Samen bouwen aan meer digitale veerkracht

Bedrijfsleiders en beleidsmakers bekijken hoe ze digitalisering op een verantwoorde manier kunnen doorvoeren

| IBM | 3 min | 8 juni 2022 10:02
Exclusief
Gewaardeerd
Copyright: Christian Lue op Unsplash
De laatste jaren heeft de wereld te kampen met ongekende mondiale uitdagingen: de klimaatcrisis, een pandemie en de oorlog in Oekraïne. Om deze uitdagingen op te lossen moeten er veranderingen worden doorgevoerd. Digitalisering speelt een grote rol. Bedrijfsleiders en beleidsmakers bekijken daarom hoe ze digitalisering op een verantwoorde manier kunnen doorvoeren.

Om dit te realiseren is goed beleid cruciaal. Goed beleid vindt een evenwicht tussen evenredige regelgeving die rechtszekerheid en bescherming biedt, maar ook voldoende flexibiliteit voor co-creatie en uitwisseling van informatie. In de EU is de aankomende Digital Operational Resilience Act (DORA) hier een mooi voorbeeld van. De DORA tekst is een voorstel dat ervoor zal zorgen dat de financiële sector in Europa veerkrachtig kan blijven opereren als er zich een ernstige operationele verstoring voordoet. Een ander goed voorbeeld is NIS 2 richtlijn. NIS staat voor netwerk- en informatiesystemen. Op dit moment geldt in Europa NIS 1, een wet voor essentiële bedrijven, zoals water- en telecombedrijven. NIS 2 verhoogt de cybersecurity eisen in heel de EU en merkt meer organisaties aan als essentieel bedrijf. Het gaat om zo’n 160.000 organisaties over heel Europa. Bedrijven moeten daardoor voldoen aan hogere eisen en krijgen meer hulp van de overheid, bijvoorbeeld wanneer ze getroffen worden.

Dat de EU werk maakt van het versterken van cruciale digitale infrastructuur toont aan dat cybersecurity alleen niet langer voldoende is, maar dat ook de noden van de consumenten en enkele bredere ecosysteemeffecten in acht genomen moeten worden. Het versterken van het ‘digitale vertrouwen’ staat hierbij centraal. Om dit te bereiken is het belangrijk dat de EU open blijft staan voor samenwerkingen en de beste technologische mogelijkheden.

Samenwerking over de grenzen heen is cruciaal

Als we kijken naar de behoefte aan digitaal vertrouwen in de financiële sector, zijn de doelstellingen van de EU regelgeving duidelijk. Namelijk, meer veerkracht bereiken in het belang van de economische en financiële stabiliteit en het welzijn van de consument. Hoewel beleidsmakers en bedrijven geen controle over de toekomst hebben, kunnen ze er wel voor kiezen om verschillende opties in te bouwen bij het uitvoeren van de beslissingen vandaag. Op deze manier kunnen ze ervoor zorgen dat ze toekomstbestendig zijn. DORA is daar een voorbeeld van en IBM staat volledig achter de algemene doelstelling van DORA om de financiële sector meer zekerheid te bieden.

Toch moet Europa opletten niet teveel te willen vastleggen in regelgeving. Door regelgeving te prescriptief te maken loopt men het gevaar om te worden afgesneden van de beste cybertechnologieën uit andere delen van de wereld. Bovendien beginnen of eindigen systeemrisico's en de noodzaak van veerkracht in financiële diensten niet bij de geografische grenzen van de EU. Europa zal daarom moeten samenwerken in een wereld van onzekerheid en haar eigen mogelijkheden niet te beperken door cybersecurity helemaal alleen aan te pakken. Recente gebeurtenissen hebben het belang van de transatlantische samenwerking immers overduidelijk gemaakt.

Door financiële instellingen in staat te stellen om verschillende risicocategorieën te beoordelen die hun activiteiten beïnvloeden, kunnen zij maatregelen nemen die het beste voor hun klanten zijn en hun rol in het financiële stelsel vervullen. De wetgeving moet risico's benoemen en instellingen helpen deze risico's adequaat te beheren, zonder daarbij de doelstelling van de efficiëntie van het toezicht uit het oog te verliezen. Daarom denken we dat de afstemming tussen de NIS2-richtlijn en DORA cruciaal is voor het bereiken van een evenwichtige en evenredige aanpak, waarbij rekening wordt gehouden met de belangen van alle stakeholders.

Kortom, financiële dienstverleners zijn met elkaar verweven over de grenzen heen. De EU zal een evenwichtige aanpak en flexibiliteit moeten garanderen en ervoor moeten zorgen dat de regelgeving klaar is voor de toekomst. Dit zijn essentiele elementen in het creëren van een veilig en innovatief kader voor het toekomstige succes van de Europese financiële sector.
Auteur: Liam Benham, Vice President Government & Regulatory Affairs Europe bij IBM

Alle artikelen

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
IBMBeheer
Over IBM
International Business Machines Corporation (IBM) is een bedrijf dat bij het grote publiek vooral bekend is vanwege de eerste IBM Personal Computer. Tot de kernactiviteiten van IBM behoren het ontwerpen en verkopen van computerhardware, -software, -technologie en dienstverlening in de IT-sector.
Meer over IBM
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.