Satya Nadella

Satya Narayana Nadella

Afbeelding: Satya Nadella in maart 2017 | Copyright: Brian Smale and Microsoft / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Satya Nadella is sinds 2014 de CEO van Microsoft. Hij is de opvolger van Steve Ballmer en daarmee de derde CEO die Microsoft sinds de oprichting gekend heeft.

Biografie

In India behaalde Nadella de graad van Bachelor of Engineering in de elektronica en communicatiewetenschappen. In de Verenigde Staten werd hij Master of Science in computerwetenschappen aan de University of Wisconsin-Milwaukee en behaalde hij een MBA aan de Booth School of Business van de University of Chicago.

Nadella werkte korte tijd voor Sun Microsystems voordat hij in 1992 voor Microsoft begon te werken. Hij was onder meer vicepresident Research & Development van de Online Services Division, vicepresident van de Microsoft Business Division en president van de Server and Tools Business. Hij was daarbij een sleutelfiguur in de uitbouw van het cloudcomputingaanbod van Microsoft met Windows Azure.

CEO Microsoft

Sinds 2014 is Nadella de CEO van Microsoft. Sinds zijn intrede vernieuwde hij Microsoft grondig. Hij verlegde het accent van Microsoft naar een "Cloud First, Mobile First"-bedrijf, oftewel "de cloud eerst, mobiel eerst". Deze accentverschuiving werd duidelijk uiteengezet op zijn eerste //BUILD-conferentie. Zo verduidelijkte //build/ 2014, en de daaropvolgende edities, dat mobile niet moet begrepen worden als Windows 10 Mobile, maar als de besturingssystemen iOS en Android. Door hun ruime voorsprong in marktaandeel, functionaliteit en apps ziet de nieuwe CEO meer toekomst in deze platformen. Sinds zijn aanstelling als CEO van Microsoft bracht hij dan ook Office, Cortana en andere tot dan toe unieke Windows 10 (mobile)-functionaliteit naar Android en iOS. Alhoewel hij zelf aanhaalt geen toekomst meer te zien in Windows 10 Mobile, kiest hij er resoluut voor om nog steeds dit mobiele systeem verder te ontwikkelen om zo de resterende Windows Phone-gebruikers een hart onder de riem te steken en omdat er nog geen alternatief is bedacht. Daarom is er ook een tweede accentverschuiving voor het bedrijf onder zijn leiding: "Feedback now" (feedback nu). Deze verschuiving naar een feedbackgeoriënteerd bedrijf zorgt ervoor dat de meeste softwareproducten vaak lang in de bèta- of alphafase zijn, zoals Windows 10 Mobile. Alle softwareproducten kregen onder zijn leiding een feedbackprogramma alsook een previewprogramma. Alhoewel Nadella te kennen geeft dat deze feedbackkanalen eerder bedoeld zijn als goedkope reclame, kunnen gebruikers soms enige invloed uitoefenen door feedback over de softwareproducten op te sturen. Het bekendste voorbeeld hiervan is Windows 10, dat volledig gebaseerd is op gebruikersfeedback, wat duidelijk is te zien aan alle functionaliteit die in elke gratis update wordt toegevoegd.

Persoonlijk leven

Nadella woont in Bellevue, in de Amerikaanse staat Washington. Hij is getrouwd, heeft één zoon en twee dochters.

Quick facts

Volledige naam:
Satya Narayana Nadella
Geboren:
zaterdag 19 augustus 1967 te Hyderabad, India
Leeftijd:
54

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Satya Nadella een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Satya Nadella een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Satya Nadella ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Satya Nadella een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Satya Nadella het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?

Tags

Microsoft
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.