Als zzp'er beginnen naast je studie doe je zo!

Het belang van een zakelijke zakelijke bankrekening

| ABN AMRO | 3 min | 20 juni 2022 15:07
Copyright: Markus Winkler op Unsplash
Het volgen van een studie is behoorlijk duur. Mogelijk kom je in aanmerking voor studiefinanciering, maar hier kun je doorgaans niet de volledige studie van betalen. Wanneer je zelf opdraait voor de overige kosten van jouw studie, moet je op andere manieren aan geld zien te komen. Je kunt een baantje nemen, maar het is ook mogelijk om naast je studie als zzp’er aan de slag te gaan. Klinkt dit je als muziek in de oren, maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk hoe je als zzp’er begint naast je studie.

Schrijf jezelf in als ondernemer

Wie naast zijn studie als zzp’er aan de slag wil, kan zich als ondernemer inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het grootste deel van de inschrijving kun je online regelen, maar je moet altijd langskomen bij een fysieke vestiging van de Kamer van Koophandel om jouw inschrijving definitief te maken. Er zijn overigens wel kosten verbonden aan een inschrijving in het Handelsregister. Laat je hierdoor niet afschrikken, want als zzp’er betaal je namelijk eenmalig 50 euro.

Ondanks dat inschrijven bij de Kamer van Koophandel niet veel tijd en moeite kost, vindt niet iedere student dit prettig. Dit komt vooral doordat je een aantal verplichtingen aangaat door jezelf als ondernemer in te schrijven. Als ondernemer wordt er bijvoorbeeld van je verwacht dat je ieder kwartaal aangifte omzetbelasting doet. Daarnaast moet je zelf een administratie opzetten. Het blijft overigens niet beperkt tot opzetten alleen, want je moet jouw administratie ook bijhouden.

Schrijf jij je liever niet in als ondernemer bij de Kamer van Koophandel? Dan betekent dit niet dat je naast je studie niet als zzp’er aan de slag kunt. Als je per jaar minder dan 1000 euro winst maakt met jouw werkzaamheden als zzp’er ziet de Belastingdienst jou niet als ondernemer. Je hoeft dan ook geen btw in rekening te brengen en er geldt geen bewaarplicht.

Stel jouw tarief vast

Heb je bepaald of jij je wel of niet inschrijft in het Handelsregister? Dan ben je er nog niet. Je moet namelijk ook nog het tarief vaststellen waarvoor je aan het werk gaat. De meeste ondernemers werken met een tarief per uur. Als je nog niet eerder een tarief bepaald hebt, vind je dit mogelijk lastig. Stel nooit lukraak een bedrag vast, maar verdiep je in de prijzen die andere zzp’ers in jouw branche hanteren. Op basis hiervan kom je vast en zeker tot een goed tarief.

Zakelijke rekening openen

Zzp’ers hoeven volgens de wet geen zakelijke bankrekening te openen, maar banken verlangen dit vaak wel van bedrijven. Aan het openen van zo’n rekening zijn kosten verbonden. Je betaalt iedere maand namelijk een vast bedrag voor het gebruik ervan. Laat je hierdoor niet weerhouden van een zakelijke rekening openen als zzp´er. Zo’n rekening brengt namelijk ook de nodige voordelen met zich mee. Jouw administratie wordt er bijvoorbeeld een stuk overzichtelijk door, want zakelijk geld en privégeld lopen niet door elkaar. Bovendien straal je professionaliteit uit met een zakelijke rekening.

Online boekhouding

Ook is het handig om aan een zakelijke bankrekening een online administratie te koppelen. Zo heb je altijd een up-to-date financieel overzicht binnen handbereik. Door een directe koppeling tussen het boekhoudpakket en je zakelijke rekening heb je al je financiële gegevens op één plek. Heb je nog geen boekhoudprogramma? Dan kan je vaak kiezen voor een online boekhoudpakket. Als je al wel een (externe) boekhoudprogramma hebt dan kan je die via een boekhoudkoppeling koppelen aan internet bankieren waarbij een automatische koppeling tussen je boekhoudpakket en je zakelijke rekening wordt gemaakt. Eenvoudig en efficiënt!

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Tags
Fintech
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.