Scott Fahlman

Scott Elliott Fahlman

Afbeelding: Scott Fahlman in 2007
Scott Fahlman is een computerwetenschapper aan de Carnegie Mellon University. Binnen zijn vakgebied is hij onder meer bekend vanwege zijn pionierswerk op gebieden als geautomatiseerde planning, semantische netwerken, neurale netwerken (en dan met name het zog. cascade correlatie algoritme) en de computertaal Common Lisp (vooral CMU Common Lisp). Meer recent heeft Fahlman zich vooral gericht op de constructie van een kennisbank, genaamd Scone, deels gebaseerd op zijn proefschrift over het semantische netwerk NETL.

Meer in het algemeen geniet hij vooral bekendheid omdat aan hem het allereerste gebruik van de zogenaamde "smiley" of "emoticon" wordt toegeschreven; een uit drie tekens bestaand symbool waarvan hij meende dat het gebruikers van het Carnegie Mellon bulletin board zou kunnen helpen serieuze mededelingen gemakkelijker van humor te onderscheiden. Voor dit doel stelde hij het gebruik van :-) en :-( voor; een voorstel dat al spoedig navolging bleek te vinden.

Het oorspronkelijke message board-bericht waarin de voorgestelde symbolen voor het eerst werden gebruikt dateert van 19 september 1982. Dit bericht werd in 2002 teruggevonden op oude back-uptapes van de universiteit, door een team computerspecialisten die bevestiging zochten voor Fahlman's nog altijd omstreden claim.

Het bericht luidde als volgt:
 
19-Sep-82 11:44    Scott E  Fahlman             :-)
From: Scott E Fahlman <Fahlman at Cmu-20c>

I propose that the following character sequence for joke markers:
        
:-)
        
Read it sideways.  Actually, it is probably more economical to mark
things that are NOT jokes, given current trends.  For this, use
        
:-(

Fahlman ontving zijn bachelor's en master's degrees in 1973 aan het MIT, en zijn Ph.D., eveneens aan het MIT in 1977. Adviseurs voor zijn proefschrift waren Gerald Sussman en Marvin Minsky. Fahlman is een fellow van de American Association for Artificial Intelligence.

Van mei 1996 tot juli 2000 was Fahlman directeur van het Justsystem Pittsburgh Research Center.
Quick facts
Volledige naam:
Scott Elliott Fahlman
Geboren:
zondag 21 maart 1948 te Medina, Amerika
Leeftijd:
73

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Scott Fahlman een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Scott Fahlman een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Scott Fahlman ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Scott Fahlman een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Scott Fahlman het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.