
Op het internet zijn veel verschillende verhalen en meningen te vinden over het ‘correct’ opladen van je telefoon. De meeste mensen denken dat de originele oplader de beste keuze is, wij hebben het voor je uitgezocht!
Heb ik de originele oplader wel nodig?
Om het grootste vooroordeel maar vast uit de wereld te helpen… Nee, je hebt de originele oplader niet per se nodig om je telefoon van stroom te voorzien. In feite kun je elke adapter en/of kabel gebruiken. Samsung en Apple geven aan dat het een milieubewuste keuze is om geen telefoon oplader meer mee te leveren met de nieuwste telefoons, maar dit is slechts bijzaak.
Het is mogelijk om je telefoon op te laden met ‘B’ opladers aangezien het echte opladen in de telefoon zelf gebeurt. In het toestel zit een elektriciteitscircuit dat ervoor zorgt dat de interne batterij wordt opgeladen. Het netwerk zelf is slim genoeg om ervoor te zorgen dat het opladen niet te snel of te langzaam gaat.
Is het overladen van mijn telefoon ook mogelijk?
In theorie is dit inderdaad mogelijk. Telefoons worden opgeladen door middel van wattages. Als jouw toestel “maar” 15 Watt aankan, dan zal een oplader van 45 Watt het opladen niet versnellen, simpelweg omdat jouw telefoon hier niet mee overweg kan. Het interne elektriciteitscircuit van je telefoon zorgt ervoor dat de overige 30 watt niet gebruikt zal worden. Dat is maar goed ook, want anders kan dit leiden tot oververhitting van je telefoon of kan hij zelfs vlam vatten.
Je telefoon opladen met de originele oplader of een alternatieve oplader maakt dus weinig uit. Natuurlijk zijn hier enkele kanttekeningen bij te plaatsen. Het is namelijk wel belangrijk dat de laders die je koopt voldoen aan de geldende kwaliteitseisen en alle noodzakelijke keurmerken dragen, zoals het
CE-keurmerk.
Uiteindelijk is de vuistregel “stroom = stroom” van kracht. Natuurlijk zijn er wel enkele uitzondering op deze regel. Zo maakt het telefoonmerk OnePlus gebruik van een speciale snellaad techniek (Warp Charge) die alleen werkt met de eigen toestellen en opladers van het merk.
Maar hoe snel laadt jouw telefoon eigenlijk op
Dit is het beste uit te leggen door middel van een passend voorbeeld. Hoe snel je telefoon van 0% naar 100% batterijcapaciteit gaat, hangt van twee dingen af: hoe snel je apparaat stroom verbruikt en hoe snel je oplader het uit het stopcontact haalt.
De snelheid wordt vaak aangegeven in de eenheid van Wattages, vaak zie je de afkorting W wel voorbij komen. Hoe hoger het getal is dat voor de W staat, hoe sneller het toestel van 0 naar 100 oplaadt.
Wat zijn de gevaren van een B oplader?
Uit een onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit (de NVWA) dat in 2016 plaatsvond bleek dat niet orginele opladers meer gevaar met zich mee brengen dan orginele opladers.
Van de 41 onderzochte opladers werden er 24 direct verboden. 10 van de opladers zijn ernstig defect verklaard en kunnen bij gebruik in brand vliegen of elektrische schokken veroorzaken. Een gevolg hiervan is te zien in het aantal stijgende woningbranden die ontstaan zijn door telefoonopladers. Volgens de
NVWA voldoen vooral de goedkopere opladers niet aan de standaard en noodzakelijke eisen.
Hoe zit het met draadloze opladers?
Eigenlijk gelden alle eerder genoemde punten ook voor
draadloze opladers. Zo moet je inderdaad goed kijken of jouw toestel überhaupt draadloos opladen ondersteund en hoeveel Watt hij aan kan. Daarnaast is het verstandig om een ‘duurdere’ draadloze oplader te komen omdat deze wel met adapter worden meegeleverd. Bij de goedkopere modellen zit vaak alleen een kabel, waardoor je zelf een adapter moet regelen. Als deze adapter dan niet het juiste vermogen ondersteund, werkt de hele draadloze oplader niet.
Hier moet je op letten als je een oplader koopt
Als iets te mooi om waar lijkt te zijn, dan is dit vaak ook het geval. Als je orginele opladers of opladers van andere bekende merken zoals Belkin tegenkomt voor een prikkie, dan zijn ze zeker nep. Als je een goedkope maar betrouwbare gecertificeerde oplader wilt kopen, ga dan naar de winkels zoals de Hema of bestel hem bij een
telefoonaccessoires specialist.
Tips om het kopen van een oplader wat makkelijker te maken:
- Ga uit van je gezonde verstand
- Wordt de lader of de telefoon erg heet tijdens het opladen of duurt het erg lang voordat de accu vol is? Dan kan dat een teken zijn dat het gaat om een namaak oplader van mindere kwaliteit.
- Als het kan, kies dan voor een officiële en goedgekeurde oplader van de telefoonfabrikant zelf of ga voor de bekende merken zoals Anker, Belkin of Aukey.
- Ga je niet voor een bekend merk, zorg dan in ieder geval dat het CE-keurmerk aanwezig is.
Conclusie
Uiteindelijk kan het dus geen kwaad om niet originele opladers te gebruiken, zolang ze maar over alle keurmerken beschikken. Het hangt wel van het merk telefoon af of dit de optimale manier is om jouw telefoon op te laden. Het is in ieder geval belangrijk om te weten hoeveel wattage jouw toestel aankan en wat de lader kan leveren.