Apple is het meest gebruikte merk bij phishing-pogingen

Yahoo! is meest geïmiteerde merk voor e-mail-gebaseerde phishing en Netflix is meest gebruikte voor mobiele phishing-pogingen

| Check Point | 3 min | 23 april 2020 11:16
Gewaardeerd
Check Point Software Technologies Ltd., leverancier van cyberbeveiligingsoplossingen, heeft zijn nieuwste Brand Phishing-rapport (Q1 2020) gepubliceerd. Daarin stellen de onderzoekers van Check Point Research, de Threat Intelligence-tak van Check Point, onder meer een top tien op van merken die het meest werden misbruikt door cybercriminelen om persoonlijke of betalingsgegevens te stelen. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar was Apple het merk waar cybercriminelen zich het meest op richtten.

Bij een brand phishing-aanval proberen criminelen de officiële website van een bekend merk na te bootsen. Ze gebruiken hiervoor vaak een vergelijkbare domeinnaam of URL (soms met slechts één letter of teken verschil) en het ontwerp van de website is identiek aan de echte site. De link naar de nepwebsite sturen de hackers via e-mail of sms gericht naar bepaalde personen. Of men wordt tijdens het surfen omgeleid (al dan niet via een advertentie). De link duikt ook op in frauduleuze mobiele apps. De nepwebsite bevat vaak een formulier dat bedoeld is om de gegevens van gebruikers, betalingsgegevens of andere persoonlijke informatie te stelen.

Top 10 van phishing-merken

Apple bekleedt in het eerste kwartaal van 2020 de weinig benijdenswaardige eerste plaats van merken waar cybercriminelen zich wereldwijd het meest op richtten. Apple steeg hiermee van de zevende plaats in Q4 2019 naar de top van de ranglijst. 10% van alle pogingen tot phishing had betrekking op de technologiegigant. In het vierde kwartaal van 2019 was dat nog maar 2%. Netflix neemt de tweede plaats in met 9% van alle phishingpogingen. Als mogelijke oorzaak zien de onderzoekers de toename van het aantal mensen dat de streamingdienst gebruikt tijdens de coronaviruspandemie.

“Het is verder opvallend dat de top tien volledig bestaat uit technologiebedrijven, financiële instellingen en media. Dit wordt in de hand gewerkt door de coronaviruspandemie en de daarmee gepaard gaande quarantaine. Mensen die thuiswerken worstelen met technologie die op afstand werkt. Mensen vrezen voor veranderingen in hun financiën, en door thuis te zitten maken ze veel meer gebruik van home entertainment zoals streamingdiensten”, aldus de onderzoekers van Check Point.

Dit is de volledige top tien:
 1. Apple (10%)
 2. Netflix (9%)
 3. Yahoo (6%)
 4. WhatsApp (6%)
 5. PayPal (5%)
 6. Chase (5%)
 7. Facebook (3%)
 8. Microsoft (3%)
 9. eBay (3%)
 10. Amazon (1%)

Grote phishing-verschillen per platform

Check Point onderzocht ook de verschillen per platform. Web-phishing was met 59% het meest prominent aanwezig, gevolgd door mobile phishing als tweede meest aangevallen platform. De onderzoekers wijten dit aan het feit dat mensen meer tijd doorbrengen op hun smartphones tijdens de coronaviruspandemie, iets waar cybercriminelen duidelijk van profiteren. Opgesplitst per platform geeft dit het volgende resultaat:
Phishing via websites (59% van alle phishingaanvallen tijdens Q1)
 1. Apple
 2. Netflix
 3. PayPal
 4. eBay
Phishing via smartphone (23% van alle phishingaanvallen tijdens Q1)
 1. Netflix
 2. Apple
 3. WhatsApp
 4. Chase Mobile Banking
Phishingpogingen via E-mail (18% van alle phishingaanvallen in Q1)
 1. Yahoo
 2. Microsoft
 3. Outlook
 4. Amazon

"Cybercriminelen blijven gebruikers misleiden met steeds geavanceerdere phishingpogingen. Dat doen hackers door e-mails, het internet en mobiele apps te gebruiken die pretenderen afkomstig te zijn van bekende merken waarvan ze weten dat er op dat moment veel vraag naar is, of waarvan er recent een opvallende productlancering is. We zien ook tijdens deze coronaviruspandemie in het algemeen gedragsveranderingen bij mensen", aldus Maya Horowitz, Director, Threat Intelligence & Research, Products bij Check Point. "Het aantal phishingpogingen zal de komende maanden blijven groeien, vooral omdat cybercriminelen gemakkelijk kunnen inspelen op de angst en behoeften van mensen die van thuis uit gebruik maken van essentiële diensten. We moedigen iedereen aan waakzaam en voorzichtig te zijn bij het delen van hun persoonlijke gegevens.”

Over het Brand Phishing Report

Het Brand Phishing Report van Check Point komt tot stand uit analyses van de ThreatCloud-intelligentie van Check Point, het grootste samenwerkingsnetwerk ter bestrijding van cybercriminaliteit dat bedreigingsgegevens en aanvalstrends levert van een wereldwijd netwerk. De ThreatCloud-database bevat meer dan 250 miljoen adressen die zijn geanalyseerd voor botdetectie, meer dan 11 miljoen malware-profielen en meer dan 5,5 miljoen geïnfecteerde websites. Dagelijks identificeert de ThreatCloud-database miljoenen soorten malware.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Goed (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Check Point

Check Point Software Technologies (NASDAQ: CHKP) biedt cybersecurity-oplossingen voor overheden en enterprises wereldwijd. Het beschermt klanten tegen cyberaanvallen met een ongeëvenaarde vangstratio van malware, ransomware en andere soorten aanvallen. Check Point biedt een multi-level security-architectuur die de netwerken tot en met de mobiele toestellen van bedrijven beschermt.
Meer over Check Point

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.