Chuck Geschke

Charles Matthew Geschke

Copyright: Schmiebel, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Chuck Geschke was een Amerikaans zakenman en informaticus. Hij is het bekendst van de oprichting van het softwarebedrijf Adobe Inc., samen met John Warnock in 1982, en als mede-uitvinder van PostScript en de pdf.

Biografie

Na de Saint Ignatius High School studeerde Geschke aan de Xavier-universiteit, waar hij in 1962 een bachelordiploma (BA) behaalde in de klassieken en in 1963 een mastergraad (MS) in de wiskunde. Van 1963 tot 1968 doceerde hij wiskunde aan de John Carroll-universiteit in University Heights (Ohio). In 1972 promoveerde hij in de informatica aan de Carnegie Mellon University onder begeleiding van William Wulf. Hij was een co-auteur van Wulfs boek uit 1975: The Design of an Optimizing Compiler.

Adobe

In oktober 1972 trad Geschke in dienst van het Palo Alto Research Center (PARC), het onderzoekscentrum van Xerox. Zijn eerste project betrof de bouw van een mainframe computer. Daarna werkte hij aan programmeertalen en ontwikkelde gereedschappen die werden gebruikt voor de bouw van het Xerox Star-werkstation. In 1978 begon Geschke het Imaging Sciences Laboratory bij PARC, en voerde hier onderzoek uit op het gebied van graphics, optica en beeldverwerking. Hij huurde John Warnock in en samen ontwikkelden ze de paginabeschrijvingstaal Interpress. Omdat ze er niet slaagden het Xerox-management te overtuigen van de commerciële waarde van Interpress, verlieten de twee Xerox om een eigen softwarebedrijf te beginnen.

Geschke en Warnock richtten in 1982 in Warnocks garage Adobe op, dat was genoemd naar de kreek die achter Warnocks huis liep. Interpress zou uiteindelijke evolueren tot PostScript. Dankzij deze opmaaktaal werd het veel makkelijker om afbeeldingen en tekstopmaak te printen. Het zorgde voor een revolutie in Silicon Valley. Onder meer Steve Jobs stak miljoenen in het bedrijf en het gebruik van PostScript op zijn Mac-computers resulteerde in een van de eerste desktoppublishing-systemen. Het stelde gebruikers in staat om documenten op te maken op een personal computer en precies zo uitprinten op papier zoals het er op de monitor uitzag, een proces die bekend staat als WYSIWYG, een acroniem van "What You See Is What You Get". Naast PostScript ontwikkelde Adobe onder leiding van Geschke het portable document format (PDF), dat zou uitgroeien tot de wereldwijde standaard om snel en eenvoudig elektronische documenten te verspreiden. Later ontwikkelde het bedrijf ook andere bekende softwareprogramma’s, zoals Photoshop, InDesign en Illustrator.

Van december 1986 tot juli 1994 was Geschke operationeel directeur (COO) van Adobe en van april 1989 tot april 2000 was hij president van het bedrijf. In 2000 stopte hij als president van Adobe, kort nadat zijn partner Warnock het bedrijf als uitvoerend directeur (CEO) had verlaten. Geschke was van september 1997 tot 2017 ook co-voorzitter van de raad van bestuur van Adobe.

Ontvoering in 1992

In de ochtend van 26 mei 1992, toen Geschke arriveerde om te gaan werken in Mountain View, werd hij op de parkeerplaats van Adobe onder bedreiging van een vuurwapen ontvoerd door twee mannen; de 26-jarige Mouhannad Albukhari uit San Jose en de 25-jarige Jack Sayeh uit Campbell. Een woordvoerder van de FBI meldde dat de dienst de telefoontjes van de ontvoerders naar de vrouw van Geschke had afgeluisterd en losgeld had geëist. De woordvoerder voegde eraan toe dat Albukhari was gearresteerd nadat hij het losgeld van $650.000 had opgehaald dat dochter van Geschke had achtergelaten op het afleverpunt. Na een ondervraging bracht Albukhari hen naar een bungalow in Hollister waar Sayeh Geschke had gegijzeld. Geschke werd na vier dagen gijzeling ongedeerd vrijgelaten, hoewel hij verklaarde dat hij geketend was geweest. De twee ontvoerders werden uiteindelijk veroordeeld tot een levenslange celstraf in een staatsgevangenis.
Quick facts
Volledige naam:
Charles Matthew Geschke
Geboren:
maandag 11 september 1939 te Cleveland, Amerika
Overleden:
vrijdag 16 april 2021 te Los Altos,
Leeftijd:
81

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Chuck Geschke een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Chuck Geschke een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Chuck Geschke ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Chuck Geschke een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Chuck Geschke het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?
Deel dit item
Tags
Adobe
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.