De energiesector heeft bijna zes miljard euro in tech startups geïnvesteerd

Met een jaarlijkse groei van 17 procent trekken de investeringen in startups nog steeds aan

| NTT DATA | 3 min | 27 juni 2022 20:22
Afbeelding: Percentage nieuwe investeringen en vervolginvesteringen van het totaal investeringen door CVC's | Copyright: NTT
NTT DATA, een wereldwijde IT- en zakelijke dienstverlener, publiceert het onderzoeksrapport 'Energy Trends’. Hierin staan actuele trends rond de investeringen van venture capital bedrijven in tech startups en nieuwe businessmodellen in de energiesector. In de periode van 2018 tot 2020 werd er voor in totaal voor 5,98 miljard euro geïnvesteerd. Op basis van deze investeringen is het mogelijk om potentiële veranderingen binnen deze sector te bewerkstelligen.

Er is binnen de energiemarkt sprake geweest van een kentering als gevolg van diverse initiatieven. Een daarvan is de Green New Deal van de Europese Unie, waarvoor de Europese Klimaatwet de juridische basis vormt. Het doel hiervan is om de EU uit te laten groeien tot de wereldwijde leider in de strijd tegen klimaatverandering. Een ander initiatief is de uitgifte van Next Generation-obligaties door de EU. Deze dienen om financiering op te halen voor investeringen in oplossingen voor koolstofarme opwekking van energie. Deze initiatieven weerspiegelen de sterke toewijding van de Europese Unie aan de energietransitie. 30 procent van alle EU-gelden zal in energie- en klimaatplannen worden geïnvesteerd.

Voor bijna 6 miljard euro aan investeringen

De investeringen in startups trekken nog steeds aan. Sinds 2008 was er sprake van een jaarlijkse groei van 17 procent. De coronacrisis zorgde echter voor een forse daling van het aantal investeringen. Volgens de schattingen had er in de energiesector sprake kunnen zijn van 132 deals als de pandemie geen roet in het eten had gegooid. Het aantal investeringen in 2020 daalde echter tot 46 met een totaalwaarde van ongeveer zes miljard euro. Het gemiddelde bedrag van de top vijf van nieuwe investeringen tijdens de onderzochte periode bedroeg 190 miljoen euro.

Uit het onderzoeksrapport komt naar voren dat er de afgelopen jaren sprake is geweest van een verandering in de trend dat energiebedrijven intensiever investeerden dan oliebedrijven. Inmiddels gaat de laatste groep aan kop. Zij nemen 20 procent meer deel aan investeringen dan energiebedrijven.

Investeringen per geografische regio

De belangrijkste investeringsknooppunten bevinden zich in de Verenigde Staten en Europa. Californië en Duitsland gaan daarbij aan kop. De Verenigde Staten namen bijna de helft van alle investeringen voor hun rekening. Europa was goed voor bijna 40 procent. Deze belangrijkste investeringsregio’s maken echter plaats voor opkomende markten, en het Midden-Oosten in het bijzonder met acht procent van alle investeringen.

In Latijns-Amerika, Azië, het Midden-Oosten en Afrika beginnen de ecosystemen van innovatie tot bloei te komen. Dit is te danken aan de boost die grote energiebedrijven aan startups in hun regio geven, waarmee ze een eigen pijplijn van talent creëren. Dit zal de komende jaren bijdragen aan het ontstaan van belangrijke nieuwe knooppunten die de oprichting van nieuwe startups en ontwikkeling van innovatieve oplossingen zullen bevorderen. Dat zal op zijn beurt zorgen voor groeiende belangstelling van investeerders in het opzetten van hoofdkantoren in de nabijheid van deze regio’s.

Trends in de energiesector en een visie op 2030

Het aantal investeringen door venture capital bedrijven in startups zal naar verwachting jaarlijks blijven groeien. Dit is het gevolg van alle overheidssteun en maatregelen voor de toepassing van nieuwe modellen voor energievoorziening. De komende jaren wordt er een exponentiële groei in innovatie in de energiesector verwacht. Dit komt door de directe investeringen in hernieuwbare energie via Next Generation-gelden en de toezegging van de Verenigde Staten en Azië om schonere modellen te hanteren op het gebied van productie, opslag en mobiliteit. Er zullen disruptieve modellen worden toegepast die de waarde en toepassingsmogelijkheden van de energiesector zullen vergroten.

Deze groei zal verder worden aangewakkerd door de consolidatie van nieuwe modellen voor samenwerking tussen grote ondernemingen en startups. Deze modellen zijn voor beide partijen bijzonder aantrekkelijk. Ze kenmerken zich door lagere risico’s en bieden startups een grotere onafhankelijkheid zonder hun groei of flexibiliteit te beperken.

Over het onderzoek

Voor het onderzoek werden de investeringen geanalyseerd van de naar omzet gemeten 33 grootste bedrijven in de energiesector. In de onderzoeksperiode van 2018 tot 2020 ging het om in totaal 317 investeringen in 258 startups.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Marktplaats item
In aanvulling op dit artikel is het onderstaande item tijdelijk op de marktplaats beschikbaar.
Over NTT DATA
NTT DATA, onderdeel van de NTT Group, is een innovatieve wereldwijde IT- en zakelijke dienstverlener. Het bedrijf helpt klanten bij hun transformatieproces door middel van consulting, brancheoplossingen, bedrijfsprocesdiensten, digitale en IT-modernisering en managed services. NTT DATA stelt hen, maar ook de maatschappij, in staat om vol vertrouwen de digitale toekomst tegemoet te gaan. Het bedrijf toont haar betrokkenheid bij het succes van haar klanten op de lange termijn door een wereldwijd bereik te combineren met lokale focus, om met hen samen te werken in landen over de hele wereld.
Meer over NTT DATA
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.