App apparaat moet corona-eenzaamheid in verpleeghuizen terugdringen

‘beppie’ laat ouderen zonder smartphone appen met familie en geliefden

| Nedap | 2 min | 22 april 2020 10:30
Copyright: Nedap
Beppie is een app apparaat dat bewoners in een verzorgings- of verpleeghuis in staat stelt om gemakkelijker in contact te blijven met hun familie en geliefden. Beppie zet een fysieke ansichtkaart, geschreven door opa en oma, om in een appje op de smartphone. Andersom wordt een appje op de smartphone omgezet in een fysieke ansichtkaart. De eerste beppie wordt vandaag in gebruik genomen door Zorggroep Manna en morgen bij De Posten in Enschede. Beppie is een afstudeerproject van Joran van de Sluis voor de Universiteit van Twente bij Nedap.

Hoe werkt het?

Beppie ziet eruit als een kleine brievenbus en wordt geplaatst in een verpleeghuis. Met de Telegram-app sturen kinderen en kleinkinderen een app of foto naar beppie voor opa en oma in de zorginstelling. Beppie print de app uit als ansichtkaart. Het papieren kaartje biedt opa en oma tevens ruimte om iets terug te schrijven. De geschreven reactie sturen zij retour via de beppie-brievenbus. Het kaartje wordt gescand en naar de ontvanger geappt als foto.

Eenzaamheid en technologie 

Joran van der Sluis: “Wij hebben samen met De Posten onderzocht welke toegevoegde waarde technologie kan hebben voor de ouderen in deze zorginstelling. De belangrijkste problemen bleken het toenemen van eenzaamheid en het omgaan met technologie. Wij vermoeden dat deze problemen gerelateerd zijn, omdat we tegenwoordig veel meer digitaal contact hebben en ouderen hierin niet meekomen. Jongeren communiceren liever via het internet, terwijl ouderen liever bellen of een kaartje krijgen en schrijven. Daarom zijn wij op zoek gegaan naar iets wat voor alle partijen vertrouwd voelt. Beppie was de uitkomst.”

Brug tussen generaties

“Door de uitbraak van het Coronavirus zijn ouderen nog meer geïsoleerd geraakt, wat eenzaamheid in de hand werkt. Daarom hebben we de afgelopen weken keihard gewerkt om vaart te zetten achter de ontwikkeling van dit apparaat. Beppie moet een brug slaan tussen generaties. We hopen dat beppie zal bijdragen aan het terugdringen van de eenzaamheid onder ouderen in Nederland,” aldus Jan Hendrik Croockewit van Nedap.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Nedap

Nedap is een fabrikant van technologische oplossingen voor relevante vraagstukken in meerdere bedrijfstakken.
Meer over Nedap

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.