Tim Berners-Lee

Sir Timothy John Berners-Lee

Afbeelding: Sir Tim Berners-Lee arriveert in de Guildhall om de Honorary Freedom of the City of London te ontvangen | Copyright: Paul Clarke / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Tim Berners-Lee is samen met zijn toenmalig manager, de Belg Robert Cailliau, de bedenker en grondlegger van het world wide web of wereldwijde web (www). Hieraan werkte hij toen hij consultant-software-engineer bij het CERN in Zwitserland was, van juni tot en met december 1990. Als directeur van het World Wide Web Consortium (W3C) houdt hij toezicht op de ontwikkeling van webtalen en -protocollen als HTML, XML, CSS en HTTP.

Biografie

Berners-Lee werd geboren in Londen als zoon van wiskundige ouders die beiden werkzaam waren bij de elektrotechnische onderneming Ferranti. Hij studeerde van 1973 tot 1976 natuurkunde aan The Queen's College, onderdeel van de universiteit van Oxford.

Carrière

Midden jaren tachtig kwam Berners-Lee als consultant software-engineer in dienst van het CERN, het Europese laboratorium voor deeltjesfysica. Als software-engineer schreef hij daar het databasesysteem ENQUIRE, waarin hij hypertekst introduceerde – activeerbare hyperlinks om informatie te delen en te updaten tussen de gebruikers. Later werkte hij dit concept verder uit tot het World Wide Web – het combineren van hypertekst met het internet, een gedecentraliseerd netwerk dat in de jaren zestig door het Amerikaanse leger was ontwikkeld. Tevens schreef Berners-Lee de eerste webbrowser en startte de eerste webserver op een NeXTcube. Op 6 augustus 1991 lanceerde hij de allereerste website: http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

In 1999 publiceerde hij Weaving the Web, een boek over het ontstaan van het web. Het werd in het Nederlands vertaald als De wereld van het World Wide Web.

Berners-Lee streeft naar een semantisch web, dat wil zeggen, een wereldwijd web waarin informatie inhoudelijk benoemd en ingedeeld is op een voor computers verwerkbare manier. Hoewel er in de academische wereld veel aandacht voor is, is het nog onduidelijk of het semantisch web eenzelfde succes zal worden als het www. Berners-Lee beschrijft het semantische web als een component van Web 3.0, de volgende fase van het wereldwijde web.

In 2009 werd Berners-Lee door de Britse overheid ingehuurd om toezicht te houden over een nieuw project: een website met daarin publiek beschikbare Britse data. Op 21 januari 2010 heeft Berners-Lee de site geopend. De site, data.gov.uk, bevat onder meer gegevens over verkeer, criminaliteit, de gezondheidszorg, huizenprijzen, werkgelegenheid en belastingen. In totaal staan er meer dan 3.000 datasets op de site. De data mag door iedereen worden gebruikt voor commerciële en niet-commerciële toepassingen. Op de site staan enkele applicaties die gebruikmaken van de data. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld een iPhone-app downloaden om de dichtstbijzijnde apotheek te bezoeken. Er is ook een programma gemaakt voor mensen die op zoek zijn naar een baan bij de overheid. Zodra er ergens een vacature verschijnt, krijgen ze bericht per e-mail. Wie niet zelf kan programmeren, kan ideeën voor programma's op de site achterlaten.

Tijdens de opening van de Olympische Spelen van 2012 in Londen verscheen hij, geëerd als bedenker van het wereldwijde web.

In 2012 heeft Berners-Lee het Open Data Institute opgericht. Deze stichting stimuleert het gebruik van open data.

In een interview maakte Berners-Lee duidelijk dat het internet een fundamenteel mensenrecht is, en het beschermd moet worden tegen politieke en commerciële interferentie.

In 2018 kondigde Berners-Lee de oprichting van het bedrijf Inrupt aan. Als CTO zal hij daar meebouwen aan de technologie voor het Solid, wat volgens Berners-Lee de volgende stap is van het internet.
Quick facts
Volledige naam:
Sir Timothy John Berners-Lee
Geboren:
woensdag 08 juni 1955 te Londen, Engeland
Leeftijd:
67

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Tim Berners-Lee een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Tim Berners-Lee een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Tim Berners-Lee ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Tim Berners-Lee een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Tim Berners-Lee het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.