Dassault Systèmes en Aden Group ontwikkelen smart & connected ziekenhuis

| Dassault Systèmes | 4 min | 30 april 2020 11:00
Dassault Systèmes en Aden Group gaan samen een kant-en-klaar ziekenhuis ontwikkelen dat zicht rich op het behandelen van mensen met infectieziekten. Aden Group is een van de grootste facilitymanagement-ondernemingen in Azië. Het nieuwe ziekenhuis is gebaseerd op een concept dat luistert naar de naam ‘Akila Care’ en is snel in gebruik te nemen.

Tevens vereist het ziekenhuis dankzij het gebruik van digital twin-technologie slechts weinig onderhoud waardoor het snel en gemakkelijk inzetbaar is in landen die door COVID-19 of andere infectieziekten worden getroffen. Met Akila Care volgen de twee partners een lijn die eerder is ingezet in Wuhan, waar in zeer korte tijd (slechts enkele dagen) een nieuw ziekenhuis is gebouwd.

Compleet ziekenhuis binnen 100 dagen operationeel

De twee bedrijven ontwikkelen nieuwe processen voor het engineeren en bouwen van een ziekenhuis. Ook werken zij aan nieuwe procedures voor het verder verbeteren van de dagelijkse operatie in een ziekenhuis. Hierbij maken zij maximaal gebruik van het 3DEXPERIENCE-platform van Dassault Systèmes en het Akila Care-concept van de Aden Group voor het beheren van ziekenhuisomgevingen. Er wordt gebruikgemaakt van een virtueel model dat grote aantallen engineers en ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om samen de ziekenhuisomgeving te ontwerpen en simulaties uit te voeren.

Het doel hierbij is dat een nieuw ziekenhuis binnen 100 dagen volledig operationeel is. Vervolgens dient het ziekenhuis nog jarenlang operationeel te kunnen blijven. Er ligt bij dit project veel nadruk op het optimaliseren van de dagelijkse operatie en het benodigde onderhoud. De twee bedrijven gaan tevens een consortium samenstellen voor het leveren en onderhouden van de medische apparatuur en het engineeren en bouwen van ziekenhuizen, zodat het nieuwe ziekenhuisconcept zo snel mogelijk aan landen kan worden aangeboden.

Digital twin voor optimaliseren en assetmanagement

Zowel werknemers als toeleveranciers en andere partners van het nieuwe ziekenhuisconcept maken gebruik van een zogeheten ‘digital twin’ van de faciliteit. Dit maakt het mogelijk om tijdens de voorbereiding en bouw planningen te optimaliseren, snel nieuwe modules te ontwikkelen, isolatiekamers in gebruik te nemen, maar ook werknemers en onderhoudsmedewerkers te trainen. Is het ziekenhuis eenmaal operationeel dan is de digital twin te gebruiken voor assetmanagement, doordat een digitale koppeling wordt gelegd tussen de apparatuur in het ziekenhuis en de digital twin. Ook ten aanzien van het schoonmaken en desinfecteren van apparatuur en ruimtes speelt de digital twin een belangrijke rol. Het digitale model kan namelijk gebruikt worden voor het aansturen van hygiënische procedures en bijvoorbeeld de schoonmaakrobots.

Modulaire bouw

“Het is duidelijk dat de strijd tegen COVID-19 snelle en daadkrachtige acties vereist. Daarom kiezen wij voor een modulaire bouw van het ziekenhuis in combinatie met een digitaal platform, zodat we niet alleen een state-of-the-art ziekenhuis kunnen ontwikkelen maar we deze faciliteit bovendien in recordtijd operationeel hebben”, zeggen Francois Amman en Joachim Poylo, medeoprichters van Aden Group. “Door gebruik te maken van het 3DEXPERIENCE-platform kunnen wij een oplossing ontwikkelen die ons in staat telt met een minimum aan ontwerp- en constructiewijzigingen een nieuw ziekenhuis te bouwen en in gebruik te nemen. Hierdoor kunnen wij helpen in de huidige crisis rond COVID-19, maar ook bij eventuele toekomstige pandemieën.”

Outcome based facilitymanagement

“Aden Group maakt gebruik van een aanpak die ‘outcome based facilitymanagement’ wordt genoemd. Dat is weliswaar een nieuw concept, maar het heeft zich in de praktijk reeds bewezen. Een faciliteit als een ziekenhuis is hierbij opgebouwd uit modules die op een slimme en digitale manier met elkaar gekoppeld zijn. Deze aanpak leunt zwaar op een holistische en geïntegreerde aanpak waarbij een digital twin wordt toegepast. Het 3DEXPERIENCE-platform maakt deze radicaal andere aanpak mogelijk. Daarmee is onze samenwerking met Aden Group een showcase voor de manier waarop in de toekomst mission critical infrastructuren kunnen worden ontwikkeld en geleverd”, zegt Bernard Charlès, vice-chairman en CEO van Dassault Systèmes.

“Aden Group en Dassault Systèmes hebben al eerder op succesvolle wijze samengewerkt. Dat is bijvoorbeeld gebeurd in Leishenshan waar we een besmetting van het ventilatiesysteem van het ziekenhuis met een virus hebben gesimuleerd om te onderzoeken hoe deze besmetting te voorkomen is. Nu gaan we die kennis en ervaring toepassen op de hele levenscyclus van een ziekenhuis.”

Hoe vind je dit artikel?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Dassault Systèmes

Dassault Systèmes, de 3DEXPERIENCE-specialist, levert organisaties en consumenten virtuele werelden voor het bedenken en creëren van duurzame innovaties. De marktleidende oplossingen van het bedrijf transformeren de manier waarop producten worden ontworpen, geproduceerd en ondersteund. Verder stimuleert de samenwerkingssoftware van Dassault Systèmes ook sociale innovatie, omdat het de mogelijkheden van de virtuele wereld voor iedereen verder uitbreidt om de echte wereld te kunnen verbeteren.
Meer over Dassault Systèmes

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.