Meekrijgen van de mensen bij innovatie is grootste zorg informatiemanagers gemeenten

| BCT | 2 min | 23 april 2020 17:26
Copyright: BCT
Bijna de helft (46 procent) van de informatiemanagers en IT-medewerkers bij gemeenten ziet het meekrijgen van medewerkers in innovatie en verandering als de grootste uitdaging bij het opstellen en uitvoeren van IT-beleid. Een kwart van hen geeft aan het lastig te vinden de juiste balans te vinden tussen compliance en flexibel werken. Dit blijkt uit de resultaten van een telefonisch onderzoek van BCT, specialist in Enterprise Information Management, onder informatiemanagers en IT-medewerkers werkzaam bij 33 gemeenten in Nederland.

Kansen laten liggen

De afgelopen tijd is bij veel gemeenten bloot komen te liggen dat er nog veel uitdagingen zijn op digitaliseringsgebied, Deze resultaten, van voor de crisis, lieten al zien dat technologie niet optimaal ingezet werd om de kenniswerker te faciliteren, nog geen vijfde van de respondenten gaf aan dit wel te doen. Gemeenten laten vooral kansen liggen op het gebied van artificial intelligence en machine learning. Bijna drie kwart van de ondervraagde informatie- en IT-managers (73%) beaamt dit. Desalniettemin is meer dan 90 procent van de respondenten het eens met de stelling dat informatietechnologie de professionals bij gemeenten in staat stelt waarde toe te voegen voor de organisatie. Tijdens de huidige coronacrisis geldt dit meer dan ooit.

Mens en technologie in balans

“De plekken waar de digitalisering nog niet op orde is, zijn sinds de opkomst van het coronavirus nog sterker aan het licht gekomen. Er ontstaat meer bewustzijn over de staat van de technologie binnen gemeenten”, vertelt Dimitri Palmen, directeur van BCT.

“Informatiemanagers bij gemeenten zien wel degelijk kansen om meer te bereiken en meer waarde toe te voegen met technologische innovatie, maar zij ervaren tegelijkertijd problemen met de implementatie.” Palmen is niet verbaasd dat bijna de helft van de informatiemanagers worstelt met verandermanagement bij hun medewerkers. “De technologische ontwikkelingen zijn ontzettend snel gegaan de laatste jaren. De praktijk leert dat we daarbij de factor mens hebben veronachtzaamd. Als je aan de slag gaat met ingrijpende technologieën zoals big data, analytics en kunstmatige intelligentie, dan moet je de mensen meenemen in die digitale transformatie. Nu informatiemanagers bij gemeenten erkennen dat hier een taak ligt en nu dit schrijnend aan het licht is gekomen, is het tijd mens en technologie beter in balans te brengen.”

Meer lezen over zowel synergie als paradoxen tussen technologie en de behoeftes van de mens? Hier vindt u de eerste edities van een achttal trendpapers over dit onderwerp in de serie 'Survival of the smartest'.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over BCT
BCT is ervan overtuigd dat grip op informatie bijdraagt aan een veilige, kansrijke en duurzame wereld. BCT optimaliseert informatiemanagement bij organisaties aan de hand van het BCT Transitiemodel. Daarmee geeft BCT organisaties in vier overzichtelijke stappen een handvat in de groei naar een kennisgedreven organisatie om zo het maximale uit informatie te halen. Met haar blik gericht op de toekomst, maar met oog voor het huidige ambitie- en volwassenheidsniveau van organisaties, ontketent BCT een evolutie of een revolutie op het gebied van waardecreatie. De specialist in informatiemanagement is een aanjager van innovatie en helpt organisaties hun bestaansrecht te borgen. Hiervoor zet BCT hoogwaardige Enterprise Information Managementtechnologie in.
Meer over BCT
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.