Het beste van twee werelden? Hoe Storage-as-a-Service de juiste balans vindt

In theorie belooft de cloud flexibiliteit als het gaat om capaciteit en performance, de mogelijkheid om op te schalen - en af te schalen

| Pure Storage | 4 min | 5 juli 2022 9:58
Copyright: Pure Storage
De aantrekkingskracht van de publieke cloud is immens en trekt data uit het eigen datacenter naar zich toe. De aantrekkingskracht is weliswaar onmiskenbaar, maar veel van de voordelen hebben een prijs. In theorie belooft de cloud flexibiliteit als het gaat om capaciteit en performance, de mogelijkheid om op te schalen - en af te schalen. Betalen hoeft alleen voor gebruik, forse investeringen vooraf zijn niet nodig.

De realiteit is vaak minder rooskleurig. De kosten kunnen uit de hand lopen, SLA's moeten nauwkeurig in de gaten worden gehouden en de performance is niet gegarandeerd. Daarom geven velen toch de voorkeur aan de voorspelbaarheid van hun eigen datacenter. Gelukkig is er nu een andere optie bijgekomen, een potentiële best-of-both worlds, Storage-as-a-service (STaaS).

STaaS is het gebruiksmodel voor opslagruimte, waarbij klanten de capaciteit en performance wordt geboden die ze nodig hebben - on-premises, in de cloud of een combinatie - en waarvoor wordt betaald op basis van as-a-service. Wat zijn de voordelen van on-premises STaaS-gebruiksmodellen en waar moeten klanten op letten?

Voordelen van STaaS

Gebruiksmodellen voor het in huis halen van storage veranderen de aanschaf van on-site capaciteit voor blok-, bestands- en objectopslag in een betalen-voor-gebruik transactie. Dat is heel wat anders dan de traditionele manier van on-premise hardware-aanschaf, waarbij nieuwe producten werden gekocht in een driejarige cyclus, waarna de apparatuur moest worden vervangen die drie jaar eerder tijdens de vorige refresh was gekocht. Enzovoort.

Het was een aanschaf van goederen. Je werd eigenaar van het product en betaalde verder nog voor een support contract. Je kon de controller software upgraden of een schijf toevoegen. Maar als de apparatuur de gevraagde performance niet meer kon leveren, of niet meer kon worden voldaan aan de capaciteitseisen, was het tijd voor de volgende refresh en moest wederom het hele systeem vervangen worden.

Gebruiksmodellen proberen daar een einde aan te maken door de aanschaf van storage om te zetten in een service. Klanten moeten meestal een bepaald minimum aan capaciteit afnemen, met een overeenkomst voor extra capaciteit als buffer, met de mogelijkheid om op te schalen. Door een vorm van monitoring kan de leverancier een rekening presenteren voor de gebruikte storage. Het behandelen van storage als een dienst heeft als groot voordeel dat het flexibeler is als het gaat om schaalbaarheid, het toevoegen van meer capaciteit en het verhogen van de performance.

Als de storage in het datacenter van de klant staat, kunnen de opslagprestaties beter zijn dan in de cloud want ze zijn lang niet zo gevoelig voor trage netwerkverbindingen (WAN). Vergeleken met opslag in de cloud zijn de kosten en het gebruik voorspelbaarder. Je hebt geen last van dure eigenaardigheden van de cloud, zoals egress-kosten (kosten om data uit de cloud te halen), die ongemerkt torenhoog kunnen oplopen. Ook zullen zorgen rond de veiligheid van de cloud minder zijn.

Als de storageleverancier over cloudinfrastructuur of -partners beschikt, kan ook een hybride cloud deel uitmaken van zijn aanbod, met de mogelijkheid om grote hoeveelheden naar de cloud te sturen voor extra productiecapaciteit of om minder vaak gebruikte data op te slaan. Daar komt nog bij dat het bij STaaS gaat om operationele kosten die verrekend kunnen worden met de belasting.

Samengevat bieden gebruiksmodellen voor de aanschaf van opslag flexibele en schaalbare on-premises capaciteit en performance en ze worden gefactureerd alsof het een dienst is. Ook is een koppeling met de cloud mogelijk als een uitbreiding van het eigen datacenter.

Belangrijkste kenmerken van storage-as-a-service

Waar moet je op letten bij STaaS-aanbiedingen? De kern van gebruiksmodellen is de mogelijkheid om storagecapaciteit on-site in te zetten en te factureren al naar gelang het gebruik. Het belangrijkste hierbij is dat de dienst echt als een dienst wordt geleverd. Met andere woorden, de capaciteits- en performanceniveaus moeten conform SLA’s worden geleverd. Als er meer hardware nodig is om daaraan te voldoen, moet die hardware zonder onderbreking worden geleverd en geïmplementeerd.

De meeste leveranciers bieden echter iets aan dat meer weg heeft van een leaseovereenkomst. Hun producten worden nog steeds geleverd in een cyclus van drie tot vijf jaar, met aan het eind van de cyclus een volledige vervanging van het systeem. De beste StaaS-aanbiedingen werken daarentegen met gegarandeerde serviceniveaus, inclusief geautomatiseerde upgrades om zonder extra kosten te voldoen aan performance- en capaciteitsgaranties. De updates worden geactiveerd door AI-gebaseerde monitoring en meetgegevens. Klanten dienen daarnaast ook na te gaan of de leverancier een storage oplossing biedt voor file en block access, evenals voor snelle opslag van bestanden en objecten op dezelfde hardware, met de performance op basis van input-outputsnelheid, doorvoer en capaciteit. Alleen dan worden alle soorten workloads gedekt.

Monitoringsoftware dient de klant een overzichtelijk beeld te geven van het capaciteitsgebruik en de performance van de on-prem storage-infrastructuur en de cloud, zodat duidelijk wordt in hoeverre de SLA’s worden nageleefd. De software dient ook de mogelijkheid te bieden om meer storage toe te wijzen. AI-gestuurde tools moeten voorspellingen van toekomstig gebruik mogelijk maken en een rol spelen bij het activeren van de prestatie- en capaciteitsupgrades.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van de meest geavanceerde verbruiksmodellen voor storage die vandaag de dag op de markt zijn, en ze helpen organisaties om cloud-achtige flexibiliteit te bieden met de gemoedsrust die voorheen alleen on-premises operaties konden bieden.
Auteur: Marco Bal, Principal Systems Engineer Benelux bij Pure Storage

Alle artikelen

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Pure Storage
Pure Storage (NYSE:PSTG) helpt moderne organisaties data om te zetten in zakelijk voordeel. De oplossingen van Pure maken een data-ervaring mogelijk die zich kan aanpassen als de behoeften van de klant varanderen. Pure Storage is een van de snelst groeiende IT-bedrijven in de geschiedenis. Het bedrijf helpt klanten data te benutten, terwijl de complexiteit en de kosten van het beheer van de onderliggende infrastructuur worden verminderd. Pure Storage biedt een moderne data-ervaring die een gemeenschappleijke operationele omgeving creëert over meerdere datacenters en clouds, en een vereenvoudiging van de operaties via APIs en intelligente AI-gedereven automatisering. Met een gecertificeerde NPS-score die wereldwijd tot de top 1% van de B2B-bedrijven behoort, heeft Pure een groeiende groep klanten die tot de meest tevreden klanten ter wereld behoren.
Pure Storage, het ‘P’ logo, AIRI, Evergreen, FlashBlade, FlashStack en Pure1 zijn handelsmerken van Pure Storage, Inc. Alle andere handelsmerken en namen genoemd in dit document zijn eigendom van hun respectieve eigenaars.
Meer over Pure Storage
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.