Eugene Kaspersky: cyberaanvallen op ziekenhuizen tijdens de COVID-19 pandemie doen denken aan terreuraanslagen

| Kaspersky | 4 min | 28 april 2020 12:02
Copyright: Kaspersky
  • Kaspersky ziet medische instellingen als meest kwetsbare doelwitten tijdens COVID-19;
  • Kaspersky gelooft dat de overgang naar thuiswerken cybercriminelen er niet van zal weerhouden om aanvallen uit te voeren;
  • Sociale traceringstoepassingen moeten voorzichtig worden uitgevoerd met het oog op het specifieke doel om levens te redden.
De oprichter en CEO van Kaspersky, Eugene Kaspersky, is van mening dat cyberaanvallen op ziekenhuizen tijdens de COVID-19-pandemie op één lijn staan met terroristische incidenten. Terwijl zorgprofessionals over de hele wereld proberen de mensheid te beschermen tegen de voortdurende Coronapandemie, richten kwaadwillenden zich op potentieel kwetsbare medische instellingen.

Eugene Kaspersky en Costin Raiu, Kaspersky's directeur van het Global Research and Analysis Team en Yury Namestnikov, hoofd Global Research and Analysis Team voor Rusland, hebben zich gebogen over de gevolgen van de uitbraak van COVID-19 voor cybersecurity. Eugene Kaspersky laat weten dat er, ondanks wereldwijd genomen sociale afstandsmaatregelen, weinig impact zal zijn op het cybersecurity landschap.

"Cybercriminelen blijven waarschijnlijk actief. Ze zijn gewend om vanuit huis te werken en hun omstandigheden zijn niet drastisch veranderd. Ze zullen blijven proberen om bedrijven en individuen aan te vallen en het is onze taak om hard te blijven werken en onze klanten te verdedigen. Elke aanval op een ziekenhuis op dit moment kan worden gezien als een terroristische aanslag”, aldus Eugene Kaspersky.

Costin Raiu zou graag zien dat kwaadwillende individuen of groepen die aanvallen uitvoeren op gezondheidsorganisaties zwaar worden berispt en voegde daaraan toe: "De boodschap moet duidelijk zijn voor cybercriminelen: iedereen die zich richt op medische instellingen zal worden opgejaagd door LEA's en cybersecurity bedrijven zoals wij, om ervoor te zorgen dat ze voor het gerecht worden gebracht.”

Het bedrijf heeft al belangrijke stappen gezet om zorgorganisaties in deze moeilijke tijd te ondersteunen, met haar assortiment aan bedrijfsbeveiligingsproducten die gedurende zes maanden gratis beschikbaar zijn voor de sector. Costin Raiu is van mening dat de druk op medische instellingen om hun systemen veilig te houden weliswaar groot is, maar dat de huidige omstandigheden dit tot een grotere uitdaging hebben gemaakt dan gewoonlijk.

Hij zei: "Mensen in ziekenhuizen concentreren zich begrijpelijkerwijs op het verzorgen van hun patiënten en het redden van levens en niet op het updaten van hun systemen. En als ze moeten kiezen tussen investeren in cybersecurityoplossingen of medische apparatuur kopen, is er maar één duidelijke keuze.”

Toename COVID-19 cyberaanvallen

Wat het algemene dreigingslandschap betreft, is het aantal opportunistische en gerichte aanvallen de afgelopen maanden toegenomen. Met name spear phishing-campagnes, met nepadviezen op het gebied van coronavirus, zijn nu veel voorkomende cyberaanvallen. Yury Namestnikov voegde hieraan toe: "We zien een verspreiding in COVID-19-berichten om mensen te verleiden tot het openen van kwaadaardige links of bijlagen en het downloaden van malware. We zagen 43% groei in dit soort aanvallen tussen januari en maart 2020.

Op koers blijven

Sinds de uitbraak van COVID-19 zijn er sociale traceringstoepassingen ontwikkeld om burgers te informeren als ze recentelijk in contact zijn geweest met iemand die het virus heeft opgelopen. Hoewel deze toepassingen worden gecreëerd ten behoeve van de mensheid, zijn er enige zorgen over de manier waarop dergelijke technologie van invloed kan zijn op de persoonlijke levenssfeer.

Yury Namestnikov: "Deze technologie moet worden geïmplementeerd als het levens kan redden. Maar het beheer van zulke grote hoeveelheden gegevens moet correct en goed beveiligd en gecodeerd worden om informatie veilig te houden. Als dit correct en transparant wordt gedaan, kunnen de autoriteiten controleren welke organisaties deze gegevens hebben verzameld en gebruikt.

Costin Raiu hoopt dat alle apps die worden uitgebracht alleen worden ingezet als tijdelijke maatregelen en dat bedrijven ze niet zien als een kans om persoonlijke gegevens te verzamelen. Hij voegde eraan toe: "We staan voor een onmogelijke keuze. Mobile tracking wordt gebruikt om anderen te vertellen met wie ze in contact zijn geweest en de beste manier om jezelf veilig te houden is thuis te blijven. We moeten deze technologie achter ons laten als we teruggaan naar de normaliteit en hopen dat het geen permanent onderdeel van de maatschappij blijft."

Voor meer tips over hoe u uw digitale leven veilig kunt stellen tijdens de COVID-19 pandemie, kunt u onze speciale coronavirusoverlevingsgids bekijken.

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Kaspersky

Kaspersky is een wereldwijd opererend cybersecuritybedrijf opgericht in 1997. Zowel consumenten, overheidsinstanties als bedrijven vertrouwen op de uitgebreide expertise op het vlak van dreigingsinformatie en de meest geavanceerde beveiligingsoplossingen en -diensten van Kaspersky ter bescherming van kritieke infrastructuren en (eco)systemen.
Meer over Kaspersky

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.