Cloudtransitie leidt tot toenemende skills gap

Europese SAP-gebruikersverenigingen in gesprek tijdens SAP Sapphire Den Haag

| SAP | 3 min | 20 juni 2022 9:29
Copyright: SAP
Ruim tweeduizend bedrijven hebben inmiddels met behulp van RISE with SAP de transitie gemaakt naar ERP in de cloud. Die bedrijven kunnen zich in de visie van SAP volledig focussen op de business. “Maar door de transitie ontstaat ook een groot tekort aan de juiste vaardigheden”, zegt Paul Cooper, voorzitter van de UK & Ireland SAP User Group (UKISUG).

RISE with SAP stond centraal tijdens SAP Sapphire dat half mei plaatsvond in het Haagse World Forum. Zo ook tijdens een interview dat we tussen de sessies door hadden met ondere andere de vertegenwoordigers van de SAP-gebruikersverenigingen uit Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk en Ierland.

SAP introduceerde begin 2021 met RISE with SAP een geheel nieuwe propositie. Dit ‘Business Transformation as a Service’-pakket moet de reis naar ERP in de public cloud zo eenvoudig mogelijk maken. “Het draait er allemaal om dat wij SAP S/4HANA draaien in de cloud, zodat de klant zich kan focussen op zijn business”, aldus Simon Carpenter, bij SAP EMEA North verantwoordelijk voor ‘SAP Programs and Demand’.

Grijs gebied

Die focus op de business heeft wel gevolgen voor de rol die IT-afdelingen vervullen, benadrukt Cooper. “De tijd dat IT zich terug kon trekken op een eiland voor eindeloze discussies over een tool is nu echt voorbij. IT-afdelingen moeten nog veel meer dan voorheen het contact zoeken met de gebruikers en zich richten op de resultaten van een businesstransformatie.

“Er is geen harde lijn meer tussen IT en de business”, bevestigt Coby Hendriks, bestuurslid van de Vereniging Nederlandstalige SAP Gebruikers (VNSG). “Er ontstaat eerder een grijs gebied, waarin meer de nadruk ligt op het betrekken van de verschillende bedrijfsonderdelen bij de besluitvorming op het gebied van IT.” Cooper: “Het zijn ook de medewerkers van die bedrijfsonderdelen die beslissingen moeten nemen over hoe systemen gaan werken.”

Dat vraagt volgens Francois Erignoux, bestuurslid van de Franse SAP-gebruikersvereniging Utilisateurs SAP Francophones (USF), ook iets van de gebruikers. Volgens hem is een andere mindset nodig. “Je creëert nieuwe mogelijkheden in de cloud, maar als je niet de juiste mindset hebt dan zie je die nieuwe mogelijkheden niet. Als je nu finance uitlegt dat ze iedere dag de balans kunnen opmaken, dan is men vaak ontzettend verrast.

Demografische kloof

In het ‘grijze gebied’ waar IT en de business samenkomen, zijn nieuwe vaardigheden nodig, benadrukt Simon Carpenter van SAP. “Wij helpen bedrijven digitaliseren en moderniseren, door steeds meer voor die bedrijven te doen. Dat betekent dat IT-afdelingen een andere rol krijgen waarvoor andere vaardigheden vereist zijn. Zo zal er veel vraag zijn naar vaardigheden op het gebied van procesmodellering. IT moet kunnen simuleren hoe een business eruit gaat zien als je een volgende stap zet in een transformatie.”

Aan die nieuwe vaardigheden is volgens Cooper een groot tekort, en dat tekort is volgens hem niet eenvoudig op te lossen. Dat heeft onder andere te maken met een ‘demografische kloof’. “Veel SAP-specialisten zijn hun carrière gestart in de jaren negentig van de vorige eeuw en lopen nu in de 50 of 60. Maar als je naar een cloudconferentie gaat, zie je een veel jonger publiek. Daar komen jongere mensen op af die over de skills beschikken waar nu behoefte aan is.”

“Traditionele software kun je programmeren en configureren zoals je wilt en volledig afstemmen op je behoeften”, vervolgt Hendriks. “In de cloud moet je veel meer de standaard volgen, en IT benaderen vanuit een gebruikersperspectief. Het gaat niet meer om het aanpassen van systemen. Maar de mensen die het programmeren en configureren deden, zijn nog wel werkzaam binnen organisaties.”

Lifelong learning

“Iedereen moet wat flexibeler worden, nieuwsgierig zijn naar wat gaat komen, en in zichzelf investeren”, concludeert Carpenter. “Er moet een cultuur komen waarin een leven lang leren de standaard wordt. Iedereen moet iedere week tijd reserveren om nieuwe gebieden te verkennen. Dat heeft meer te maken met het veranderen van de mindset dan met de skills set.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over SAP
SAP, de Experience Company, helpt organisaties van iedere omvang en in alle branches optimaal te presteren. Met technologieën voor machine learning, Internet of Things (IoT) en geavanceerde analytics veranderen onze klanten in intelligente ondernemingen. SAP verschaft mensen en organisaties gedetailleerde businessinzichten en stimuleert samenwerking waardoor ze de concurrentie voor blijven. We vereenvoudigen technologie voor bedrijven, zodat ze hun software kunnen gebruiken zoals ze dat wensen, zonder onderbrekingen. Met onze end-to-end applicatiesuite en diensten versoepelen we de bedrijfsvoering van zeer veel bedrijven en publieke organisaties. Met onze oplossingen kunnen zij zich continu aanpassen, rendabel werken en het verschil blijven maken. Ondersteund door een wereldwijd netwerk van klanten, partners, medewerkers en opinieleiders draagt SAP bij aan een betere wereld en een beter leven.
SAP and other SAP products and services as well as their respective logos are trademarks or registered trademarks of SAP SE in Germany and other countries.
Meer over SAP
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.