Dimmer, hoe sluit je het aan en hoe werkt het?

Bij de aankoop van een lamp en lichtbron is het altijd belangrijk om goed te kijken of de lamp ook daadwerkelijk dimbaar is

| Elektramat | 2 min | 19 juni 2022 18:40
Copyright: Zain Al
Een dimmer wordt gebruikt, vooral in het dagelijkse leven, om de aangelegde stroom en daarmee gepaard gaande spanning te regelen. Het is ook wel een verzamelnaam voor toestellen. De meest bekende dimmer is de lichtdimmer, hiermee kan de lichtintensiteit van verlichting bepaald. Een dimmer zorgt ervoor dat verlichting niet altijd het maximale aantal vermogen hoeft te verbruiken. Door het dimmen van de lampen daalt het stroomverbruik en stijgt de levensduur van de lampen.

Bij de aankoop van een lamp en lichtbron is het altijd belangrijk om goed te kijken of de lamp ook daadwerkelijk dimbaar is. Het kan ook voorkomen dat de lamp al beschikt over een dimmer, dan is een externe dimmer niet nodig.

Hoe werkt het en welke dimmers zijn er

Er zijn meerdere soorten dimmers, namelijk LED dimmers, halogeen dimmers en gloeilampdimmers. Bij het kiezen van de juiste dimmer is het belangrijk om op een aantal aspecten te letten. Zo is het goed om te kijken naar wat voor soort lamp er gedimd moet worden, wordt er een 230V of 12V lamp gedimd, hoeveel lampen worden er gedimd, zit er een transformator in de lamp. Dit zijn allemaal vragen die gesteld moeten worden voordat de juiste dimmer gehaald kan worden.

Een dimmer zorgt ervoor dat er spanning op de lamp wordt gezet, vervolgens kan het niveau veranderen en kan er op die manier de helderheid van lampen aangepast worden. Op veel momenten is het fijn om de helderheid van de lampen af te laten nemen. Denk bijvoorbeeld bij het naar bed gaan of wakker worden in de slaapkamer, bespaard dit veel energie wanneer het op standby-modus gezet wordt of de lampen überhaupt minder fel zijn en zorgt het in bepaalde kamers voor meer sfeer.

Zo sluit je een dimmer aan

Als eerst is het belangrijk om het gebied waar gewerkt gaat worden spanningsvrij te maken. Dit kan gedaan worden door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat om te zetten. Met een spanningzoeker kan eenvoudig getest worden of de spanning eraf is. Vervolgens is het belangrijk om de aders voldoende lang te strippen, denk aan ongeveer één centimeter. In de volgende stap kunnen de aders aangesloten worden, om daarna het schakelelement te bevestigen. Hierna kan de spanning weer worden ingeschakeld, het is hierbij belangrijk om de verlichting te laten branden. De reden hiervan is dat de dimmer zo goed ingesteld kan worden. Tot slot is het tijd om het afdekplaatje te plaatsen om vervolgens de draaiknop te plaatsen.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.