een bedreiging voor het Nederlandse bedrijfsleven

De detectiecijfers van ESET in Nederland laten een toename zien van 3900%

| ESET | 2 min | 11 mei 2022 12:16
Afbeelding: Genormaliseerde trend van Emotet detectiecijfers in Nederland gedurende T3 2021 en T1 2022 | Copyright: ESET
Onderzoek van ESET, wereldwijde leider op het gebied van digital security, bevestigt na eerdere berichtgeving dat in Nederland het Emotet botnet aan een enorme opmars bezig is. De detectiecijfers van ESET in Nederland laten een toename zien van 3900% in het eerste trimester van dit jaar ten opzichte van het laatste trimester van 2021.

Emotet is een vorm van malware die op grote schaal kwaadwillenden helpt bij het binnendringen van bedrijfsomgevingen. Emotet wordt onder andere gebruik voor de verspreiding van ransomware. Het botnet werd door Europol omschreven als 's werelds gevaarlijkste malware. In januari 2021 werd het botnet tijdens een wereldwijd gecoördineerde politie-inval ontwricht. Daarna werd tot en met midden november 2021 vrijwel geen activiteit van Emotet gedetecteerd.

Sinds 16 november 2021 is Emotet terug en zijn de wereldwijde detectiecijfers van ESET gestegen met bijna 8600%. Ook in Nederland ziet ESET een enorme groei tussen het laatste trimester van 2021 en nu. De Emotet-detecties zijn gestegen met 3900%, wat in absolute cijfers een groei betekent van een aantal honderd detecties naar een enkele duizenden. De grootste piek werd vooralsnog gezien in maart en sindsdien zijn er regelmatig detectiepieken.

Dave Maasland, CEO van ESET Nederland, licht de cijfers toe: “De opleving van Emotet is een serieuze bedreiging voor zowel het Nederlandse bedrijfsleven als consumenten. Dankzij vernieuwde technieken lukt het criminele om op grote schaal slachtoffers te maken, bijvoorbeeld door het gebruik van OneDrive linkjes die betrouwbaar over kunnen komen. De huidige detectiecijfers die wij zien kunnen een voorbode zijn voor nieuwe ransomware-aanvallen. ”

ESET raadt bedrijven en consumenten aan te focussen op een goede digitale hygiëne: “Met goede digitale hygiëne kan je je goed verdedigen tegen Emotet. Denk hierbij aan het up-to-date houden van systemen, segmenteren van je netwerk, het instellen van twee-staps-verificatie en zorg ervoor dat je systemen voorzien zijn van goede beveiligingssoftware. Daarnaast is het goed om een meldingscultuur te creëren in de organisatie en duidelijke afspraken hierover te maken. Het is onmogelijk om te voorkomen dat iemand per ongeluk een keer foutief klikt, maar daar snel op kunnen reageren is cruciaal,” aldus Dave Maasland.

De opleving van Emotet malware vormt een klein onderdeel van het alsmaar veranderende dreigingslandschap. Eind mei brengt ESET daarom het Treat Report T1 2022 uit waarmee nog meer inzicht wordt gegeven in het huidige dreigingslandschap.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over ESET
ESET begon zijn leven als een pionier op het gebied van antivirusbescherming en creëerde bekroonde software voor het detecteren van bedreigingen. Nu is het doel van ESET om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van de adembenemende mogelijkheden die technologie biedt. Tegenwoordig stellen onze beveiligingsoplossingen bedrijven en consumenten in staat om het meeste uit de digitale wereld te halen.
Meer over ESET
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.

Nog een artikel lezen?


Vorige artikel
Volgende artikel
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.