Ancora Health en Universiteit Twente slaan de handen ineen voor revolutie in gepersonaliseerde e-health

Combinatie technologisch platform en wetenschappelijke kennis voor impuls Nederlandse gezondheidszorg

| Ancora | 3 min | 7 juni 2022 10:02
Ancora Health, een Nederlandse start-up gespecialiseerd in preventieve gezondheid en leefstijltherapie, gaat nauw samenwerken met het TechMed Centrum van de Universiteit Twente (UT) om gepersonaliseerde e-health mogelijk te maken. Door bundeling van het technologieplatform van Ancora en de wetenschappelijke kennis en expertise van de UT ontstaat een unieke samenwerking. Het doel is mensen met leefstijl-gerelateerde gezondheidsrisico’s te ondersteunen in hun leefstijl en daarmee hulp te bieden bij (het voorkomen van) chronische ziekten. Door de juiste interventies in een vroeger stadium te stimuleren, is de druk op de zorg te verminderen.

De samenwerking tussen Ancora en het TechMed Centrum van de UT zal naar verwachting de impact van nieuwe ehealth technologieën op het gebied van zorg voor mensen met chronische aandoeningen sterk vergroten door deze technologie te personaliseren en grootschalig te implementeren. De twee partijen hopen de Nederlandse zorg een impuls te geven met holistische modellering op het gebied van diagnostiek, (tele)monitoring en digitale coaching voor de behandeling van diabetes en osteoartritis op basis van kunstmatige intelligentie.

Baanbrekende samenwerking

Er zullen technologieën op de markt worden gebracht voor zowel behandeling als preventie. Daarnaast doen Ancora en de UT onderzoek naar de gezondheidstechnologie-economie en financieringsmodellen, Met name op het gebied van preventie is met e-health veel te winnen. Voor mensen met een slechte levensstijl is gepersonaliseerde e-health een uitkomst, aangezien zij vaak tussen wal en schip vallen. De reden hiervoor is dat zij nog niet als "ziek" worden geclassificeerd door zowel henzelf als door de zorg. De samenwerking tussen Ancora en UT kan leiden tot vroege identificatie, wat het krijgen van chronische ziektes mogelijk kan voorkomen. De inzet van gepersonaliseerde e-health kan daarmee een grote rol spelen in het vergroten van de ervaren gezonde levensjaren van vele Nederlanders.

Meer kwalitatieve levensjaren

In Nederland is de levensverwachting 82 jaar. Het aantal jaren dat iemand in goede gezondheid leeft is echter slechts 61 jaar. Dit betekent dat de meeste mensen hun oudere jaren doorbrengen met ten minste één chronische aandoening. Een onderliggende verklaring hiervoor is dat de gezondheidszorg in Nederland vooral reactief is. Als het risico op ‘te voorkomen ziekten’ in een eerder stadium zichtbaar is, kunnen gezondheidswerkers eerder ingrijpen en gerichte leefstijlinterventies voorschrijven. Wat ook de zorglast voor medische professionals zal verlagen.

Betere gezondheidsresultaten

"Met ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders die lijden aan diabetes type 2 en nog veel meer die lijden aan andere leefstijl-gerelateerde aandoeningen, is er een dringende behoefte voor zorgprofessionals om de zorg efficiënter en proactiever te maken. Ancora en UT gaan deze uitdaging samen aan", aldus Sridhar Kumaraswamy, CEO van Ancora Health.

"Door de juiste technologie te gebruiken, kunnen artsen straks zien wie het meeste risico loopt, de ontwikkelingen van hun patiënten beter volgen en gepersonaliseerde interventies bevorderen die op schaal kunnen leiden tot betere gezondheidsuitkomsten", vult Remke Burie, directeur van het UT TechMed Centrum aan. “We maken de zorg hiermee proactiever omdat arts en patiënt precies kunnen zien wat er nodig is en op welke momenten. We kijken er erg naar uit om deze samenwerking met Ancora aan te gaan en bij te dragen aan een goede toekomstbestendige zorg in Nederland."

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Ancora
Ancora Health is een Nederlandse startup in preventieve gezondheid. Ancora helpt mensen om regie te nemen over hun gezondheid, welzijn en prestaties door hen toegang te geven tot inzichten uit een wetenschappelijke gezondheidscheck. Hierbij worden door metingen, testen en holistische analyses op o.a. dna, urine, bloed, longcapaciteit en hartfunctie meer dan 1.000 datapunten verkregen. Op basis hiervan worden gezonde voedings- en levensstijladviezen aangereikt en kan meer aandacht aan gezondheidsrisico’s worden besteed.
Meer over Ancora
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.