Opinie
 
PREMIUM

De impact van digitalisering op toekomstige banen

Foto: Jobs of the Future index

Job index van Cognizant meet de verandering in de vraag naar vijftig banen in de toekomst   

Cognizant heeft onlangs zijn Jobs of the Future index (JoF) van het eerste kwartaal van 2019 gepresenteerd. In deze index worden de ontwikkelingen van vijftig banen in de VS onder de loep genomen. Er wordt onder meer gekeken naar welke banen in opkomst zijn, het snelst groeien of verdwijnen en welke bedrijfstakken de grootste veranderingen ondergaan.


Snelst groeiende banen in 2019:

  • Loopbaanadviseur (620%)
  • Gezondheidsconsultant (116%)
  • Advocaten (115%)
  • Persoonlijke verzorgingsmedewerker (110%)
  • Informaticus (95%)

Traagst groeiende banen in 2019: 
  • Installateurs van zonnepanelen (-21%)
  • Zonne-energie ingenieurs (-10%)
  • Gezinstherapeuten (1%)
  • Artsen (8%),
  • Geregistreerde verpleegkundigen (11%)


Digitale transformatie stuwt de strijd om IT-talent

De toename van het aantal banen is een belangrijke indicator dat nieuwe digitale vaardigheden in trek zijn. Het aantal vacatures voor softwareontwikkelaars of software engineers nam met maar liefst 51.742 vacatures toe in het eerste kwartaal van 2019 ten opzichte van 2018. Ook het aantal vacatures voor banen als cybersecurity steeg met 4.905, voor cyber-calamiteitenvoorspeller met 4.366 en voor UI-/ UX-ontwikkelaar met 4.208.

"De sterke stijging van het aantal banen zoals loopbaanadviseurs en bedrijfspsychologen weerspiegelt de groeiende behoefte aan specialisten op het gebied van arbeidscultuur binnen bedrijven om hun medewerkers te helpen zich aan te passen aan digitale veranderingen”, zegt Robert Brown, adjunct-directeur van het Cognizant's Center for the Future of Work. “Het verwerven van deze vaardigheden is nodig voor succes in de toekomst.”

Over de job index

De data in de job index meten niet de daadwerkelijke banen, maar het aantal vacatures dat wordt geplaatst. Als zodanig dient de index als een indicatie voor de vraag naar banen om een beter inzicht te krijgen in de trends en patronen op de arbeidsmarkt en de potentiële vraag naar banen. Daarnaast geeft het werkgevers en werknemers real-time inzicht in wat er speelt op de arbeidsmarkt. De index is ontwikkeld door het Cognizant Center for the Future of Work en wordt ondersteund door economisch onderzoeksbureau ESI Thoughtlab.

Meer

Rating

Rate!
0 rating(s).

Tags

Cognizant, 29-05-2019 14:49:25

Wil je meer weten over termen of afkortingen uit de tech industrie? Kijk dan ook eens in de glossary.