Nieuws (algemeen)
 
PREMIUM

Het inspirerende verhaal van Sam

Foto: Sam Hageraats

Studeren als je blind bent

Sam Hageraats heeft het druk; de achttienjarige student komt net uit een tentamen als we hem spreken. De opleiding aan de Hogeschool Utrecht bevalt hem goed, hij is vorig jaar begonnen met de studie Rechten en haalt goede cijfers. In zijn vrije tijd doet hij aan goalball, een balsport voor blinden en slechtzienden. Daarnaast speelt hij drum bij de muziekvereniging in zijn woonplaats Schalkwijk. Binnenkort is het eindejaarsconcert, en er moet nog veel geoefend worden.
 
Sam is zeer slechtziend geboren. Daar kwam een ongeluk bovenop toen hij twaalf was, waardoor zijn zicht verder verslechterde. Sindsdien ziet hij alleen licht en donker. Ondanks zijn visuele handicap wil Sam zo normaal mogelijk deelnemen aan de maatschappij. Dat levert soms praktische problemen op, maar de vindingrijke student laat zich niet zo makkelijk uit het veld slaan. 

Petitie

Zo kwam hij al eens in het nieuws met een stageoproep op Facebook, waarop hij tot zijn verbazing honderden reacties kreeg. En eind vorig jaar stond Sam opnieuw in de krant, toen hij een petitie begon tegen het plan om de vaste buslijnen in Schalkwijk op te heffen. De petitie werd meer dan 600 keer ondertekend, maar het mocht niet baten; inmiddels moet Sam gebruik maken van een belbus die hem naar station Houten brengt. Daar stapt hij over op de trein naar Utrecht, waarna hij de bus neemt naar de Uithof. 

Hoorcollege

Reizen is sowieso knap lastig als je blind bent. Sam heeft onderweg gelukkig veel aan de OrCam, een minicamera die onder andere teksten voorleest, zoals vertrektijden. Maar Sam gebruikt het hulpmiddel vooral voor zijn studie. “Tijdens een hoorcollege moet je regelmatig teksten lezen van het digibord. Ik was dan steeds afhankelijk van iemand die het kon voorlezen. Of ik kon het pas later navragen. Ik heb daardoor in het begin veel stof gemist. Toen hoorde ik via-via van de OrCam, en dat leek me ideaal.” 

OrCam als werkplekaanpassing

Sam kreeg de OrCam in maart, nadat het UWV had toegezegd het apparaat te financieren onder de noemer ‘werkplekaanpassing’. Hij is er maar wat blij mee. “Nu kan ik alles zelf lezen. Dat scheelt zoveel tijd en gedoe! Ik ben veel minder afhankelijk.” En er bleek nog een onverwacht voordeel: “Ik verdwaal niet meer in de Hogeschool. Het is een enorm gebouw met heel veel verdiepingen, gangen en zaaltjes. De OrCam zegt bij welk lokaal ik ben.” 

Gezichten herkennen

OrCam MyEye herkent ook gezichten. “Ja, dat is ook erg handig,” legt Sam uit. “Als je blind bent, herken je mensen aan hun stem. Als je nieuwe mensen ontmoet, is dat natuurlijk wat lastiger: hun stem kun je in het begin niet direct plaatsen. Dat probleem is nu verleden tijd. De OrCam zegt al vast wie eraan komt. Ik kan die persoon dan direct begroeten met de juiste naam. 

Natuurlijk zijn er ook momenten dat hij het apparaatje niet gebruikt. “Tijdens een potje goalball leg ik hem weg. Ik moet er niet aan denken dat hij kapot gaat.” En bij het drummen? “De OrCam kan geen bladmuziek lezen, dus op dat moment heb ik hem niet nodig.” Hij lacht: “Als ze dát nog eens voor elkaar zouden krijgen...”

Rating

Rate!
0 rating(s).
OrCam, 10-07-2019 13:02:14

Nog meer up to date zijn? Kijk dan ook eens bij de video's.