Compas-Y app geeft pas gediagnosticeerde kankerpatiënten een steuntje in de rug

Laagdrempelig hulpmiddel dat vooral in de eerste fase na de diagnose houvast kan bieden

| DTT | 2 min | 24 mei 2022 17:08
Copyright: DTT
Jaarlijks krijgen ongeveer 115.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Een diagnose die veel onzekerheden en emoties met zich meebrengt. Universiteit Twente heeft in samenwerking met digital agency DTT de Compas-Y app ontwikkeld. Deze app geeft pas gediagnosticeerde kankerpatiënten een steuntje in de rug. Het is een laagdrempelig hulpmiddel dat vooral in de eerste fase na de diagnose houvast kan bieden.

Emotionele steun

“Juist in de drukke periode vlak na de diagnose is het van essentieel belang dat patiënten geholpen worden met het omgaan met de vele emoties en onzekerheden die de diagnose met zich meebrengt” aldus Judith Austin, promovendus aan de Universiteit Twente. “We merkten dat er wel al hulp was voor mensen die al langer ziek waren, maar voor vlak na de diagnose ontbrak dit volgens ons nog.”

Een vriend voor jezelf

De Compas-Y app heeft een streven: zelfcompassie. Zelfcompassie gaat over een steunende en vriendelijke houding tegenover jezelf in moeilijke tijden. En de tijd nemen om stil te staan bij pijn of verdriet, in plaats van het weg te stoppen. Dit helpt bij het verbeteren van welzijn en kan klachten zoals angst, somberheid en schuldgevoelens verminderen. “Eigenlijk is zelfcompassie precies het tegenovergestelde van zelfkritiek, het doel is om een vriend voor jezelf te zijn” aldus Austin. De app leert de gebruikers vaardigheden aan die helpen bij het omgaan met de (emotionele) gevolgen van een kankerdiagnose. Dit gebeurt middels video’s, teksten, illustraties en oefeningen.

Gebruikers kunnen de app anoniem gebruiken in hun eigen tijd, op hun eigen manier. Elke week komen er nieuwe onderwerpen aan bod waarvan de gebruikers zelf kunnen bepalen waar ze tijd aan besteden. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn voor je lichaam zorgen, grenzen stellen, om hulp vragen, angst, positiviteit, eenzaamheid en seksualiteit.

Het stukje verwerking

De app is tot stand gekomen in samenwerking met kankerpatiënten en zorgverleners. Momenteel wordt de Compas-Y app getest onder 40 patiënten die nu in behandeling zijn. De reviews zijn tot dusver veelbelovend: "Ik ben heel hard voor mijzelf geweest na de diagnose. Ik moest door en had geen tijd voor het stukje verwerking. Dankzij deze app heb ik daar meer aandacht aan kunnen besteden.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
DTTeHealth
Over DTT
DTT, een afkorting van Doing Things Together, is een in Amsterdam gevestigde ontwikkelaar van weboplossingen, apps en games. Het bedrijf is in 2010 opgericht en wordt door vele grote bedrijven ingehuurd om apps te bouwen.
Meer over DTT
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.