Heb ik meer RAM of sneller RAM nodig?

We bespreken het verschil tussen RAM-capaciteit en RAM-snelheden

| Kingston Technology | 5 min | 11 juli 2021 17:12
Copyright: Kingston Technology
Je hebt meer RAM nodig! Maar als je gaat upgraden, moet je dan ook sneller RAM krijgen om je systeem echt een boost te geven? We bespreken het verschil tussen RAM-capaciteit en RAM-snelheden en leren wat je nodig hebt voor je build om de maximale prestaties te krijgen.

Wat is RAM? Wat doet het?

Zie RAM als kortetermijngeheugen voor uw CPU. Alles waartoe het snel en vaak toegang moet hebben, kan hier worden opgeslagen om een ??groot aantal processen te versnellen. Als je niet genoeg RAM hebt, begint je computer dingen op en van je harde schijf te halen, waardoor deze taken veel langer kunnen duren en de computer traag aanvoelt. Naarmate toepassingen en games evolueren, hebben ze mogelijk meer geheugen nodig om soepel te kunnen werken, dus na verloop van tijd kan een RAM-upgrade precies zijn wat u nodig hebt.

RAM-capaciteit

Bij het kopen van nieuw RAM-geheugen zijn er een paar dingen waar u rekening mee moet houden. Ten eerste laat de capaciteit van het RAM, tegenwoordig meestal gemeten tussen 8-64 GB (gigabytes), zien hoeveel gegevens het RAM op een bepaald moment kan bevatten. De meeste mensen denken dat RAM upgraden simpelweg betekent dat je meer capaciteit krijgt, en hoewel dit zeker handig is als je niet genoeg hebt, kan op een bepaald moment een snelheidsupgrade de betere keuze zijn. U kunt controleren hoeveel van uw RAM u momenteel gebruikt door Taakbeheer te openen en het tabblad Prestaties te selecteren. Als uw geheugengebruik hoog is, kunt u overwegen de RAM-capaciteit te upgraden.

RAM-snelheid

RAM-snelheid wordt een beetje ingewikkelder. Moderne pc's gebruiken RAM op basis van Double Data Rate Synchronous Dynamic RAM-technologie met een nummer achter het acroniem dat de generatie aangeeft. Bijvoorbeeld DDR4 voor de vierde en huidige generatie. Daarna is er een getal dat de snelheid aangeeft waarmee het kan presteren, gemeten in Megahertz, miljoenen cycli of Mega Transfers, per seconde. Dit is onze RAM-snelheid en heeft invloed op de maximale bandbreedte; oftewel hoeveel gegevens kunnen per keer of per klokcyclus van en naar de geheugenmodule reizen. Dan is er ook nog de RAM Latency, die aangeeft hoe lang het duurt voordat het RAM reageert op een verzoek, gemeten in een reeks van 4 cijfers. Hier geldt: hoe lager het getal, hoe hoger de snelheid. Rekening houden met zowel snelheid als latentie is belangrijk bij het bepalen van de algehele RAM-prestaties.

Dit maakt een verschil als het gaat om industriestandaard geheugen en overklokken. Overlocking maakt gebruik van geheugenmodules die in staat zijn om met hogere snelheden te werken, met lagere timings en soms met hogere spanningen dan de industriestandaard. Maar we zullen meer in overklokken duiken in een toekomstige DIY-aflevering.

Meer of sneller?

Wat betekent dit voor uw computer en uw specifieke situatie? Als het op capaciteit aankomt, als u van plan bent meer hardware-intensieve games of multitasking te spelen, wilt u een RAM-capaciteit van meer dan 16 GB. Als je die games ook met een hogere resolutie en framerates wilt spelen, moet je ook het RAM-geheugen overklokken om de game-ervaring vloeiender te maken, vooral als je van plan bent de game te streamen vanaf dezelfde pc waarop je hem speelt of creëer andere inhoud rond je gameplay.

Moet je upgraden of vervangen wat je al hebt?

Als je meer RAM-slots op je moederbord hebt dan je momenteel gebruikt, vraag je je misschien af ??of je gewoon meer RAM kunt toevoegen aan wat je al hebt. Het korte antwoord is ja, maar niet als je sneller wilt gaan. Door het geheugen van verschillende snelheden en timings te mixen, worden ze altijd standaard ingesteld op de langzamere van de twee. Soms kunnen deze inconsistenties zelfs stabiliteitsproblemen veroorzaken. Dus dat kan, maar het kan meer gedoe zijn dan het waard is als de nieuw toegevoegde RAM een drastisch andere snelheid heeft dan de oudere RAM die je al had. Dus nogmaals, je kunt het doen, maar de meeste mensen kopen gewoon nieuw om het mogelijke gedoe te voorkomen. Als u nu een nieuwe koopt, moet u controleren welk type RAM uw moederbord ondersteunt.

Is er in de toekomst een RAM-upgrade? Een specifiek type waar je naar op zoek bent? En nog belangrijker, naar RGB of niet naar RGB? Ik maak een grapje, maar serieus, als je vragen hebt die niet in deze video worden beantwoord, laat ze dan achter in de reacties en het team van Kingston zal ons best doen om te helpen. Pas goed op allemaal en tot de volgende keer met meer DIY in 5!

Hoe vind je deze video?


Geef jij de eerste rating?

Content op basis van interesse of taal liever niet meer zien? Ga dan naar settings om eenvoudig je voorkeuren in te stellen.

Deel dit item
Over Kingston Technology
Kingston Digital Europe Co LLP en Kingston Technology Company, Inc., zijn onderdeel van dezelfde bedrijvengroep (“Kingston”). Kingston is ’s werelds grootste onafhankelijke producent van geheugenproducten. Kingston ontwikkelt en produceert oplossingen die gebruikt worden om te leven, te werken en te spelen, van big data, laptops en pc’s tot IoT-apparatuur, zoals slimme en draagbare technologie, tot design-in en contractproductie. De grootste pc-producenten en cloudhostingpartijen ter wereld vertrouwen op Kingston voor hun productiebehoeften. Onze passie voedt de technologie die de wereld elke dag inzet. We streven ernaar verder te kijken dan onze producten om te voldoen aan de behoeften van onze klanten en oplossingen te bieden die een verschil maken: ‘Kingston Is With You’. 
Meer over Kingston Technology
Disclaimer
Deze content is verkregen via óf is gebaseerd op een externe bron en valt daarmee buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Als de content een (gedeeltelijke) vertaling is van het origineel, dan is bij eventuele verschillen in betekenis de originele content leidend.
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
© 2019-2022, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.