Onderzoek Check Point: 71% van IT-professionals merkt grote toename van COVID-19 gerelateerde cyberbedreigingen

Cybercriminelen trachten vooral de explosieve groei van het telewerken uit te buiten

| Check Point | 3 min | 07 april 2020 12:45
Copyright: Check Point
Uit een recent onderzoek* van Check Point Software Technologies Ltd. (NASDAQ: CHKP), leverancier van cybersecurity-oplossingen, en Dimensional Research blijkt dat de impact van de coronaviruspandemie een grote impact heeft op de IT-beveiliging van bedrijven. Het brengt ook een heleboel nieuwe uitdagingen voor de IT- en securityprofessionals met zich mee.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen uit het onderzoek onder meer dan 400 IT-specialisten:
  • Coronavirus-gerelateerde aanvallen nemen exponentieel toe - 71% van de respondenten zegt een toename van de bedreigingen en aanvallen te zien sinds de uitbraak van het coronavirus. Het gaat voornamelijk om phishing-pogingen (bij 55% van de respondenten), gevolgd door kwaadaardige websites die beweren informatie of advies te geven over de pandemie (32%). Hierna volgen malware (28%) en ransomware (19%).
  • Uitdagingen voor het goed managen van thuiswerken nemen toe - 95% geeft aan dat ze te maken hebben met extra IT-uitdagingen als gevolg van de verspreiding van COVID-19. De drie belangrijkste uitdagingen waren: het aanbieden van veilige toegang voor thuiswerkers (56%) de behoefte aan schaalbare oplossingen voor toegang op afstand (55%) werknemers die thuis werken maken vaker gebruik van shadow IT-oplossingen, inclusief niet-geteste software, tools en diensten (47%)
  • Bezorgdheid over de beveiliging in de komende maanden - 61% van de respondenten maakt zich zorgen over de veiligheidsrisico's die gepaard gaan met snelle veranderingen om thuiswerken mogelijk te maken. 55% vindt dat de beveiliging van de toegang op afstand moet worden verbeterd. 49% maakt zich zorgen over de noodzaak om de beveiliging van toestellen (laptops, smartphones) op te schalen.

"Cybercriminelen zullen altijd proberen te profiteren van de nieuwste trends om het succes van hun aanvallen te verhogen. De coronaviruspandemie heeft de perfecte gelegenheid gecreëerd: de wereldwijde aandacht in het nieuws gecombineerd met dramatische veranderingen in de manier van werken en de technologieën die door organisaties worden gebruikt. Dit heeft bij veel organisaties geleid tot een aanzienlijke toename van de mogelijke aanvalsdoelen, wat hun oude veiligheidsaanpak in gevaar brengt", aldus Rafi Kretchmer, hoofd productmarketing bij Check Point. 

Om de veiligheid en bedrijfscontinuïteit in deze situatie te verzekeren, moeten organisaties zichzelf beschermen met een holistische, end-to-end beveiligingsarchitectuur. Dit betekent - 24/7 - een toegankelijke en betrouwbare verbinding tussen het bedrijfsnetwerk en de externe apparaten (van medewerkers) voorzien, die de samenwerking en productiviteit tussen teams, netwerken en kantoor bevordert. Tegelijkertijd moet een degelijke bescherming worden ingezet tegen geavanceerde threats en cybercrimetechnieken op alle punten van het bedrijfsnetwerk."

Corona zit ook op dark web

De resultaten van het onderzoek versterken enkele recente bevindingen van Check Point. Zo hebben coronavirus-gerelateerde domeinnamen 50% meer kans om kwaadaardig te zijn dan andere websites die sinds januari 2020 zijn geregistreerd. Het gemiddelde aantal nieuwe domeinen dat in de eerste drie weken van maart is geregistreerd, was zelfs bijna tien keer zo hoog als het gemiddelde aantal in de weken daarvoor. Op dezelfde manier hebben de onderzoekers van Check Point verschillende 'coronavirus-specials' ontdekt die door hackers op het dark web worden geadverteerd, waarbij 'COVID-19' of 'coronavirus' als kortingscode wordt gebruikt voor de verkoop van out-of-the-box malware.

Check Point heeft een volledige reeks beveiligingsoplossingen die zorgen voor de beste connectiviteit en beveiliging voor werken op afstand, zodat het personeel zo productief mogelijk kan blijven. Deze omvatten Check Point's Remote Access VPN Software, Endpoint Threat Prevention, Mobile Security en Mobile Secure Workspace, die allemaal gericht zijn op een praktische benadering van het beveiligen van werknemers op afstand. De SandBlast Agent van Check Point biedt een volledige bescherming van end-points tegen zero-day-aanvallen met een blockpercentage van 100%, zelfs voor onbekende bedreigingen met nul false-positives. 

*Het onderzoek is uitgevoerd door Dimensional Research, met 411 respondenten van organisaties met meer dan 500 medewerkers wereldwijd

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Check Point

Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.