Slechts 42% van de ondervraagde organisaties heeft volledig inzicht in uitgaven hard- en software

Terwijl 93% van de Nederlandse IT-beslissers kostenoptimalisatie wel als prioriteit ziet

| Crayon | 2 min | 20 mei 2022 9:44
Copyright: Crayon
Uit een onafhankelijk onderzoek in opdracht van Crayon, een toonaangevende aanbieder van diensten op het gebied van Software Licensing, Software Asset Management en Cloud Consultancy, onder 2.050 IT-beslissers in negentien landen, blijkt dat slechts 42% van de ondervraagde organisaties een volledig inzicht in de uitgaven van hard- en software heeft. Als gevolg zien negen van de tien respondenten dat hier mogelijkheden voor verbetering liggen. En dat terwijl 93% van de Nederlandse IT-beslissers kostenoptimalisatie wel als prioriteit ziet.

Het onderzoek is bedoeld om inzicht te verkrijgen in de ervaringen van IT-beslissers met het optimaliseren van IT-kosten en waar op dit gebied de meeste ondersteuning van een externe consultant of SAM Partner wenselijk is.

Inzicht in uitgaven hard- en software

Niet verrassend denken organisaties dat ze kunnen profiteren van externe hulp bij het verlagen van kosten en het inventariseren van bedrijfsonderdelen waar kostenoptimalisaties mogelijk zijn. Van de onderzochte Nederlandse organisaties geeft 67% aan dat ze met de hulp van een SAM Partner IT-kosten beter kunnen beheersen.

Bij het optimaliseren van uitgaven van cloud ervaart ongeveer een derde van de organisaties een gebrek aan tijd bij het zoeken naar de beste aanbiedingen. Dit raakt de prijsonderhandelingen en het inzicht in (on)gebruikte licenties. Voor het optimaliseren van IT-uitgaven doet 86% een beroep op consultants of SAM Partners. Organisaties die tijdens prijsonderhandelingen externe ondersteuning kregen, waren in staat om een kostenvoordeel van gemiddeld 20% te realiseren. Kennis van de markt en het aanbod zijn de twee belangrijkste redenen voor het raadplegen van externe ondersteuning.

Aandacht voor kostenoptimalisatie

Sebastiaan Keurs, Manager Services bij Crayon: “Het onderzoek toont aan waar SAM- en IT- managers vaak tegenaan lopen. Op managementniveau is er weinig tot geen bewustzijn van Software Asset Management, waardoor men weinig zicht heeft op hard- en softwareuitgaven. Dat is een gemiste kans, met als gevolg dat de kosten oplopen en er minder IT-budget overblijft om te investeren in stragische keuzes voor de langetermijn.”

Over het onderzoek

Aan het onderzoek “IT Cost Optimisation” van Crayon hebben wereldwijd 2.050 respondenten meegedaan in 19 landen. In Nederland zijn 100 IT-beslissers ondervraagd. Het onderzoek is in februari 2022 door Sapio Research via een online enquête uitgevoerd. Van de ondervraagde Nederlandse populatie was 78% man en 22% vrouw. Als we kijken naar de functies van de ondervraagden, dan is de onderverdeling als volgt: C-level (15%), directiefunctie (18%) en manager (67%). IT-bedrijven waren met 49% oververtegenwoordigd in het onderzoek, gevolgd door gezondheidszorg (8%), maakindustrie en logistiek (8%) en financiële sector (8%).

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Crayon
Over Crayon
Crayon is gespecialiseerd in het ondersteunen van klanten in alle industriële sectoren met complexe lokale, regionale en wereldwijde IT-landscapes. Onze missie is om klanten te helpen navigeren door een complex, gevaarlijk technologielandschap. Als wereldleider in IT- en digitale transformatieservices, hebben we de grootste onafhankelijke 'cloudeconomics'-praktijk ter wereld. We zijn vertrouwde technische adviseurs voor veel van 's werelds toonaangevende organisaties en met onze unieke mensen, tools en systemen helpen we de ROI van onze klanten te optimaliseren bij complexe technologische investeringen.
Meer over Crayon
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.