Invloed van blockchain en robotisering neemt volgens finance professionals af

Nog genoeg stappen te zetten naar real-time rapporteren

| Visma | Onguard | 2 min | 15 mei 2022 18:26
Afbeelding: Technologieën met de grootste impact op de financiële sector door de jaren heen | Copyright: Visma | Onguard
Het belang van blockchain en robotisering is voor finance professionals met de jaren afgenomen. In 2019 gaf nog 33 procent aan te verwachten dat blockchain een grote invloed op de financiële sector zou hebben en 29 procent dacht dit van robotisering. Inmiddels zijn deze percentages geslonken naar respectievelijk zeventien en twintig procent. Dit blijkt uit de FinTech Barometer, een onderzoek naar de financiële status bij Nederlandse bedrijven dat de afgelopen vijf jaar door FinTech-bedrijf Visma | Onguard is uitgevoerd.

Big data, AI en IoT blijven populair

Wat betreft het gebruik van robotisering merken de finance professionals weinig verschil. Waar in 2020 zeventien procent aangaf robotisering te gebruiken in hun systemen, is dat in 2022 gestegen tot slechts twintig procent. Welke technologieën hebben door de jaren heen dan niet ingeboet op populariteit? Dat zijn big data, AI en IoT. Zowel big data als IoT staan sinds 2018 in de top drie van meest invloedrijke technologieën volgens finance professionals.

Adriaan Kom, CCO bij Visma | Onguard: “Het is opvallend dat finance professionals het idee hebben niet veel te doen met robotisering en de invloed op de financiële sector niet inzien. Tegelijkertijd is het ook een compliment voor deze technologie, omdat het inmiddels zo ingebed zit in systemen dat de professionals niet doorhebben hoeveel ze er al gebruik van maken. Want dat het gebruik van robotisering de afgelopen jaren is toegenomen, staat vast. Blockchain daarentegen lijkt de belofte nog niet waar te maken op dit moment en wordt veel minder ingezet dan een aantal jaar terug werd gedacht.”

Real-time rapporteren

Met de juiste technologieën wordt het voor finance professionals ook mogelijk om real-time te rapporteren, wat noodzakelijk is om de juiste organisatiebeslissingen te kunnen maken. Helaas is het aantal professionals dat al met real-time data werkt de afgelopen jaren niet gestegen. In 2020 gaf vijftien procent hier al beschikking toe te hebben, in 2022 was dat slechts veertien procent. Het positieve nieuws is dat het aantal bedrijven dat slechts eens per jaar financiële cijfers rapporteert dit jaar voor het eerst op nul procent staat. In 2020 werd dat nog bij zes procent van de bedrijven gedaan.

In 2020 lag het grootste struikelblok voor real-time rapporteren in de verouderde systemen (36%). Gelukkig gooit dit probleem de laatste jaren minder roet in het eten. In 2021 gaf nog maar vijftien procent aan dit als struikelblok te ervaren en in 2022 zeventien procent.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Visma | Onguard
Onguard is de afgelopen ruim 25 jaar uitgegroeid van een specialist in credit management software naar een marktleider in innovatieve oplossingen op het gebied van order-to-cash. Ons intelligente platform zorgt voor een optimale verbinding tussen alle processen in de order-to-cash keten en maakt het delen van kritische data mogelijk. Hiervoor maken we gebruik van de nieuwste technologieën zoals zoals API’s, robotics, machine learning, big data en AI. Gebruikers zetten het Onguard platform dagelijks in voor succesvol management en tastbare resultaten in order-to-cash en credit management. Sinds februari 2020 maakt Onguard deel uit van de Visma Group.
Meer over Visma | Onguard
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.