AI in gesprekstoepassingen voor ondernemers

Vier tips voor succesvolle implementatie

| Cognizant | 3 min | 15 april 2020 11:45
Kunstmatige intelligentie (AI) roept bij veel mensen nog altijd een somber toekomstbeeld op waarin robots het voor het zeggen hebben. Door AI in één adem te noemen met gesprekstoepassingen klinkt de term toegankelijker en is het minder eng. Veel mensen zijn al bekend en comfortabel met zogenaamde voice-toepassingen als Google Home en Alexa. De technologie is tegenwoordig een integraal onderdeel van huizen, vervoersmiddelen en kantoorpanden. AI in gesprekstoepassingen is binnenkort niet meer weg te denken uit verschillende diensten die bedrijven bieden. Conversational commerce is de toekomst.

AI wordt al in veel sectoren gebruikt. Sommige fastfoodrestaurants gebruiken algoritmen om de drive-through sneller en nauwkeuriger te maken. Veel banken hebben inmiddels digitale adviseurs ‘in dienst’ en in de autobranche helpen digitale assistenten je om keuzes te maken. En heb je eenmaal een auto gekocht? Met behulp van AI weet je precies wanneer die weer gekeurd moet worden. AI in de ‘backend’ van software is extreem nuttig. Waarom zou je er in (gesproken) communicatie met je klant dan geen gebruik van maken?

Matt O’Kane van Cognizant Digital Business geeft vier tips aan bedrijven die met AI willen werken om hun klanten een optimale beleving te bieden.
 1. Investeer voor de korte en lange termijn
  Het installeren van voice-toepassingen vraagt soms om een eenmalige investering die niet alleen nu, maar vooral later nuttig blijkt te zijn. De technologie voor de ene oplossing biedt vaak ook een uitkomst voor een andere uitdaging in de toekomst. Een bank kan bijvoorbeeld voice-oplossingen implementeren waarmee klanten (via audio) hun saldo kunnen opvragen. Datzelfde systeem kan, als het eenmaal is aangelegd, ook gebruikt worden voor andere doeleinden zoals een gepersonaliseerde chatbot, wat vruchten afwerpt zodra je als bank op een kwalitatieve manier wilt spreken met je klanten. Weet dus dat de investeringen voor morgen óók in de toekomst hun rendement kunnen hebben.
 2. Verbind projecten
  Door verschillende projecten en projectgroepen met elkaar te verbinden kun je programmacodes en interfaces, maar ook eerdere best practices binnen je organisatie op elkaar laten bouwen. Denk bijvoorbeeld aan het bouwen van een ‘AI-centrum’, waardoor je allerlei methodes onder één dak hebt die verschillende praktijkcases beoordelen en prioriteren. Je brengt zo alle expertise op het gebied van verschillende zaken bij elkaar en je creëert schaalvoordeel voor de toepassing van AI. Laat je afdelingen dus niet autonoom met problemen worstelen. Deel de kosten en lasten om op alle fronten beter te worden.
 3. Denk vanuit de gebruiker
  Probeer in het ontwerp van je toepassingen eindgebruikers in gedachten te houden. Waar zijn zij naar op zoek? Stel binnen je bedrijf een adviesteam op dat de behoeften inventariseert en zoek een consultantpartner om aan waardevolle inzichten te komen over de klantwensen. Neem interviews af, schat het toekomstig gebruik van het platform in en kom zo tot een strategie voor de verschillende kanalen waar de klant actief is. Zo ondersteun je je klant bij het stellen van de prioriteiten en stel je een roadmap voor de volgende jaren op.
 4. Kijk verder dan chatbots en slimme speakers
  Niet alleen voor je bedrijf, maar ook voor je AI-toepassingen moet je proberen altijd ‘omnichannel’ te denken. Functionaliteit op verschillende apparaten en via verschillende kanalen is het devies. Je AI voice-toepassingen moeten inzetbaar zijn via desktop, telefoon en alle andere apparaten met een internetverbinding. Google, Alexa én Siri moeten in je toepassingen welkom zijn en de software moet berichten kunnen sturen via verschillende services. Besef dat elk platform een gebruiker heeft en het buitensluiten van één kanaal het verlies van een potentiële klant betekent.

AI in gesprekstoepassingen groeit

Steeds meer bedrijven verkennen de mogelijkheden van AI-toepassingen in voice-toepassingen via hun verschillende kanalen. Dit is een teken dat het gebruik en de ontwikkeling van de toepassingen snel gaat groeien. De ideeën worden grootser, maar ook concreter. Tegelijkertijd gaan verwachtingen van klanten omhoog en worden oplossingen complexer. Bedrijven staan voor de uitdaging een logische strategie te vormen voor nu en in de toekomst. Ondernemers die de mogelijkheden van hun voice-toepassingen willen verkennen, doen er goed aan bovenstaande tips in gedachten te houden.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Cognizant

Cognizant (Nasdaq-100: CTSH) is een van 's werelds grootste professionele dienstverleners. De organisatie helpt klanten hun business-, operationele en technologiemodellen te transformeren voor het digitale tijdperk. De unieke marktgerichte en adviserende benadering van Cognizant ondersteunt klanten bij het creëren en implementeren van een innovatievere en efficiëntere bedrijfsvoering.
Meer over Cognizant

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.