Opinie
 
PREMIUM

TomTom Traffic Index: Den Haag stad met de meeste vertraging op de weg in Nederland

Foto: TomTom Traffic Index

Nederlandse steden scoren laag op wereldwijde ranking van drukste steden

Amsterdam, Nederland, 4 juni 2019 – TomTom (Tom2) heeft vandaag de resultaten van de TomTom Traffic Index gepubliceerd; een gedetailleerd verkeersrapport met informatie over de verkeerssituatie in 403 steden en 56 landen verspreid over de hele wereld. Den Haag neemt dit jaar de toppositie in Nederland in met gemiddeld 28% extra reistijd in het verkeer. Automobilisten stonden daar in 2018 gemiddeld 130 uur langer stil in het verkeer tijdens de spits. De gemiddelde extra reistijd in de avondspits is in de hofstad twintig minuten per half uur. Den Haag neemt de eerste plek over van Leiden (27%), die dit jaar op de derde plek staat. Haarlem (28%) staat opnieuw op de tweede plek en Arnhem (24%) en Amsterdam (24%) staan op respectievelijk plek vier en vijf van de Nederlandse ranglijst met de meest drukke steden.

Rangschikking van de steden met de meeste vertraging in het verkeer in Nederland (percentage extra reistijd):

Rangschikking van de steden met de meeste vertraging in het verkeer in Nederland (percentage extra reistijd):
Nederland laag op de ranking

Nick Cohn, TomTom’s Traffic Expert: “In Nederland is Den Haag de stad met de meeste vertraging in het verkeer, maar als we kijken naar heel Europa dan staat de hofstad op nummer 65, vrij laag in de ranking dus. Ondanks dat er natuurlijk ook in Nederland verbeterpunten zijn, mogen we eigenlijk best trots zijn op deze relatief lage positie. In Nederland is het erg goed geregeld qua infrastructuur voor zowel motorvoertuigen als fietsen, zeker wanneer je dit vergelijkt met andere landen. Dat is dan ook de reden dat we hier minder lang in het verkeer vaststaan dan automobilisten in vele andere landen in Europa én daarbuiten.“

Mumbai neemt dit jaar de toppositie in met automobilisten in de Indiase stad die gemiddeld 65% extra tijd in het verkeer spenderen. Op de wereldranglijst staan de Colombiaanse hoofdstad Bogota (63%), Lima in Peru (58%), New Delhi in India (58%) en de Russische hoofdstad Moskou (56%) bovenaan de lijst van de vijf meest drukke steden ter wereld. Den Haag, de hoogst genoteerde stad in Nederland, staat pas op nummer 123 op de wereldranglijst.

In Europa neemt Moskou (56%) de leiding en komt Istanboel (53%) op de tweede plaats, gevolgd door Boekarest (48%) Sint-Petersburg (47%) en Kiev (46%). Brussel (37%), Londen (37%) en Parijs (36%) staan respectievelijk op de 11e, 12e en 13e plaats*. De vijf meest overbelaste steden van Noord-Amerika zijn Mexico City (52%), Los Angeles (41%), Vancouver (38%), New York (36%) en San Francisco (34%).

Het beeld over de hele wereld: langere vertragingen in het verkeer

De verkeersopstoppingen zijn de afgelopen tien jaar wereldwijd toegenomen. In bijna 75% van de steden in de nieuwe TomTom Traffic Index, was tussen 2017 en 2018 een toename te zien of werd er een stabiel niveau bereikt. In slechts 90 steden was een meetbare daling te zien.

Er zijn aanzienlijke verschillen tussen de continenten: zo werden er bijvoorbeeld dalingen gemeten in Azië, met grote dalingen van de verkeersopstoppingen (-8%) in Jakarta, terwijl bijna elke stad in Zuid-Amerika een toename liet zien, de grootste stijging (8%) was in Lima, Peru.

Licht aan het eind van de tunnel

Ralf-Peter Schaefer, TomTom's VP van Verkeersinformatie: "Wereldwijd neemt de verkeerscongestie toe. En dat is zowel goed als slecht nieuws: Het is goed omdat het wijst op een sterke wereldeconomie, maar de keerzijde is dat automobilisten enorm veel tijd verspillen in het verkeer, om nog maar te zwijgen over de enorme impact op het milieu.”

TomTom verzamelt al bijna tien jaar verkeersinformatie en levert verkeersdiensten, waardoor automobilisten slimmere keuzes kunnen maken bij het plannen van hun route en files kunnen vermijden. Ze zijn gespecialiseerd in locatietechnologie en houden zich bezig met de toekomst van het autorijden. Zo biedt TomTom high definition kaarten voor autonome voertuigen en efficiënte routering, inclusief informatie over oplaadpunten, voor elektrische voertuigen. Hierdoor kunnen autofabrikanten, technologiebedrijven, wegbeheerders en overheden nu al over de middelen beschikken om files op de weg te verminderen.

Schaefer vervolgt: "Bij TomTom werken we aan een toekomst waarin voertuigen elektrisch, gedeeld en autonoom zijn, zodat onze toekomst echt vrij is van verkeersopstoppingen en uitstoot. We hebben de technologie om deze toekomst mogelijk te maken, maar het vergt een gezamenlijke inspanning. Van wegbeheerders tot overheden, van autofabrikanten tot automobilisten, we spelen allemaal een rol.”

Iedereen kan meer te weten komen over de TomTom Traffic Index en ontdekken op welke plek hun stad staat in de ranglijst via www.tomtom.com/traffic-index. Hier is ook nuttige informatie te vinden over het voorkomen van files. De website van de Traffic Index is vernieuwd waardoor het nog eenvoudiger is om de statistieken en inzichten van een stad te verkennen en ook om live verkeersinformatie te bekijken.

Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer wereldwijd (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners):
Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer wereldwijd (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners):


Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Europa (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners):
Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Europa (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners):

Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Noord-Amerika (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners):
Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Noord-Amerika (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners )

Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Zuid-Amerika (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners):
Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Zuid-Amerika (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners ):

Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Azië (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners):
Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Azië (percentage extra reistijd – meer dan 800.000 inwoners):

Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Afrika (percentage extra reistijd):
Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Afrika (percentage extra reistijd)

Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Australië en Oceanië (percentage extra reistijd):
Rangschikking van steden met de meeste vertraging in het verkeer in Australië en Oceanië (percentage extra reistijd):

*van steden met meer dan 800.000 inwoners.

Meer

Rating

Rate!
0 rating(s).
TomTom, 04-06-2019 10:42:13

Wil je meer weten over termen of afkortingen uit de tech industrie? Kijk dan ook eens in de glossary.