Inschrijving Albert Schweitzer Prijs 2022 geopend

Oproep aan tech-professionals om initiatieven in te dienen

| Nederlands Albert Schweitzer Fonds | 3 min | 30 mei 2022 15:17
Afbeelding: Gerben Eversdijk - directeur AFAS Foundation, Monique Opdam - bestuurslid NASF en Robin Bosma - projectleider AFAS Foundation (vlnr.) | Copyright: Nederlands Albert Schweitzer Fonds
Het is voor gezondheidspioniers tussen de 18 en 35 jaar weer mogelijk om zich in te schrijven voor de prestigieuze Albert Schweitzer Prijs. Met deze prijs geeft het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) al tien jaar slimme en innovatieve ideeën een vliegende start om de gezondheidszorg in Sub-Sahara-Afrika te verbeteren. Denk hierbij aan 3D-geprinte protheses, een herbruikbare videolaryngoscoop of een filter op jerrycans. Het NASF wil studerende jongeren en young professionals in de technische sector, bijvoorbeeld ingenieurs, industrieel ontwerpers en hen met technische studierichtingen gerelateerd aan gezondheidszorg (zoals biomedische technologie), stimuleren hun kennis in te zetten voor het welzijn van de Afrikaanse samenleving. Samen met partner AFAS Foundation biedt het NASF startsubsidies voor het verder ontwikkelen van hun initiatief. Inschrijven kan tot en met dinsdag 19 juli 2022. De prijzen worden op 8 oktober 2022 in het AFAS hoofdkantoor uitgereikt.

Van 3D-geprinte protheses tot een herbruikbare videolaryngoscoop

Voor de Albert Schweitzer Prijs zijn al meerdere uiteenlopende initiatieven ingediend die de zorg in Afrika verbeteren. Bijvoorbeeld een 3D-printer die in Sierra Leone betaalbare protheses in huidskleur maakt waardoor Afrikanen die door de burgeroorlog een ledemaat zijn verloren weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Of de 'Goodscope’, de winnaar van de publieksprijs in 2021. Dit is een betaalbare en herbruikbare videolaryngoscoop. Deze tool wordt gebruikt om een beademingsslang in de luchtwegen van een patiënt te plaatsen en intuberen binnen handbereik brengt voor artsen wereldwijd. En een filter op jerrycans, een slimme en eenvoudige oplossing voor schoon en veilig (drink)water in ontwikkelingslanden.


Frans Hiddema, voorzitter van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds: “Al 10 jaar reiken we de Albert Schweitzer Prijs uit. Een prijs die jonge gezondheidspioniers met hart voor Afrika aanmoedigt om samen met de plaatselijke bevolking aan de slag te gaan om de gezondheidszorg te verbeteren met kleinschalige, slimme initiatieven. Het meedoen aan deze prijs opent letterlijk deuren voor deze gezondheidspioniers. Het vergroot hun kansen om hun dromen te realiseren. Het winnen van de prijs en het aanzien dat een nominatie van deze prijs geeft, helpt initiatiefnemers bij het doen van financieringsaanvragen. Ik kijk dan ook zeer uit naar nieuwe initiatieven die dit jaar worden ingediend.”

Een podium voor pioniers

De komende editie van de Albert Schweitzer Prijs wordt mede mogelijk gemaakt door de AFAS Foundation. De AFAS Foundation steunt het belang van zorginnovatie in Afrika. Gerben Eversdijk, directeur AFAS Foundation: “Studerende jongeren en young professionals van nu kijken op een totaal andere manier naar medische cases en ontwikkelen op basis daarvan vernieuwende toepassingen. Het is van groot belang om deze doelgroep aan te moedigen om de ideeën die zij hebben daadwerkelijk uit te voeren. In dit geval met én voor de Afrikaanse samenleving. Wij geven hen dan ook graag een podium en zijn er dan ook trots op dat wij de aankomende initiatieven mogen ondersteunen vanuit de AFAS Foundation.”

Criteria

Nederlandse studerende jongeren of young professionals tussen de 18 en 35 jaar met een medische, technische of andere opleiding (MBO, HBO of universitair niveau) die slimme ideeën hebben hoe de gezondheidszorg in Sub-Sahara Afrika te verbeteren, kunnen deelnemen aan de prijs door hun project in te sturen via de website. Het gaat om een nieuw of startend project dat gericht is op het welzijn van gemeenschappen in Sub-Sahara Afrika. Het plan verbetert de gezondheid of gezondheidszorg in brede zin en heeft aantoonbaar draagvlak onder de voornaamste belanghebbenden. Tevens dient het een duurzaam karakter te hebben, vernieuwend en geschikt voor opschaling te zijn.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt 8 oktober 2022 plaats in het AFAS hoofdkantoor in Leusden. Deze setting vormt het decor voor de elfde editie van de Albert Schweitzer Prijs. Het definitieve programma, de sprekers en de jury worden later bekendgemaakt.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.