Helft Nederlanders vreest inbreuk privacy door slimme apparaten

21 procent heeft binnen vijf jaar alleen nog maar smart devices in huis

| VPNdiensten | 2 min | 26 mei 2022 13:40
Copyright: VPNdiensten
Maar liefst 48 procent van de Nederlanders is bang dat slimme apparaten in huis inbreuk kunnen maken op hun privacy. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.035 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Ondanks deze angst verwacht een op de vijf respondenten dat zij binnen vijf jaar volledig zijn overgestapt op het gebruik van slimme apparaten.

Vooral mannen willen hun huis ‘slimmer’ maken. Zo gebruikt maar liefst een kwart van hen naar verwachting binnen vijf jaar uitsluitend slimme apparaten, tegenover slechts zeventien procent van de vrouwen. Daarbij maken vooral dertigers zich opvallend vaker zorgen om hun privacy (56 procent) dan zestigplussers (veertig procent).

“Met slimme apparaten kun je heel eenvoudig op afstand een deel van je huishouden regelen”, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. “Dat is natuurlijk hartstikke handig, maar daar zitten ook risico’s aan verbonden die voor veel mensen niet duidelijk zijn. Zeker met de toename van hacks en spyware, kan ik me voorstellen dat mensen bang zijn dat zij via hun ultramoderne speaker of koelkast worden afgeluisterd.”

Risico’s

De zorgen om privacy komen niet uit het niets. Zo is veertig procent van alle Nederlanders volledig op de hoogte van de privacyrisico’s van slimme apparaten, wat mogelijk de reden is waarom een kwart van hen die liever niet in huis wil. Hierbij zijn mannen vaker bekend met de risico’s (51 procent) dan vrouwen (dertig procent). Verder valt op dat naast zestigplussers, ook een derde van de dertigers liever geen slimme apparaten wil gebruiken. Onder jongeren tot dertig jaar geldt dit slechts voor vijftien procent. Braun: “Dat mensen goed op de hoogte zijn van de risico’s en toch bang zijn, is best logisch. Als Nederlanders slimme apparaten buiten de EU kopen en de EU-regels daar dus niet voor gelden, of wanneer zij apparaten niet regelmatig updaten, ontstaan er risico’s. Kennis van het product en correct gebruik beperken die risico’s aanzienlijk.”

Updates

Hoewel regelmatig updaten privacyrisico’s kan beperken, blijkt uit het onderzoek dat een kwart van alle Nederlanders dit weleens vergeet. Terwijl mannen beter bekend zijn met die risico’s, laten zij updaten vaker na (31 procent) dan vrouwen (21 procent). Mogelijk dat betere informatievoorziening hierbij kan helpen: ruim zeventig procent van de respondenten vindt dat producenten en verkopers van slimme apparaten de consument beter moeten wijzen op de privacyrisico’s. Braun: “Noodzakelijke software-updates verbeteren de privacybescherming constant. Ondanks dat eindgebruikers hiervoor verantwoordelijk zijn, kunnen aanbieders daar ook in verbeteren. Zo kunnen zij het updateproces makkelijker maken, of bijvoorbeeld ervoor zorgen dat een apparaat stopt met optimaal functioneren wanneer gebruikers die niet op tijd updaten. In dat geval moet de consument de update wel uitvoeren.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over VPNdiensten
Op VPNdiensten.nl kunnen consumenten informatie opdoen over VPN-verbindingen en het gebruik ervan. De website biedt informatie over de inzet van VPN-diensten voor specifieke doeleinden, tests en beoordelingen van verschillende VPN providers. Ook vind je op VPNdiensten algemene informatie over (online) privacy gerelateerde onderwerpen.
Meer over VPNdiensten
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.