Diabetesvereniging Nederland en Clear lanceren campagne voor nieuwe diabetes type 2 zelfhulptool

Kosteloze behandeling moet leiden tot vergoeding door verzekeraars

| Clear | 3 min | 12 mei 2022 20:42
Gewaardeerd
Afbeelding: De nieuwe diabetes type 2 zelfhulptool | Copyright: Clear
Clear, een startup die diabetes type 2 patiënten persoonlijk voedingsadvies geeft gebaseerd op bloedglucosewaarden, voedings- en beweegdata, is in samenwerking met Diabetesvereniging Nederland een nieuwe campagne gestart. Diabetes type 2 patiënten kunnen gedurende 12 weken kosteloos van de Clear digitale zelfhulptool gebruik maken om zo te ervaren welke positieve invloed dit kan hebben op hun ziekteverloop.

Diabetes type 2 is een typische welvaartsziekte die veelal het gevolg is van een verkeerde leefstijl. Voor de behandeling ervan wordt vaak metformine voorgeschreven, een goedkoop en zeer effectief medicijn. Maar volgens Piet Hein van Dam, CEO en oprichter van Clear, is het slikken van metformine een vorm van symptoombestrijding die de oorzaak van de diabetes niet aanpakt.

Daardoor komt het vaak voor dat patiënten op den duur toch zwaardere medicijnen nodig hebben of insuline moeten spuiten. Dat leidt tot een dalende levensverwachting en quality of life, als gevolg van bekende symptomen zoals verminderd gevoel in de handen/voeten en verminderd zichtvermogen.

Dat inzicht heeft geleid tot de ontwikkeling van Clear, een digitale zelfhulptool voor diabetes 2 patiënten. Clear is een combinatie van een echte coach, een real time sensor en een slimme app, die gebruikers binnen twee weken aan een 100% gepersonaliseerd dieet helpt. Van Dam: “Met Clear helpen we de mensen thuis te doen wat ze thuis kunnen doen: zelf hun leefstijl en hun dieet aanpassen. Dat leidt tot veelbelovende resultaten. Onze inzet is om diabetes type 2 te de-medicaliseren en te de-hospitaliseren. We doen deze campagne omdat we vinden dat dit zo spoedig mogelijk moet worden vergoed. Met de resultaten die onze patiënten behalen gaan we de verzekeraars, huisartsen en diëtisten daarvan overtuigen”


Afbeelding 1: Madelon Bracke, CSO en Head of Bioscience. Rechts: Piet Hein van Dam, CEO en Founder .

Zelfmanagement

Een van de bekendste gebruikers van Clear is vijfvoudig wereldkampioen darten Raymond van Barneveld, ook wel bekend als Barney. “Ik heb al sinds 2001 diabetes 2, en gebruik daarvoor net als iedereen medicatie. Ik kreeg steeds meer last van koude handen en tintelende vingers, dit was heel nadelig voor het darten. Ik heb al eerder een sensor gedragen, maar zonder begeleiding en houvast werd ik hier alleen maar onzeker van. Met behulp van de inzichten en begeleiding door Clear ben ik een aantal kilo’s kwijtgeraakt en heb ik bijna geen last meer van mijn handen. Hierdoor kan ik weer een stuk beter darten”, aldus Van Barneveld.

Angela de Rooij van Diabetesvereniging Nederland steunt de nieuwe campagne van Clear omdat de tool naadloos aansluit op de visie van DVN met betrekking tot zelfmanagement. Ze zegt: “We zien Clear als onze maatschappelijk partner, omdat hun programma voorziet in de behoefte van mensen met diabetes type 2 om zelf meer kennis te verkrijgen over én invloed uit te oefenen op de eigen gezondheid. De campagne van Clear draait om zelfmanagement en wij zijn ervan overtuigd dat zelfcontrole en thuis doen wat je thuis kunt doen de komende jaren belangrijke thema’s zijn en blijven.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Clear
Clear is een startup die diabetes type 2 patiënten persoonlijk voedingsadvies geeft gebaseerd op bloedglucosewaarden, voedings- en beweegdata. Met behulp van de sensor en app zie je direct het effect van voeding op de bloedsuikerspiegel. Meten is weten: werk stap voor stap aan het verbeteren van je gezondheid. Clear is gebaseerd op de laatste wetenschap op gebied van voeding.
Meer over Clear
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.