William Kirk English

William English

Afbeelding: William English in 2008
William Kirk English was een Amerikaanse computeringenieur die heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de computermuis terwijl hij werkte voor Douglas Engelbart bij het Augmentation Research Center van SRI International. Later zou hij werken voor Xerox PARC en Sun Microsystems.

Vroege leven

English werd geboren op 27 januari 1929 in Lexington, Kentucky. De enige zoon van Harry English en Caroline (Gray) English, hij had twee halfbroers uit het eerdere huwelijk van zijn vader. Harry English was een elektrotechnisch ingenieur die kolenmijnen beheerde en Caroline was een huisvrouw. William, of Bill zoals hij bekend was, volgde een kostschool in Arizona en studeerde vervolgens elektrotechniek aan de Universiteit van Kentucky.

Carrière

Hij diende tot het einde van de jaren vijftig bij de Amerikaanse marine, waaronder uitzendingen in Noord-Californië en Japan. English trad in de jaren zestig toe tot het Stanford Research Institute om aan magneten te werken en bouwde een van de eerste volledig magnetische rekeneenheden met Hewitt Crane. In 1964 trad hij als eerste toe tot het laboratorium van Douglas Engelbart, het Augmentation Research Center.

Hij en Douglas Engelbart delen de eer voor het maken van de eerste computermuis in 1963. English bouwde het eerste prototype en was de eerste gebruiker, gebaseerd op de aantekeningen van Engelbart. English leidde een project uit 1965, gesponsord door NASA, dat de beste manier onderzocht om een punt op een computerscherm te selecteren; de muis was de winnaar. English speelde ook een grote rol bij The Mother of All Demos in 1968, waarin de muis en andere technologieën die werden ontwikkeld als onderdeel van hun NLS (oN-Line System) werden getoond. In het bijzonder ontdekte het Engels hoe een terminal in het San Francisco Civic Auditorium op een afstand van 48 km (SRI) op de hostcomputer op 48 km afstand kon worden aangesloten, en stuurde ook audio en video tussen de locaties.

Hij verliet de SRI in 1971 en ging naar Xerox PARC, waar hij de Office Systems Research Group leidde. Tijdens zijn werk bij PARC ontwikkelde Engels een balmuis, waarbij een bal de originele set wielen verving. Het werkte op dezelfde manier als een beweegbaar, op ballen gebaseerd muisapparaat genaamd Rollkugel, dat was ontwikkeld door Telefunken, Duitsland, en dat sinds 1968 werd aangeboden als invoerapparaat voor hun computers.

In 1989 ging hij voor Sun Microsystems werken aan internationaliseringsinspanningen.

Engels stierf op 26 juli 2020 op 91-jarige leeftijd aan ademhalingsfalen in San Rafael, Californië.
Quick facts
Volledige naam:
William English
Geboren:
donderdag 17 januari 1929 te Lexington, Amerika
Overleden:
zondag 26 juli 2020 te San Rafael, Amerika
Leeftijd:
91

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat William Kirk English een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft William Kirk English een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft William Kirk English ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is William Kirk English een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft William Kirk English het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.