Steve Wozniak

Stephen Gary Wozniak

Afbeelding: Steve Wozniak in 2005 | Copyright: Photo taken by Al Luckow / Copyrighted free use
Steve Wozniak is een Amerikaans ingenieur. Hij richtte op 3 januari 1977 samen met Steve Jobs en Ronald Wayne het computerbedrijf Apple op. Zijn bijnaam is Woz.

Biografie

Wozniak is Pools-Amerikaans en werd geboren als oudste van de drie kinderen van de Amerikaanse ingenieur Jerry Wozniak (die bij Lockheed werkte) en Margaret Kern. Hij groeide op in Sunnyvale en leerde op de middelbare school Steve Jobs kennen. Ze werden daar een beetje tot de nerds gerekend omdat ze allebei veel belangstelling voor elektronica hadden. Wozniak maakte onder andere een apparaatje om gratis te telefoneren in een gewone telefooncel, een zogeheten blue box.

Na de middelbare school gingen ze beiden bij computerbedrijven in Silicon Valley werken: Wozniak bij Hewlett-Packard en Jobs bij Atari. Ze bleven contact houden en ondertussen behaalde Wozniak zijn graad in computertechniek aan de Universiteit van Berkeley.

Wozniak was in de begintijd van Apple de technicus van het bedrijf. Hij was verantwoordelijk voor de eerste versies van het besturingssysteem en de hardware van de Apple I en de beroemde Apple II, de eerste echte pc die tot de komst van de Commodore 64 de succesvolste pc zou zijn.

Wozniak is ook de oprichter van het US Festival, dat in 1982 en 1983 werd gehouden.

Wozniak verliet Apple in 1983 (maar bleef grootaandeelhouder) en werkte daarna een aantal jaren als basisschoolleraar. Hij kwam in 1999 voor in de film Pirates of Silicon Valley, waarin hij als verteller verbeeld werd en werd gespeeld door de acteur Joey Slotnick (die hij later ook ontmoette).

In Nederland

Steve Wozniak was op 18 november 2010 in Nederland, waar hij een toespraak hield bij de Meet the Future, Science & Technology Summit 2010 in het World Forum te Den Haag. Op dit symposium was er ook een toespraak van Neil Armstrong, de eerste man op de maan.

Quick facts

Volledige naam:
Stephen Gary Wozniak
Geboren:
vrijdag 11 augustus 1950 te San Jose, Amerika
Leeftijd:
71

De Hall of Fame

De TechVisor Hall of Fame erkent een selecte groep visionairen, leiders en uitblinkers die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling en vooruitgang van de tech sector.

Vind jij dat Steve Wozniak een plek verdient in de TechVisor Hall of Fame? Breng hieronder dan je stem uit!

Impact  

In welke mate heeft Steve Wozniak een buitengewone impact gehad op de ontwikkeling of groei van de tech sector en kan deze nog steeds rechtstreeks relevant zijn voor de voortdurende vooruitgang en evolutie ervan?

Invloed  

In welke mate heeft Steve Wozniak ten opzichte van de tech sector een grote invloed gehad op: 1) het werk van anderen in het veld; 2) de samenleving als geheel; of 3) een andere belangrijke doelgroep of regio?

Innovatie  

In welke mate is Steve Wozniak een nieuwe weg ingeslagen met origineel denken / creativiteit die nieuwe paradigma's heeft gecreëerd, aanzienlijke obstakels heeft weggenomen of de vooruitgang in de tech sector heeft versneld?

Bereik  

In welke mate heeft Steve Wozniak het bereik van de tech sector in de samenleving als geheel, binnen belangrijke doelgroepen of specifieke regio's, met een wereldwijde impact aanzienlijk beïnvloed?

Stemmen


Wil jij als eerste stemmen?

Tags

Apple
20191030100036.png
Voor professionals met passie voor digitale revolutie!
20191029200614.jpg
Drive value with data
20191030103431.png
Conference by app developers, for app developers!
20191029224512.jpg
Het no-nonsense internetbureau
20191030101402.jpg
De grootste Nederlandse site over Android
20200707165104.png
Meer meisjes en vrouwen in bèta, techniek en IT
20200608191257.png
Dé leukste website op het gebied van zorg in Nederland
© 2019-2021, alle rechten voorbehouden.
TechVisor
Het vizier op de tech industrie.