Mimecast waarschuwt voor Netflix-nepsites

Ook andere streamingdiensten misbruikt door cybercriminelen

| Mimecast | 2 min | 16 april 2020 13:48
Gewaardeerd
Afbeelding: Free Netflix nep website | Copyright: Mimecast
Cybercriminelen proberen persoonlijke gegevens te stelen via nagemaakte websites van streamingdiensten. Onderzoekers van Mimecast zagen in nog geen week tijd meer dan 700 Netflix-nepsites voorbijkomen. Ook andere populaire streamingdiensten zoals Disney+, Hulu en Amazon Prime worden nagebootst voor kwade doeleinden.

Op de nagemaakte websites worden zogenaamd abonnementen voor streamingdiensten verkocht of juist gratis accounts aangeboden. De kwaliteit wisselt nogal. Sommige nepsites zijn professioneel vormgegeven, met een verzorgde opmaak en geloofwaardige teksten. Maar er zijn ook minder overtuigende nepsites vol taalfouten en andere slordigheden.

Inspelen op coronamaatregelen

“Door het coronavirus en de intelligente lockdown zitten veel mensen thuis en hebben ze meer vrije tijd”, zegt Carl Wearn, hoofd van de online-misdaadafdeling van Mimecast. “Streamingdiensten zoals Netflix zijn extra populair en daar maken cybercriminelen misbruik van. Wij zien een drastische stijging van het aantal verdachte domeinen die zich voordoen als streamingdiensten.”

“Deze nepsites zijn soms nauwelijks van echt te onderscheiden”, vervolgt Wearn. “Ze maken mensen lekker met bijvoorbeeld een gratis abonnement en vragen vervolgens om waardevolle data. Dat kunnen namen, adressen en andere persoonlijke gegevens zijn, maar er worden ook creditcardgegevens gestolen voor financieel gewin.”

Niet zomaar gegevens achterlaten

Wearn adviseert mensen om vooral hun boerenverstand te gebruiken. “Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, is dat waarschijnlijk ook zo. Kijk sowieso altijd eerst op de website van de streamingdienst in kwestie voordat u gegevens achterlaat. Want gratis abonnementen en andere aanbiedingen zijn vaak eenvoudig te vinden en er wordt veel reclame voor gemaakt.”

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Mimecast

Mimecast is een cybersecurityleverancier die duizenden organisaties wereldwijd ondersteunt op het gebied van e-mailbeveiliging, vertrouwelijkheid en continuïteit. De uitgebreide cloudsuite van Mimecast stelt organisaties in staat een complete strategie voor cyberresilience te implementeren. Van e-mail, websecurity, archivering en gegevensbeveiliging tot awarenesstrainingen, het optimaliseren van uptime en meer: Mimecast maakt organisaties weerbaar tegen cyberaanvallen, menselijke fouten en technische storingen.
Meer over Mimecast

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.