5 veranderingen in export naar China die u moet kennen

| AEB | 3 min | 28 april 2020 17:08
Gewaardeerd
Copyright: AEB
Tegelijk met het Chinese nieuwjaar hebben de Chinese autoriteiten hun regelgeving met betrekking tot invoerlicenties, invoercontrole, documentatieplicht en CCC-certificering geactualiseerd. Deze veranderingen zou u moeten kennen.

Richard Groenendijk, general manager van AEB Nederland  geeft vijf tips hierover.

“We hebben in de tekst de links naar de oorspronkelijke publicaties over de betreffende veranderingen opgenomen. Voor de Chineestalige bronnen moet u de overeenstemmende wereldwijd geldende goederencodes uit het Harmonised System gebruiken. Zo krijgt u een eerste overzicht van de goederen waarop de wijzigingen betrekking hebben ”.
 
  1. Algemene invoerlicenties en licenties voor ‘dual-use’ goederen

Voor goederen met ozonafbrekende stoffen, bouwmachines, elektrotechniek of printmachines is een invoerlicentie verplicht. De toelichting op dit besluit van het Chinese Ministerie van Economische Zaken MOFCOM verschaft duidelijkheid of ook u een licentie voor uw goederen nodig heeft. De goederencode vindt u in de derde kolom van de tabel.

Een licentie is ook nodig voor de import van goederen die zowel voor militaire als civiele doeleinden kunnen worden gebruikt (dual use of goederen voor tweeërlei gebruik). Daaronder vallen chemische en biologische stoffen, maar ook raket- en informatietechnologie. De betreffende regelgeving is uitgegeven door het Chinese Ministerie van Economische Zaken MOFCOM. Voor de goederen in de vierde kolom van het document is een speciale licentie nodig.

Bij goederen waarvoor u automatisch een invoerlicentie krijgt via MOFCOM of lokale vestigingen van MOFCOM, geldt dat invoer is toegestaan tenzij u binnen tien dagen een tegenbericht ontvangt. De enquête van de autoriteiten over deze ingevoerde goederen is voornamelijk bedoeld voor statistische doeleinden.

Vanaf 1 januari 2020 kunt u circa 120 goederen, gepubliceerd in de bijlage van de publicatie door de Chinese douaneautoriteiten, zonder invoerlicentie importeren. Hierbij gaat het onder meer om stoffen en kleding voor volwassen, om textielmachines of koudgewalste staalplaten.
 
  1. Tariefverlagingen
De nog ontbrekende tariefverlagingen uit het internationale informatietechnologieakkoord (ITA) voert China met ingang van 1 juli 2020 door. In de lijst van het Chinese Ministerie van Financiën, uitgegeven door de webportal GTAI, staan de goederencodes, de tot nu toe geldende douanetarieven en - in kolom 6 van de tabel - de douanetarieven die vanaf komende zomer gelden.
 
  1. Documentatieplicht
Bedrijven merken dat de eisen van de Chinese autoriteiten aan de documentatie strenger worden. Het gaat onder meer om weegcertificaten, beelddocumenten of een waardebepaling van de onderdelen in machinebouw.

Door de daarmee gepaard gaande boetes wordt het steeds belangrijker om de markeringen op goederen en hun verpakkingen en oorsprongsaanduidingen correct aan te brengen. Oorsprongsverklaringen moeten conform de Chinese voorschriften worden opgesteld. Met name voor goederen met een oorsprong in Taiwan die in de Volksrepubliek China worden geïmporteerd, geldt een belangrijke tip: gebruik alleen een van de volgende omschrijvingen:
  • TAIWAN PROVINCE OF CHINA
  • TAIWAN, CHINA
  • CHINESE TAIWAN
  • TAIPEI, CHINA
  • CHINESE TAIPEI
Denk eraan dat verbindingsstrepen of schuine strepen niet zijn toegestaan. Om begrippen te scheiden gebruikt u een komma.
 
  1. CCC-certificering
Voor elektrotechnische goederen, maar ook voor niet-elektrische onderdelen zoals goederen voor brandbeveiliging of auto-onderdelen, is een China Comulsory Certification (CCC) verplicht. De lijst met producten wordt jaarlijks bijgewerkt.

Met Verordening 44 maakt de Chinese marktautoriteit de veranderingen van dit jaar bekend. De certificering is sinds 1 januari 2020 niet meer vereist voor goederen die in Bijlage I van de verordening zijn genoemd. Dat geldt onder meer voor elektrische gereedschappen, audio- en videoapparatuur of interieurbekleding voor auto’s. De exacte data vindt u in Bijlage I van Verordening 44. Daarnaast zijn er veranderingen bij de eigen-verklaring. Dat betreft de goederen in Bijlage II van de Verordening.

 
  1. Nieuw Corporate Social Credit System komt eraan
Voor eind 2020 wil China een Corporate Social Credit System opstarten dat geldt voor alle binnen- en buitenlandse marktdeelnemers. Nu al verzamelt de Chinese overheid data voor gebruik in een beoordelingssysteem. De AHK China stelt sinds december 2019 een handleiding ter beschikking die een eerste indruk van de functie en implementatie geeft: Practical Guide to China’s Corporate Social Credit System.

Nu de middenklasse in China groeit en het besteedbaar inkomen groeit, nemen de exportkansen naar dit immense land toe. Met deze vijf tips bent u nog beter in staat om deze kansen daadwerkelijk te verzilveren.
Auteur: Richard Groenendijk, General Manager Nederland bij AEB

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (3 ratings).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over AEB

Al meer dan veertig jaar ontwikkeld AEB software voor de ondersteuning van internationale handel en logistieke processen van bedrijven in de industrie, handel en dienstverlening. Klanten gebruiken oplossingen van AEB voor transport en warehouse management, voor import en export management en nog veel meer.
Meer over AEB

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.