Nederland haalt wereldrecord Laptop Domino binnen

Aandacht voor reparatie en hergebruik door omvallen 1.653 afgedankte laptops

| Stichting OPEN | 3 min | 8 juni 2022 19:27
Copyright: Stichting OPEN
Het is Stichting OPEN en Road2Work gelukt het Belgisch wereldrecord 'Laptop Domino' te verbreken. Vandaag (8 juni 2022) vond in Ede de recordpoging plaats. Het wereldrecord, voorheen in handen van de Belgen, staat nu op naam van Nederland. De poging vond plaats met afgedankte laptops als dominostenen. De organisaties vragen hiermee aandacht voor het nut van reparatie en hergebruik, en als dat niet kan, recycling van afgedankte elektrische apparaten bij de verduurzaming van de samenleving.

De aanwezige gasten en pers zagen hoe 1.653 afgedankte laptops omvielen op het uitgebreide parcours. De eerste Laptop Domino werd omgeduwd worden door Hugo (15) en Maaike (11) Schalk.

Meer dan een verdubbeling van het oude wereldrecord

Het wereldrecord betekent meer dan een verdubbeling ten opzichte van het oude Belgische wereldrecord. Met deze actie wil Stichting OPEN laten zien dat alle apparaten met een stekker of een plek voor een batterij in aanmerking komen voor een tweede leven, voor hergebruik of als grondstoffen. In 2020 werd voor circa 220 miljoen kilo aan afgedankte apparaten ofwel e-waste[1] ingezameld, waarvan 5.477.000 kilo laptops[1].

Spannend tot de laatste laptop-dominosteen

Waar normale dominostenen een gelijkmatige vorm hebben met een voorspelbaar valgedrag is dit in het geval van laptops niet zo. Oude laptops van diverse merken, vormen en groottes waren ingeleverd bij milieustraten en kwamen terecht bij Road2Work waar ze gesorteerd en gedemonteerd worden. Toch kreeg het team van Stichting OPEN en Road2Work het voor elkaar om het wereldrecord te behalen. 15% van de afgedankte laptops kreeg de kleur groen: deze staan symbool voor het percentage laptops dat in aanmerking komt voor hergebruik. 85 procent wordt gerecycled tot nieuwe grondstoffen. De afgedankte laptops gebruikt tijdens het wereldrecord worden allemaal gerecycled.

Europees koploper recycling

Naast wereldrecordhouder Laptop-domino is Nederland ook een Europees koploper op het gebied van e-waste recycling. Goed inleveren van afgedankte apparaten blijft belangrijk. Daarom vindt Stichting OPEN het belangrijk om hier keer op keer, soms op ludieke wijze, aandacht voor te vragen. Jan Vlak, directeur van Stichting OPEN, bekend van hun Wecycle-campagnes en -inleverpunten zegt: “We zorgen voor een juiste afhandeling van apparaten en lampen in de afvalfase. Daarmee zorgen we samen voor waardebehoud van grondstoffen, onderdelen en zelfs producten.“

Erik Schalk, Directeur van Road2Work is enorm trots op het gehaalde resultaat binnen de muren van zijn bedrijf: “Hergebruik komt voor gebruik is ons motto. We zijn trots op de tweede kans die wij aan e-waste geven.”

Steentje bijdragen; ondertekening intentieverklaring

Tijdens het evenement sloegen zeven organisaties in de e-wastesector en de reparatiesector de handen ineen. Road2Work, Stichting OPEN, ACV Groep, DAR, Miele, Stichting Repair Café International en Techniek Nederland ondertekenden een intentieverklaring. Zij gaan actief bijdragen aan de invulling en uitvoering van nieuwe Europese wetgeving ‘Right to repair’.
  1. Bron: Nationaal WEEE Register 2020.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Stichting OPEN
Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) is, namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste. Ons doel is om de wettelijke inzameldoelstelling van 65% te behalen én e-waste circulair te maken. Dit doen we samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voeren we campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van onze Wecycle-inleverpunten door het hele land.
Meer over Stichting OPEN
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.