Ronald Wayne

Ronald Gerard Wayne

Afbeelding: Ronald Wayne tijdens Macworld in 2009 | Copyright: Kottke_Wayne.jpg: Aljawadderivative work: Nightscream / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Ronald Wayne, van opleiding en beroep industrieel elektronicus, is de weinig bekende derde oprichter van Apple Computer (naast Steve Jobs en Steve Wozniak) en werd the forgotten founder genoemd. Hij maakte een tekening van Isaac Newton onder een appelboom die werd gebruikt als eerste logo van Apple, en hij schreef de handleiding voor de Apple I. Bij Apple schreef hij ook de samenwerkingsovereenkomst.

Wayne werkte bij Atari, waar Jobs een tijdelijk baantje had, voor het drietal in 1976 met Apple begon. Hij werd door Jobs bij Apple betrokken om te voorkomen dat de stemmen zouden staken als de beide Steve's een beslissing moesten nemen en kreeg bij de oprichting een aandeel van 10%. Omdat hij niet zoveel vertrouwen in het nieuwe bedrijf had, bleef Wayne gewoon bij Atari werken. Bij zijn aarzeling speelde waarschijnlijk een rol dat hij vier jaar eerder zijn eigen ingenieursbedrijfje Siand uit Las Vegas had moeten opheffen. Toen Jobs vervolgens regelde dat Apple onderdelen op krediet kon kopen en anderzijds 50 computers op rekening zou gaan leveren, werd Wayne bang dat de afnemers niet op tijd zouden betalen en de crediteuren van Apple bij hem verhaal zouden halen. Hij werd daarop enkele weken na de oprichting weer uitgekocht, voor 800 dollar. (Ook bedragen van 300 en 900 dollar worden wel genoemd als uitkoopsom.) Eind 1977 kreeg Wayne nog een officiële uitkoopbonus van 1500 dollar.

Korte tijd later investeerde Mike Markkula ruim 250 duizend dollar durfkapitaal in het bedrijf. In het eerste boekjaar haalde Apple een omzet van 174 duizend dollar en in 1982 haalde Apple voor het eerst een omzet van meer dan een miljard dollar. Wayne's aandeel zou ruim 6 miljard dollar waard zijn geweest. Hij beweerde echter dat hij er geen spijt van had zijn aandeel te hebben verkocht, omdat hij de beste beslissing had genomen die hij destijds had kunnen nemen.

Volgens CNET werkte Wayne in 1997 als ingenieur in Salinas (Californië) bij een bedrijf dat voor het Amerikaanse Ministerie van Defensie werkte. Later emigreerde hij naar Nieuw-Zeeland.

Quick facts

Volledige naam:
Ronald Gerard Wayne
Geboren:
donderdag 17 mei 1934 te Cleveland, Amerika
Leeftijd:
87

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Ronald Wayne een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Ronald Wayne een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Ronald Wayne ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Ronald Wayne een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Ronald Wayne het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?

Tags

Apple
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.