Quantum Delta NL trekt internationale topwetenschapper Philippe Bouyer aan

Philippe Bouyer wordt coördinator van derde Katalysator (KAT 3)-programma

| Quantum Delta NL | 2 min | 1 juni 2022 16:28
Copyright: Quantum Delta NL
Quantum Delta NL kondigt vandaag met trots de aanstelling aan van de Franse topwetenschapper Philippe Bouyer als coördinator van haar derde Katalysator (KAT 3)-programma: Quantum Sensing Applications. Daarin werken de Universiteit van Amsterdam (UvA), de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en andere kennisinstellingen samen met bedrijven aan de ontwikkeling van de technologie en toepassingen van quantum sensing. Bouyer start vandaag.

Dr. Philippe Bouyer is momenteel adjunct-directeur van het Institut d'Optique (afdeling Nouvelle Aquitaine) en voormalig founding directeur van het Laboratorium voor Fotonica, Digitale en Nanowetenschappen van CNRS/IOGS, Université Bordeaux. Daarnaast is hij medeoprichter en adviserend hoofdwetenschapper van Muquans, een in Frankrijk gevestigd bedrijf dat zich bezighoudt met quantumprecisie-sensoren. Dr. Bouyer behaalde in 1994 zijn Ph.D. aan de École Normale Supérieure/laboratoire Kastler Brossel, Université Paris Sud. Daarna was hij onder meer gasthoogleraar natuurkunde aan de Stanford University in Palo Alto, Californië. Zijn huidige onderzoeksinteresse betreft materie-golfinterferometrie voor tests van algemene relativiteit in microzwaartekracht en detectie van zwaartekrachtsgolven.

Internationale ambitie

Met de aanstelling van Bouyer zet Quantum Delta NL weer een belangrijke stap in het vervolmaken van haar ambitie om Nederland te positioneren als een nieuw Silicon Valley voor quantumtechnologie voor Europa. Met de toekenning van 615 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds in april van vorig jaar, rolt Quantum Delta NL daarvoor een programma met drie katalysator (KAT) programma’s en vier actielijnen uit. In KAT-1 wordt gewerkt aan Quantum Inspire, de eerste publieke Europese quantumcomputer in de cloud. In het KAT-2 programma wordt de basis gelegd voor de volgende generatie van de digitale infrastructuur in Nederland en een quantuminternet ontwikkeld. In KAT-3 werken bedrijven en kennisinstituten samen aan de ontwikkeling van de technologie en toepassingen van quantum sensing. Daarnaast omvat het programma actielijnen op alle schakels van het ecosysteem: onderzoek en innovatie (Actielijn 1), ondernemerschap en ecosysteem ontwikkeling (Actielijn 2), talent (Actielijn 3) en maatschappelijke impact (Actielijn 4).

Naast zijn aanstelling bij Quantum Delta NL wordt er momenteel gewerkt aan de inbedding van Bouyer binnen de UvA en de TU/e.

Ronald Hanson, bestuursvoorzitter Quantum Delta NL: "We zijn er trots op dat een internationale topwetenschapper als Philippe Bouyer ervoor kiest om het Nederlandse quantumecosysteem vooruit te helpen. Hij brengt een schat aan kennis, ervaring en een netwerk mee die ons gaat helpen om onze ambities waar te maken.”

Philippe Bouyer: “Quantum Delta NL is echt opgericht met het doel om de kansen die quantum biedt, te grijpen. Er is een sterke ‘quantumcommunity’ die kijkt naar alle aspecten en mogelijkheden van quantumtechnologie en die staat te popelen om samen quantumtechnologie naar het volgende niveau te tillen. Ik kijk ernaar uit om daar deel van uit te maken.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Quantum Delta NL
Quantum Delta NL is het publiek-private samenwerkingsverband van wereldwijde techbedrijven, overheidsinstanties en alle belangrijke quantumonderzoekscentra in Nederland. De missie van Quantum Delta NL is om het bloeiende Nederlandse quantum-ecosysteem verder te versterken tot het meest relevante voor Europa.
Meer over Quantum Delta NL
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.