Wachtwoordgebruik stijgt terwijl veiligheid daalt

| Thales | 3 min | 06 mei 2020 9:34
Gewaardeerd
Afbeelding: 2020 Thales Access Management Index - Europe & Middle East Edition | Copyright: Thales
Bijna een op de drie (29 procent) IT-managers in Europa ziet gebruikersnamen en wachtwoorden nog steeds als het ultieme middel ter bescherming van de digitale werkomgeving. Dat blijkt uit de jaarlijkse Access Management Index van Thales die sinds 2017 wordt uitgevoerd. Dit onderzoek onder 400 IT-beslissers in zeven Europese landen, toont eveneens aan dat 67 procent van de organisaties van plan is het wachtwoordgebruik uit te breiden. Dat terwijl analisten zoals Gartner verwachten dat 90 procent van de bedrijven en instellingen in 2022 nog maar de helft van hun IT-infrastructuur toegang geeft via wachtwoorden.

IT-managers moeten gebruikers zo gemakkelijk mogelijk toegang geven tot een keur aan applicaties en clouddiensten. Tegelijkertijd stijgen de beveiligingsprioriteiten onder andere door een toename van cyberdreigingen. Doordat veel organisaties vanwege de Covid-19-pandemie vanuit huis werken, staan IT-afdelingen voor een nog grotere uitdaging collega’s van zowel gebruiksgemak als de systemen van voldoende beveiliging te voorzien. Volgens 67 procent van de IT-managers is het een flinke uitdaging om daar een goede balans in te vinden. Sterke oplossingen voor authenticatie en toegangsbeheer moeten volgens 96 procent van de ondervraagden het beveiligen van de cloudomgeving vergemakkelijken. Meer dan driekwart (76 procent) geeft tevens aan dat authenticatie een breed scala aan diensten moet ondersteunen zoals virtuele netwerken en cloudapplicaties.

IoT grootste doelwit van cyberaanvallen

Bijna alle organisaties hebben afgelopen twaalf maanden hun beveiligingsbeleid aangescherpt. Zo is er meer aandacht voor training van personeel en zijn de uitgaven voor toegangsbeheer gestegen. Alle Europese bedrijven geven aan dat ze controleren wie toegang krijgt tot hun bedrijfsgegevens. Dat wordt gestimuleerd door wet- en regelgeving zoals GDPR.

Nieuwe Internet of Things-oplossingen worden de grootste doelwitten voor cyberaanvallen, verwacht 57 procent van de IT-beslissers. Meer nog dan cloudapplicaties (55 procent) en webportalen (43 procent).

“De route naar de cloud voor CRM-toepassingen, e-mail of andere doeleinden gaat gepaard met grote beveiligingsuitdagingen. Het is immers uitdagend om medewerkers nieuwe gewoontes aan te leren. Het lijkt erop dat daarvoor uit een soort wanhoop teruggegrepen wordt naar oude wachtwoordgebaseerde inlogmethoden. Daarmee stellen organisaties zich bloot aan meer veiligheidsrisico’s door cyberaanvallen zoals phishing of andere digitale inbraken. Hackers maken hier dankbaar gebruik van en zetten Covid-19 in voor het behalen van succes”, vertelt Dirk Geeraerts, VP Sales EMEA Protection & Licensing bij Thales.

Twee stappen vooruit, één terug

Volgens de IT-beslissers neemt het gebruik van biometrische authenticatie (75 procent) en slimme Single-Sign-On toepassingen (81 procent) de komende jaren verder toe. Desondanks is 67 procent van de ondervraagden nog steeds van plan het gebruik van wachtwoorden uit te breiden. Tegelijkertijd zegt 70 procent van de IT-beslissers op zoek te gaan naar wachtwoordloze authenticatiemethoden.

“Lange tijd was het vergroten van het veiligheidsbewustzijn bij het bestuur de grootste uitdaging voor IT-leiders. Dat is inmiddels gelukt. Nu is het zaak dat we aandacht vragen voor het belang van een gedegen access managementstrategie voor een zogeheten zero trust securitybeleid. Uitbreiding naar de cloud moet gepaard gaan met een ‘Protect Everywhere-Trust Nobody’ aanpak”, concludeert Geeraerts.

Hoe vind je dit artikel?


Waardering: Uitstekend (1 rating).

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Over Thales

De mensen op wie we allemaal vertrouwen om de wereld draaiende te houden, vertrouwen op Thales. Onze klanten komen naar ons toe met grote ambities: om het leven beter te maken, om ons veilig te houden. Door een unieke combinatie van diverse expertise, talenten en culturen, ontwerpen en leveren onze architecten buitengewone hoogtechnologische oplossingen. Oplossingen die morgen mogelijk maken, en wel vandaag. Van de bodem van de oceanen tot diep in de ruimte en cyberspace helpen we onze klanten slimmer te denken en sneller te handelen – zodat groeiende complexiteit en ieder beslissend moment beheersbaar blijft.
Meer over Thales

Disclaimer

Dit item is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als het item een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis het originele item leidend.
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.