Bijna een derde van de Nederlandse IT-leiders geeft prioriteit aan een multicloud-aanpak

Hoewel de huidige adoptiegraad onder de 20% ligt, groeit de belangstelling voor multicloud extreem snel in Nederland, blijkt uit onderzoek van Equinix

| Equinix | 4 min | 17 april 2020 15:34
Gewaardeerd
Copyright: Equinix
Equinix, aanbieder van datacenters en interconnectie, heeft de resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar de inzichten van IT-besluitvormers wereldwijd over de grootste tech-trends.

De resultaten laten zien dat bedrijven wereldwijd forse ambities uitspreken rondom de adoptie van multicloud. In Nederland groeit de belangstelling voor multicloud zelfs extreem snel: bijna 30% van de respondenten ziet de invoering van een multicloud-aanpak als een prioriteit voor 2020. Vorig jaar was dat nog maar 3%.

Wereldwijd zegt bijna de helft (45%) van de ondervraagde IT-beslissers plannen te hebben om over te stappen op een multicloud-strategie, maar de adoptiegraad ligt nog steeds op minder dan 20%, zowel in Nederland als in de rest van de wereld.

De resultaten van het onderzoek - waar bijna 2500 deelnemers uit 23 landen in Noord- en Zuid-Amerika, EMEA en Azië-Pacific op reageerden - laten zien dat bedrijven zich al aan het voorbereiden zijn op een meer verbonden wereld, vooruitlopend op de veranderingen die door COVID-19 in gang zijn gezet.

Cloudmigratie, ondanks de risico’s

Bijna driekwart (71%) van de respondenten wereldwijd geeft aan van plan te zijn meer van hun IT-functies naar de cloud te verplaatsen. Tweederde (66%) van de respondenten is van plan dit zelfs binnen de komende twaalf maanden te doen. Dit is opvallend, want bijna de helft van de respondenten ziet de vermeende risico's van cybersecurity rondom cloudadoptie als een bedreiging voor hun business.

De ondervraagde IT-besluitvormers in Nederland hechten aanzienlijk meer belang (34% gaf aan dat het een prioriteit was) aan het verplaatsen van hun IT-infrastructuur naar een datacenter van een derde partij dan een jaar geleden, toen het percentage nog onder de 3% lag. Ondertussen geeft één op de twee IT-leiders wereldwijd aan dat ze prioriteit geven aan het verplaatsen van hun infrastructuur naar de digital edge. Hier worden digitale bedrijfsecosystemen aan elkaar gekoppeld om in realtime te kunnen communiceren, als onderdeel van een overkoepelende IT-strategie.

Hybrid multicloud-strategie

Een cloudstrategie die veelal overwogen wordt door IT-beslissers is een multicloud-aanpak waarbij één enkel bedrijf verschillende cloudaanbieders gebruikt voor verschillende functies. Dit is een trend die het onderzoek bevestigt. De verschuiving naar een multicloud-aanpak zal belangrijke gevolgen hebben voor de cloudindustrie, aangezien bedrijven hun business zo verspreiden over meerdere aanbieders.

Maar terwijl er duidelijk een strategische verschuiving gaande is, is multicloud momenteel eerder de uitzondering dan de regel: minder dan één op de vijf (17%) IT-beslissers zegt dat hun bedrijf zich momenteel over meerdere clouds verspreidt. Hybride cloud implementaties - waarbij bedrijven gebruik maken van een combinatie van één of meer publieke cloud-aanbieders met een privé-cloud platform of IT-infrastructuur - zijn op dit moment nog het meest gebruikelijk. Zo hanteert 34% van de IT-beslissers wereldwijd op dit moment een hybride cloudstrategie.

Michiel Eielts, Managing Director, Benelux, Equinix: "We weten dat een wereldwijde verschuiving naar hybride multicloud-implementaties al geruime tijd voor de uitbraak van COVID-19 aan de gang was, omdat bedrijven een concurrentievoordeel willen behalen door middel van schaalbare oplossingen die toegankelijk zijn vanuit diverse locaties. De resultaten van dit onderzoek laten echter zien dat er een kloof blijft bestaan tussen de ambities van bedrijven en de implementatie van cloudadoptie. Het wordt zeker interessant om te zien hoe dit ontwikkelt en versnelt, gelet op de huidige digitale eisen."

Op weg naar de edge

Om tegemoet te komen aan de snelle invoering van hybride multicloud-oplossingen, heeft Equinix onlangs bare metal cloud aanbieder Packet overgenomen. Packet, in combinatie met Equinix’ vlaggenschip Equinix Cloud Exchange Fabric (ECX Fabric™), maakt mogelijk dat hybride multicloud-strategieën door een gedistribueerde infrastructuur en digitale ecosystemen wereldwijd, op een directe, veilige en dynamische manier met elkaar verbonden kunnen worden. Zo kunnen bedrijven het publieke internet omzeilen, cybersecurity risico’s vermijden en veilig de overstap maken naar de digital edge.

De implementatie van een interconnectief netwerk- en cloudhubs aan de digital edge vereenvoudigt zo de complexiteit van hybride IT en biedt de keuze, schaal en flexibiliteit die nodig is voor de huidige en toekomstige digitale bedrijfsbehoeften. Door deze kritische infrastructuur in 55 markten over de hele wereld aan te bieden, zorgt Equinix ervoor dat zijn klanten de middelen hebben om overal veilige verbindingen te kunnen maken.
Highlights/Key facts
  • 29% van de respondenten in Nederland ziet een multicloud-aanpak als een prioriteit voor 2020.
  • 71% van de IT-besluitvormers is van plan om in de toekomst meer IT-functies naar de cloud te verplaatsen (65% in Nederland). Belangrijke functies die naar de cloud worden verplaatst zijn onder andere productiviteitstools, legacy-applicaties en databases.
  • Wereldwijd bevindt 44% van de IT-infrastructuur zich momenteel in de cloud. In Amerika is dit cijfer hoger, namelijk 49%, terwijl het in EMEA slechts 40% is (in Nederland is het ook 40%). Azië-Pacific komt overeen met het wereldwijde gemiddelde van 44%.
  • Het onderzoek is online afgenomen bij 2.485 IT-besluitvormers in 23 landen tussen 1 en 16 augustus 2019.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Equinix
Equinix, Inc. (NASDAQ: EQIX), verbindt toonaangevende bedrijven en overheden overal ter wereld rechtstreeks met hun klanten en partners in datacenters met de grootste keuze in netwerken. Equinix brengt bedrijven samen om nieuwe groeimogelijkheden te realiseren en hun organisatie, IT- en cloudstrategieën te versnellen. In de hedendaagse digitale economie, waar zakelijke businessmodellen steeds afhankelijker zijn van elkaar, is interconnectie essentieel voor succes. Equinix exploiteert het enige wereldwijde interconnectieplatform. Dit creëert constant nieuwe mogelijkheden voor bedrijven en overheden die op deze manier bij elkaar worden gebracht.
Equinix and IBX are registered trademarks of Equinix, Inc. International Business Exchange is a trademark of Equinix, Inc.
 
Meer over Equinix
Disclaimer
Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.